Σε μια σειρά από επίκαιρες ερωτήσεις απάντησε τη Δευτέρα (14/11) στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
Στο Εθνικό Σχέδιο δεν προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των υπολειμμάτων της διαλογής, τόνισε ο κ. Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, «γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την καύση απορριμμάτων ως βασική στρατηγική στη διαχείρισή τους σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως «δεν θα γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί προ-επεξεργασία, μηχανική διαλογή και το υπόλειμμά τους είναι εκείνο που θα πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποίηση». Πρώτα, είπε, θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες «ανακύκλωσης, επανάχρησης και επανάκτησης όλων των υλικών που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Ακόμη, επισήμανε ότι η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για τα Απορρίμματα έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έρθει και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Υπογράμμισε πως «οι δρόμοι που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δύο. Ή η ενεργειακή αξιοποίησή τους ή η ταφή τους». Ανέφερε πως είμαστε σε φάση δημοπράτησης 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Παρατήρησε πως η χώρα μας έχει πραγματικά καθυστερήσει στη λύση του προβλήματος επεξεργασίας διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείρισή τους καθώς οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν γεμίσει, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει και με ευρωπαϊκά πρόστιμα.
Επισήμανε ότι «το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν το σκεφτήκαμε εμείς εδώ ξαφνικά και σήμερα. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάμε να τα κάψουμε όλα. Αυτά που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε βεβαίως πρέπει να προηγηθούν των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση».
Φάμελλος: Δεν είναι εφικτό να υπάρχουν μεταβατικές μονάδες καύσης για 3 χρόνια
Από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε με την τροποποίηση του σχεδιασμού πηγαίνετε από την πίσω πόρτα να καταστρατηγήσετε και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με το πρόσχημα της μεταβατικής διαχείρισης βάζετε την ενεργειακή αξιοποίηση των σύμμεικτων, όχι κάποιου υπολειμματικού απορριμματογενώς επεξεργασμένου καυσίμου αλλά από τον κάδο στην καύση του συνόλου των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε πως δεν είναι εφικτό να υπάρχουν μεταβατικές μονάδες καύσης για 3 χρόνια, όπως προβλέπει το σχέδιο, καθώς αυτές για να γίνουν χρειάζονται επενδύσεις 100.000.000 ευρώ και απαιτούν 20- 25 χρόνια το λιγότερο για να έχουν απόσβεση. Τόνισε πως ο εθνικός σχεδιασμός που ετοιμάζει η κυβέρνηση όχι απλά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την καύση όλων των αποβλήτων, αλλά και για συγκεκριμένα συμφέροντα, που με την αιτιολογία του μεταβατικού θα μπουν στην αγορά και μετά θα είναι δεσμευμένοι οι δήμοι, θα χάσουν την αρμοδιότητα και για είκοσι πέντε χρόνια τα σκουπίδια θα καίγονται στο όνομα του κ. Μητσοτάκη. Και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη αυτή.
Ταγαράς (ΣΥΡΙΖΑ): Άμεση πρωτοβουλία για την παράταση που έχει δοθεί στην κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών
Συντομότατα, ίσως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, θα υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση που έχει δοθεί για κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου, προανήγγειλε ο Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι «εάν και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος», διαβεβαίωσε όμως ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τη διασφάλιση όσων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία της αίτησης, όπως και θα υπάρξουν και άλλες προβλέψεις προκειμένου να διασφαλιστεί ο χρόνος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εφόσον εμπρόθεσμα υποβληθούν αιτήσεις, μια και οι ενδιαφερόμενοι δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών που έχουν υπάρξει.
Ο κ. Ταγαράς επισήμανε πως το διαχρονικό πρόβλημα θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοπικών και ειδικών σχεδίων που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλοι οι σχεδιασμοί με 300 περίπου διατάγματα εκ των οποίων τα 220 αφορούν τοπικά και ειδικά χωροταξικά σχέδια.
Ακόμη, ανέφερε ότι η παράταση που έχει δοθεί και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου αφορά τα οικόπεδα που έχουν το δικαίωμα κατά παρέκκλιση δόμησης από πάρα πολύ παλιά και εφόσον έχουν δρόμο σε υπάρχοντα χαρακτηρισμένο δρόμο, δηλαδή, εθνικό, δημοτικό, επαρχιακό και σε όσα είναι εκτός σχεδίου, εκτός οικισμού, αλλά εντός ζώνης πεντακοσίων μέτρων, εφόσον έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1977 ή το 1978, κατά περίπτωση. Η παράταση που έχει δοθεί και λήγει έχει ως υποχρέωση για την διατήρηση του πλεονεκτήματος να έχει εκδοθεί η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, όπου πέρα από την αίτηση, να υπάρχει τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης και με αποτύπωση αρχιτεκτονικά στοιχεία, να έχει υπάρξει και αρχιτεκτονική μελέτη.
Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Επιβάλλεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών
Ο Δ. Μπιάγκης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως είναι «επιβεβλημένη ανάγκη η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022» καθώς δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση και υποβολή των αιτήσεων η παράταση των δύο ετών που έχει δοθεί και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου του τρέχοντος.
Τόνισε πως ήδη υπάρχουν ψηφίσματα από το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους που ζητούν μια νέα παράταση καθώς υπήρξε η πανδημία, η μη συνέχιση προώθησης των τοπικών ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός. Πολλά προβλήματα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Δεν έχουν καν συσταθεί οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων του κτηματολογίου, οι επιτροπές για τις αναγνωρίσεις των οδών και γενικά πολλές ακόμα ολιγωρίες της διοίκησης και των δήμων.