Η πιθανότητα το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο των αποδήμων και στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικόν να ψηφιστούν με 300 ψήφους, κάτι που θα είναι πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, φαίνεται πως οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δεύτερες σκέψεις προκειμένου να μην δώσει στη Νέα Δημοκρατία αυτή την πρωτιά.
Ετσι παρά το γεγονός ότι ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 θεώρησαν ικανοποιητικές τις αλλαγές της πλειοψηφίας και δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το άρθρο, αλλαγές που είχε ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε και άλλη αλλαγή.
Συγκεκριμένα στη φράση «μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικράτειας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κατοχυρωθεί δεσμευτικά και όχι δυνητικά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των αποδήμων με δικούς τους υποψήφιους.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και άλλο αίτημα λέγοντας ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο προβλέπει δυο πλειοψηφίες. Μια 200 βουλευτών για τις προϋποθέσεις άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και μια 75 βουλευτών για τον νόμο που ρυθμίζει τις θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικράτειας και για τον νόμο που ρυθμίζει τις εκλογικές περιφέρειες του απόδημου Ελληνισμού και το αν η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται ή όχι σε συγκεκριμένη περιφέρεια ή σε όλη την επικράτεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να αλλάξουν αυτές οι ρυθμίσεις και για όλες τις διατάξεις να ισχύσει πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Σε ερώτηση που ετέθη στον κ.Κατρουγκαλο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η κυβέρνηση δεν κάνει τις αλλαγές που ζητάει απάντησε αινιγματικά «θα δούμε».
Σε δεύτερη ερώτηση αν ψηφίσει το άρθρο 54 αυτό θα συνεπάγεται ότι θα ψηφίσει και τον εφαρμοστικό νόμο στη συνέχεια, η απάντηση ήταν ξανά «θα δούμε» .
Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτές οι αλλαγές ήταν στις αρχικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι καινούργιες και ότι αν ικανοποιηθούν το κόμμα του δεν πρόκειται να βάλει νέα προσκόμματα και θα ψηφίσει το άρθρο 54 χωρίς όμως και πάλι να ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει όσον αφορά τον εφαρμοστικό νόμο.