Με την υπογραφή 11 διακρατικών και 17 επιχειρηματικών συμφωνιών επισφραγίστηκε η επίσκεψη του Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην χώρα μας.
Οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ενισχύεται οικονομικά και γεωπολιτικά ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη
Με τις συμφωνίες ενισχύεται η επιδίωξη της χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, καθώς το Ριάντ είναι έτοιμο να προμηθεύσει με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Στην επιχειρηματική συνάντηση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου με την συμμετοχή εκατό ελληνικών και 40 σαουδαραβικών επιχειρήσεων η μερίδα του λέοντος από πλευράς επένδυσης ανήκει στον κλάδο της ενέργειας. Καλύπτει συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προβλέπει τον συσχετισμό της τεχνογνωσίας της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή και ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωριστή σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά και στην συμφωνία που υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι μέτοχοι του project για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη. Η πρόταση για την υλοποίηση του έργου ήρθε από την Αθήνα και την συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον περασμένο Οκτώβριο και έτυχε θερμής υποδοχής από σαουδαραβικής πλευράς. Οι εργασίες κατασκευής του επίγειου και υποθαλάσσιου καλωδίου θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο και όταν ολοκληρωθούν τα δεδομένα που φθάνουν στη Σαουδική Αραβία από την Σιγκαπούρη θα καταλήγουν στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Το λεγόμενο East to Med data Corridor είναι ένα έργο που θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, εκτός από ενεργειακής, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Η ίδρυση της κοινής επιχείρησης έχει κεφάλαιο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
Την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Αθήνα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής συνάντησης. «Η Ελλάδα με τη στρατηγική σχέση που «χτίζει» με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο γυρίζει σελίδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Συμφωνίες με ιδιωτικούς Ομίλους
Οι 16 επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων επεκτείνονται και στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
Με τη σειρά του, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής τόνισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν.
Περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και επιπλέον επενδύσεις
Η κυβέρνηση βλέπει την στρατηγική που ακολούθησε για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου αποδίδει καρπούς και αποφέρει απτά αποτελέσματα σε οικονομικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα. Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και επιπλέον επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα τα έργα διασύνδεσης που περνούν από την Μεσόγειο και έχουν κρίσιμο χαρακτήρα και για τα συμφέροντα της Ευρώπης εδραιώνουν την ισχυρή θέση της χώρας στην περιοχή και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει σε αντίθεση με την Άγκυρα.