Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος, όμως η ανακωχή έχει τελειώσει στο πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει σταδιακά τους τόνους ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Σε δύο ερωτήματα εστιάζει η Κουμουνδούρου την κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση, που αφορούν τη σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα.
Όσον αφορά τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την κυβέρνηση γιατί διαγράφηκε η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ολοκληρώσει τα έργα ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια στην ιδιωτική εταιρεία;
Μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως η σύμβαση που είχε υπογραφεί δεν τηρήθηκε, καθώς προέβλεπε επένδυση στο δίκτυο, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, οι οποίοι από 1.350 το 2019, έφτασαν να είναι 700. Αντιθέτως, όπως έλεγαν, στις 9 Ιουλίου 2022 επικυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση Καραμανλή μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου οι άμεσες επενδύσεις της ιταλικής Trenitalia στην Ελλάδα συρρικνώνονται από τα 645 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία, στα 77,5 εκατ. ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ρουσφέτι ο σταθμάρχης
Στο θέμα του μοιραίου σταθμάρχη, η Κουμουνδούρου επιμένει πως δεν έπρεπε να είναι σε αυτή τη θέση και πως η τοποθέτησή του ήταν προϊόν ρουσφετιού.
Τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και η Πόπη Τσαπανίδου έθεσαν το ερώτημα «πώς τοποθετήθηκε σε μια κομβική θέση παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν του το επέτρεπε, και τι κρύβεται πίσω από τη φωτογραφική υπουργική απόφαση;».
Αυτό που έλεγαν από την Κουμουνδούρου είναι ότι το όριο ηλικίας των 48 ετών τέθηκε από τον ίδιο τον ΟΣΕ αποκλειστικά για μετατάξεις και σε καμία περίπτωση για προσλήψεις, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα Στοιχεία Θέσεων του 1ου Κύκλου Κινητικότητας της 7ης Απριλίου 2022 και η μετάταξη έγινε με την εκ των υστέρων εξαίρεση του ορίου ηλικίας, μέσα από την υπουργική απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου 2022 (ΦΕΚ 2623).
ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια συγκάλυψης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ευθέως για προσπάθεια συγκάλυψης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία αποδίδει και την επιστολή του πρωθυπουργού στον Ισίδωρο Ντογιάκο. Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με «νουθεσίες» ώστε η Εισαγγελία να περιλάβει στη δικογραφία της και το πόρισμα της τριμελούς που όρισε το Μαξίμου με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μάλιστα, κάλεσε τους δικαστές να αντισταθούν στις προσπάθειες παρέμβασης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.