Ο οδικός χάρτης που θα συμφωνηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 4:00 το απόγευμα και η διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας που θα συγκροτηθεί ξεκλειδώνουν τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη και όσων σκέφτονται να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άδειασε τον 7ο όροφο στην Κουμουνδούρου και οι συνεργάτες του παραιτήθηκαν και αυτοί ο ένας μετά τον άλλον, όχι όμως για να πάνε σπίτι τους, αλλά προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα ώστε να βρεθούν και πάλι δίπλα του μόλις τους ανακοινώσει τα επόμενα σχέδιά του.
Παραμένοντας
Ο κ. Κασσελάκης, πέρα από τις εν θερμώ απαντήσεις του στους συνεργάτες του και στους λίγους πιστούς συμμάχους του στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά του.
Μέχρι και αυτή την ώρα από τα τρία επικρατέστερα σενάρια -αποχώρηση, νέο κόμμα, ξανά υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ- κανένα δεν κερδίζει έδαφος.
Το δεδομένο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, όπως έχει ξεκαθαρίσει, θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έχανε τις εκλογές.
Πρακτικά, ο κ. Κασσελάκης στο τρέχον σενάριο παραμένει απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και το χρονοδιάγραμμα που θα δείξει πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα γίνουν οι διαδικασίες νέας εκλογής προέδρου.
Οποιοδήποτε σενάριο ξεπερνά τους τρεις μήνες για τις εκλογές νέου προέδρου φαίνεται να μην τον αγγίζει, κι αυτό γιατί θα σβήσει η ένταση της στιγμής και η οργή των οπαδών του θα καταλαγιάσει μετά το «πραξικόπημα» της ΚΕ, που τον καθαίρεσε, όπως το χαρακτηρίζουν.
Η Νίνα Κασιμάτη, που βρίσκεται στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, πατά γκάζι στις διαδικασίες και ζητάει εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ από τη βάση ταυτόχρονα.
Σειρά... Κασσελάκη
Τον τόνο για τα όσα συμβαίνουν τον δίνουν και οι βουλευτές οι οποίοι επιβεβαιώνουν την πίστη τους σε αυτόν, όπως ο Πέτρος Παππάς, η Έλενα Ακρίτα και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, οι οποίοι ζητούν γρήγορες διαδικασίες και κρατούν ζεστή την υποψηφιότητά του, δηλώντας ότι θα τον στηρίξουν.
Μάλιστα, είναι αυτοί που εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να κάνουν τη διάσπαση, αλλά για την ώρα και εκείνοι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν εσωκομματικό πόλο, την «ομάδα Κασσελάκη», που θα έχει και αυτή αναφορά σε έναν πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα είστε όλοι μαζί μετά τις εκλογές;» ρωτήθηκε η κυρία Ακρίτα στο Οpen, για να απαντήσει ένα ξερό «όχι», ενώ ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος διαχρονικά εκφράζει καθαρά τη γραμμή Κασσελάκη, έκοψε και κάθε σχέση με τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι αν εκλεγεί εκείνος πρόεδρος, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Το είπα και τότε να διαγραφεί. Γι' αυτό δεν θα ήμουν ποτέ σε ένα κόμμα με αρχηγό τον Πολάκη, γιατί θεωρώ πως δεν είναι το κόμμα για το οποίο με εξέλεξαν οι πολίτες» είπε ο κ. Παππάς αναφερόμενος στη στάση του κ. Πολάκη στο νομοσχέδιο για την ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στο Οικογενειακό Δίκαιο και την τεκνοθεσία με παρένθετη κύηση.
Η Δούρου
Τις τελευταίες ώρες πάντως έχει φουντώσει και πάλι η φημολογία περί υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου.
Η συζήτηση φαίνεται να φουντώνει και πάλι εξαιτίας μιας διαφαινόμενης υπαναχώρησης του κ. Κασσελάκη να είναι υποψήφιος, όπως εκτιμούν πολλοί.
Από την πλευρά της, δεν επιβεβαιώνεται κάποια φήμη, ωστόσο η στοχοποίησή της από ένα κομμάτι της πλευράς Κασσελάκη ως υπονομεύτριας δίπλα στον Νίκο Παππά διεγείρει τα αντανακλαστικά φίλων και στελεχών της κυρίας Δούρου, οι οποίοι εντείνουν το πρέσινγκ να κατέβει υποψήφια.
Ο Φάμελλος
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι και αυτή την ώρα το στρατόπεδο των «100» που κατέθεσαν τη μομφή στον κ. Κασσελάκη δεν έχουν τυπικά υποψήφιο.
Το πρόσωπο του κ. Φάμελλου που συσπείρωσε τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα δεν σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση είναι κοινώς αποδεκτό από όλη την ομάδα.
Το σωσίβιο που πέταξε στο προηγούμενο συνέδριο μαζί με τον Νίκο Παππά για να αποφευχθούν τότε οι εκλογές και η πλάτη που έβαλαν στον κ. Κασσελάκη για να ξεπεραστεί η κρίση, με την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση από τον πρώην πρόεδρο, δεν έχει σβήσει από τη μνήμη της φρουράς Τσίπρα.
Τότε ο Νίκος Παππάς είχε γυρίσει την πλάτη στη φρουρά Τσίπρα, ενώ ο κ. Φάμελλος σε συνάντηση που είχε με την κυρία Γεροβασίλη στη Βουλή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τη διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ότι θα τη στήριζε, κάτι που τελικά δεν έπραξε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν δεν βρεθεί άλλος υποψήφιος, το πιθανότερο είναι να συνταχθούν με την υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου αρκετά στελέχη και βουλευτές από την ομάδα «100» πρώην «87».