Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ: Σε λίγες ώρες, στις 12 ξεκινά με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται να αποχωρήσουν ομαδικά δεκάδες στελέχη.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό με άδηλες εξελίξεις, γι' αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες από αρκετές πλευρές να πέσουν οι τόνοι για να αποφευχθεί η οριστική ρήξη. Ωστόσο, οι νεοπροεδρικοί αλλά και ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες κατά την περιοδεία του στη Δυτική Αθήνα όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε πως «οι ύβρεις οι οποίες δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς τα όλα τα μέλη. Ύβρεις προς τη βάση δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει».
Το δείπνο Κασσελάκη
Το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να δοθεί η «μητέρα των μαχών» και να υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ Μακμπέθ είχαν δείπνο στο εστιατόριο Basegrill, στο Μπουρνάζι. Στο τραπέζι μαζί τους ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης. Η σύνθεση ήταν «θεσμική» με προφανή τα μηνύματα που ήθελε να περάσει ο Στ. Κασσελάκης.
Το μενού περιελάμβανε κρεατικά αλλά και τα εσωκομματικά προβλήματα που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα της διάσπασης. Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Περιστέρι, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που ήταν «εξαφανισμένοι» μετά την ήττα στις εκλογές του Μαΐου.
Στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ αναμένεται να αποχωρήσουν μαζικά (από 47 ως 60 άτομα υπολογίζονται) η Ομπρέλα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ήδη αποχώρησαν από χθες οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης).
Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιμένει στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις 4 διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το «διάγγελμα»του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη δυσφορία, που διαπέρασε οριζόντια το κόμμα.
Ακόμη και στελέχη που στήριξαν την επιλογή Κασσελάκη εξέφρασαν την διαφωνία τους, ενώ σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην οποία μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς (στήριξε Κασσελάκη στον β' γύρο), Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης, διαμηνύθηκε διάβημα εν είδει τελεσιγράφου προς τον Στ. Κασσελάκη να μην επιμείνει.
«Δυστυχώς, αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων, θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πόσω μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη που κινούνται στο κλίμα αυτό.
Ανησυχεί ο Τσίπρας, δεν θα δώσει το «παρών» στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι στη σύσκεψη μετείχαν οι δύο πλέον στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάτι που ερμηνεύεται ως μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κόμμα.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας -που επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως- παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου, δεν είναι μέλος του οργάνου, στο οποίο μετέχουν οι 299 εκλεγμένοι και ex oficcio ο πρόεδρος του κόμματος, που αυτή τη στιγμή είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ομάδα Αχτσιόγλου: Πάρε πίσω το δημοψήφισμα, αλλιώς θα το καταψηφίσουμε
Διαφωνούν επίσης τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6», που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου. Τα στελέχη συνεδρίασαν χθες για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και αποφάσισαν να κατέβουν με δικό τους κείμενο όπου θα εκφράζουν τις διαφωνίες τους. Διαμηνύουν δε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι, εάν δεν πάρει πίσω την πρόταση περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος, θα την καταψηφίσουν στην Κεντρική Επιτροπή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διονύσης Τεμπονέρας (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) που τόνισε χαρακτηριστικά πως «καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα και ζητούμε αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο».
Μάλιστα, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας αναμένεται να τηρήσουν κοινή στάση για συνέδριο τον Ιανουάριο, μπλοκάροντας έτσι την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο τέλη Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά των νεοπροεδρικών ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ότι ο Στ. Κασσελάκης είναι απόλυτα ενωτικός και θεσμικός ενώ είπε πως «κάποια στελέχη ξέφυγαν» παραδεχόμενος πως «έχει οξυνθεί η κατάσταση». Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος».
Στον αντίποδα, με ένα νέο πύρινο άρθρο, ο Τάκης Κατσαρός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, επιτίθεται κατά του Στέφανου Κασσελάκη και διαμηνύει δε πως η μόνη λύση για την επιβίωση του κόμματος είναι να αποπεμφθεί ο πρόεδρός του. «Επιτέλους, τέλος στο διασυρμό και τη γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον κ. Κασσελάκη και την ομάδα του» έγραψε σε άρθρο του.
Η σκέψη για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πάντως ότι δεν περπατάει και μάλλον θα παραμείνει ως σκέψη.