Μια γεύση της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα έδωσε στη συνεδρίαση της ΚΟ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος.
Ανακοινωθήκαν και τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς φτάσαμε στην επιλογή των προσώπων
Όπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο οργανόγραμμα της Κ.Ο. που είχε προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος: ο Διονύσης Καλαματιανός είναι ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. και ο Γιώργος Μπάκης -διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Σωκράτη Φάμελλου από την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός- αναλαμβάνει διευθυντής της Κ.Ο. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Γιαννούλης θα αναλάβουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με αναπληρωτές τους δύο νέους βουλευτές, τον Μίλτο Ζαμπάρα και τον Κώστα Μπάρκα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη παίρνει θέση στο προεδρείο της Κ.Ο., ενώ τις Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου θα συντονίζει ο Στέλιος Αποστόλου. Μάλιστα, σήμερα ή αύριο θα οριστούν και οι νέοι τομεάρχες, με τον Παύλο Πολάκη, όπως έχει γράψει πολλές φορές το iefimerida, να αναλαμβάνει κομβικό χαρτοφυλάκιο.
Αναπαλαίωση ή ανανέωση
Ο δρόμος προς την τελική επιλογή των προσώπων φαίνεται πως υπήρξε δύσβατος για τον Σωκράτη Φάμελλο. Ο νέος πρόεδρος έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο τάσεις μέσα στο κόμμα: Η μία ζητούσε ριζική ανανέωση προσώπων και πολιτικών θέσεων, καθώς θεωρούσε πως η ζημιά της περιόδου Κασσελάκη είναι μεγάλη και πως για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότερη κανονικότητα απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις, ενώ η άλλη διατεινόταν ότι στο όνομα της ενότητας και της ομοψυχίας θα έπρεπε οι θέσεις που έμειναν κενές στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα να καταληφθούν από τα στελέχη της παλαιάς φρουράς, κάτι σαν μια ιδιότυπη παλινόρθωση. Ο Σωκράτης Φάμελλος επέλεξε, τελικά, τη δεύτερη λύση.
Είχε προηγηθεί και η άρνηση της Κατερίνας Νοτοπούλου να αναλάβει τον ρόλο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Κουμουνδούρου η ίδια αρνήθηκε την πρόταση για αποκλειστικά τεχνικούς λόγους, καθώς θεωρεί πως το πρόβλημα βαρηκοΐας που έχει δεν θα της επέτρεπε να ανταποκριθεί σε έναν απαιτητικό ρόλο που επιβάλλει γρήγορα αντανακλαστικά. Η άρνηση της βουλευτού Θεσσαλονίκης αναδεικνύει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αφορά την αίθουσα της Βουλής και τον βαθμό προσβασιμότητας και συμπερίληψης που διαθέτει προς τους ανάπηρους βουλευτές.
Διαψεύδουν από το περιβάλλον του Φάμελλου ότι «φωτογράφισε» για ΠτΔ τον Χρήστο Ράμμο
Η αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας άναψε χθες φωτιές, καθώς εξελήφθη από ορισμένους ως... φωτογραφία του Χρήστου Ράμμου. Βέβαια, από το περιβάλλον του προέδρου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσουν ότι στην ομιλία του κ. Φάμελλου δεν υπήρχε συσχέτιση ούτε υπόνοια με κάποιο ή για κάποιο πρόσωπο. Ακόμη, πρόσθεσαν πως ούτε σχολίασε κάποιον είτε θετικά είτε αρνητικά. Η συζήτηση για το πρόσωπο του κ. Ράμμου, που ξεκίνησε μετά από πρόταση της Νέας Αριστεράς, δημιούργησε την εντύπωση πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μπορεί να συγκεντρώσει μια πιο διευρυμένη αποδοχή από όλα τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, με το συγκεκριμένο σενάριο όμως να απομακρύνεται, όπως φαίνεται, μετά και τις αποστάσεις που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συγκεκριμένη πρόταση. Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα του φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, παρότι σέβεται και τιμά τον Χρήστο Ράμμο, παραμένει πιστός στην άποψη πως επιβάλλεται μεγαλύτερη θεσμικότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία, υποδεικνύοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι αυτός που πρέπει να προτείνει το νέο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ολόκληρη η αποστροφή Φάμελλου, που άνοιξε τη συζήτηση για το πρόσωπο του ΠτΔ, έχει ως εξής: «οποίος πρέπει να έχει την αντανάκλαση, την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων των αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα στη χώρα μας έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις -το έχει πει και το κόμμα μας- για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου». Και κατέληξε: «Προφανώς, το πρόσωπο θα πρέπει να έχει και το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί αυτόν τον ανώτατο θεσμό. Με αυτούς τους κανόνες θα κάνουμε τη συζήτηση».
Επιτέθηκε σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, τίμησε την παρακαταθήκη Τσίπρα στο κόμμα
Από την ομιλία Φάμελλου ξεχώρισαν, ακόμη, οι δύο αναφορές που έκανε στον απόντα Αλέξη Τσίπρα (ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απών από την Κ.Ο. λόγω προγραμματισμένης συνέντευξης που έδινε σε τηλεοπτικό σταθμό του εξωτερικού, που πρόκειται να προβάλει ένα εκτενές ντοκιμαντέρ για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Η πρώτη αναφορά είχε να κάνει με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως είπε, και η δεύτερη αφορούσε την εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας ειδική αναφορά στη πολυμερή διπλωματία της κυβέρνησης και στα τριμερή σχήματα.
Σχετικά με τη νέα πρόταση φορολόγησης των τραπεζικών κερδών, ο Σωκράτης Φάμελλος καλωσόρισε τη νέα πρόταση από το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε σχετική πρόταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μία ακόμα παραδοχή ότι «είχαμε δίκιο που ανοίξαμε το θέμαα», λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη αναρωτήθηκε εάν θα έπρεπε παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ να σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διεμήνυσε, η προσέγγιση των δύο κομμάτων δεν είναι η ίδια επί της πρότασης, κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Η διαφορά των προτάσεων έχει ξεκάθαρα να κάνει με το αποτύπωμα και τον υπολογισμό, όπως είπε. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως έχει πολλαπλάσιο αποτύπωμα οικονομικό. Δεν είναι το ίδιο να μιλάς για 150 ή 200 εκατομμύρια και άλλο 1,5 δισεκατομμύριο, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και για τη στάση του στο Ευρωκοινοβούλιο
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψηφοφορία για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, όπου η Left μαζί με ένα σημαντικό μέρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καταψήφισε την εκλογή μέλους της Ακροδεξιάς στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν με πρόεδρο την κ. Φον ντερ Λάιεν. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, «δυστυχώς, σε αυτές τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν συγκαταλέχθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς οι ευρωβουλευτές του υπερψήφισαν τη νέα Κομισιόν, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν μια άλλη συνομιλία και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», αφήνοντας έτσι μια σοβαρή μομφή εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Τέλος, όπως τόνισε, οι επιλογές της κυβέρνησης μας οδηγούν στην αύξηση των θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας, και επισφαλών και άτυπων μορφών εργασίας με μειωμένες αποδοχές, ενώ ακόμη τόνισε πως μας οδηγεί ακόμη στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, στον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων φτωχών και σε κατώτατο μισθό που δεν εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση.