«Αυριανιστική κουλτούρα» διέκρινε ο καθηγητής Νικόλας Σεβαστάκης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποφάσισε να μη γίνουν εκλογές για νέα ηγεσία, αλλά να δοθεί παράταση χρόνου στον Στέφανο Κασσελάκη, ως τις ευρωεκλογές.
«Ο Τσίπρας έκανε βήματα, δεν ήταν ο ίδιος πρόσφατα σχετικά με ό,τι ήταν πριν πέντε-δέκα χρόνια. Αλλά υπήρξε μια πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα Τσίπρα με αυτή την πολύ φανατική βάση, όπου βλέπεις μέσες ηλικίες κιόλας, όχι νέους ανθρώπους -που είδα και στο κοινό χθες-, που ένα μέρος από αυτό το κοινό έχει μετατοπιστεί στη βάση του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο λειτουργούσε σαν κερκίδα, στη βάση ενός εχθρού και προσωποποιημένου αντιμητσοτακισμού.
»Δηλαδή, ο Μητσοτάκης, η Μαρέβα, η οικογένεια, το απόλυτο κακό δεν ήταν μια αριστερή προσέγγιση των πραγμάτων, παρά το ότι λέγονταν κάποιες λέξεις, ''νεοφιλελεύθεροι'', ''νεοφιλελευθερισμός'' και ούτω καθεξής. Υπήρχε από κάτω μια σχεδόν αυριανιστική κουλτούρα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας, έχοντας παρακολουθήσει μεγάλο μέρος, όπως είπε, των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτή η μετατόπιση είχε συμβεί. Άλλες δυνάμεις μέσα στον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά στελέχη έμπειρα, που είχαν και επαφή με ερωτήματα αλλά δεν το εμπόδισαν και συμβιβάστηκαν μαζί του, αυτό το πράγμα λοιπόν αυτονομείται και βρίσκει μια παράδοξη εκδήλωση τώρα, ενσάρκωση σε έναν μεταμοντέρνο τύπο, εκτός ιστορικής αριστεράς, εκτός πολιτικών αναφορών και αυτονομείται. Και πιστεύω αυτή είναι η πορεία. Μιας αυτονόμησης και δημιουργίας ενός άλλου μορφώματος υβριδικού λαϊκισμού θα τον έλεγα και με κεντρώα και με κεντροδεξιά αλλά και με αριστερά λαϊκιστικά χαρακτηριστικά, ένα άλλο πράγμα που θα δομείται πάνω στη χρήση της εντύπωσης και του συναισθήματος» προσέθεσε ο κ. Σεβαστάκης αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Υπήρξαν και κάποιες τοποθετήσεις κάποιων ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν πολιτικά. Επείγονταν, αλλά στο τέλος κατέληγε το πράγμα και απορροφούνταν από την ενέργεια αυτή της θεαματικής σκηνής που στήθηκε από τον αρχηγό και από τους ανθρώπους από κάτω με τα γιουχαΐσματα κι αυτά και το οποίο αναιρούσε το υπόλοιπο. Δηλαδή υπάρχει κόσμος που θέλει να παράγει πολιτική, να πάει παραπέρα, που έχει αγωνίες, που αναιρείται και ακυρώνεται από αυτή τη λογική, που πάει να περάσει με πιο εμφατικό τρόπο, αλλά είναι από χρόνια παρούσα κι εδώ έχει νομίζω σημαντική ευθύνη ο ιστορικός ηγέτης, όπως τον αποκαλούν του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας» είπε καταλήγοντας.