Σε κατάσταση εκλογική ετοιμότητας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός ανασχηματισμός καθώς όλοι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες στην πρώτη ευκαιρία.
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στο οποίο τέθηκαν ουσιαστικά οι δύο άξονες δράσης του επόμενου διαστήματος. Πρώτον, προγραμματική και οργανωτική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, επιμονή στην ανάγκη και την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ο οδικός χάρτης παρουσιάστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο και παρά την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε έγινε δεκτός από το σύνολο των μελών του οργάνου.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν τη διοργάνωση ψηφιακής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον ερχόμενο Απρίλιο, με τη συμμετοχή μέχρι 2000 μελών. Θα έχουν προηγηθεί συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών για συζήτηση του προγράμματος τον Μάρτιο. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο επισκέψεις σε πρωτεύουσες νομών για συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Αναφορικά με την προοπτική προοδευτική διακυβέρνησης, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου απευθύνεται κάλεσμα κοινής αντικυβερνητικής δράσης σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. «Όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, και το ΚΙΝΑΛ.», σημειώνεται.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η χθεσινή απόφαση σημειώνει ότι: «Σε αυτή την προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής. Πρόγραμμα που θα αποτελεί τη βάση για ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα διαβούλευσης και συμπόρευσης με τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.»
Στο ζήτημα των συμμαχιών και της ανάγκης για συγκρότηση εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση. Στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης έκαναν λόγο για το μόνο σχέδιο που μπορεί να αποτρέψει στην πράξη τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τόνισε ότι με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ και σε δεύτερο επίπεδο του ΜέΡΑ το βάρος πρέπει να πέσει στην αναζήτηση προγραμματικών συμπτώσεων με το ΚΙΝΑΛ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στη συζήτηση που έγινε δεν υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις καθώς όλοι θεώρησαν ότι το σημείο της απόφασης που αναφέρεται στο ζήτημα καλύπτει άπαντες.