Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκαν την πληρωμή, με τον νόμο Κατρούγκαλου, «αυτοκρατορικών» συντάξεων που έφθαναν και τα 24.000 ευρώ, την ώρα που με τον ίδιο νόμο η πλειονότητα των συνταξιούχων έβλεπε τις συντάξεις της να πετσοκόβονται.
Η αποκάλυψη έγινε χθες, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος αποκάλυψε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου βγήκαν συντάξεις που έφθαναν και τα 24.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η πλειονότητα των συντάξεων συρρικνώθηκε σε ποσά κάτω των 800 ευρώ.
«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα!», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους και ότι θα έρθει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.
Πώς προέκυψαν οι συντάξεις-μαμούθ
Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.
Βρούτσης: Ήξεραν για τις υψηλές συντάξεις και δεν έκαναν τίποτα
«Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα. «Ανικανότητα ή δολιότητα;», αναρωτήθηκε. «Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από 5 μήνες», είπε, αναφερόμενος στην προηγούμενη υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει. «Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.
Παραδέχεται ότι γνώριζε για τις αυτοκρατορικές συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν για την ύπαρξη των συντάξεων αυτών και το απέδωσαν όχι σε λάθος, αλλά στην εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, για συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, που είχαν πληρώσει πολύ υψηλές εισφορές.
Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).
Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».