Οι ραγδαίες εξελίξεις με τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας από τις παραλίες μπροστά στον υπολογιστή τους, για μια διαδικτυακή συνεδρίαση, που θα καθόριζε τις επόμενες κινήσεις της Κουμουνδούρου.
Ήδη στο τραπέζι εδώ και μέρες είχε πέσει η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία μετά και το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη χαρακτηρίστηκε αυτονόητη. Τα στελέχη της ΠΓ ενέκριναν και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκτιμήθηκε από αρκετούς, ότι η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και οι παραιτήσεις έγιναν τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ξεχαστεί.
Γι αυτό και τόνιζαν την ανάγκη να υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας «πανδημοκρατικός συναγερμός» απέναντι σε μια κυβέρνηση που όπως έλεγαν «παρακολουθεί πολιτικούς της αντιπάλους και δημοσιογράφους».
Στην παρέμβαση τους, στελέχη μίλησαν για επίδειξη πυγμής και ισχύος από το Μαξίμου, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να παρακολουθούνται και υπουργοί και στελέχη της ΝΔ.
Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον οποίο χαρακτηρίζει «ενορχηστρωτή του ελληνικού Watergate» ενώ καλούν τη δικαιοσύνη να επιληφθεί και να ρίξει φως στις υποθέσεις παρακολούθησης.
Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη συζήτηση εκτιμήθηκε πως μετά από όσα αποκαλύφθηκαν, «κάηκε» το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «δεν μπορεί να προχωρήσει» έλεγαν χαρακτηριστικά ενώ θεωρούν πως δύσκολα οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν πιο κοντά τις κάλπες εκτός αν υπάρξουν τις επόμενες μέρες νέες αποκαλύψεις.
Όπως και να χει, συμφώνησαν να είναι σε κατάσταση επιφυλακής, ώστε αν χρειαστεί να συνεδριάσουν ξανά, διαφορετικά θα βρεθούν από κοντά μετά τις 22 Αυγούστου, που έχει δοθεί εντολή επιστροφής σε όλα τα στελέχη.
H ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.
Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του.
Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.
Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.
Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ.
Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους.
Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ματαιοπονούν.
Όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.
Και το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη ;
Για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πως διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.
Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Τέλος, δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, καταλήγει η ανακοίνωση.