Ως το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια παρουσίασε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» ο Αλέξης Τσίπρας.
Ξεκινώντας με αναφορά στον αριστερό ιστορικό Χάουαρντ Ζιν και χρησιμοποιώντας ακόμα και έναν από τους βασικούς θεωρητικούς του νεοφιλελευθερισμού, τον Μίλτον Φρίντμαν, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ενώπιον εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πρόγραμμα τετράμηνης διάρκειας, ύψους περίπου 13,4 δισ. Ευρώ.
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα «κατάφερε να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή τη σκληρή δοκιμασία», ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο «για όσα ο καθένας και η καθεμιά αυτό το διάστημα και για όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσει από δω και πέρα από τις συνέπειες του lockdown, η ανταμοιβή να είναι δίκαιη», προχωρώντας στην εξειδίκευση των μέτρων που προτείνει για την ανάσχεση της ύφεσης η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τσίπρας: Το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο, υλοποιήσιμο και αναγκαίο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως «ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και αναγκαίο» καλώντας την κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Κατηγόρησε, παράλληλα την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε να μπει σε διάλογο ενώ παράλληλα αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή στην Ευρώπη αλλά και σε μάντη κακών σχετικά με την ύφεση της οικονομίας.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί που την άφησε 6 χρόνια πριν», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας παραδεχόμενος, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση, «συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα σχεδόν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η τόνωση της ζήτησης και η στήριξη της εργασίας. «Η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ειδική αναφορά στην επιδείνωση των σχέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα.
Στήριξη εργασίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον πυρήνα του προγράμματος
Παράλληλα, σημείωσε ότι στον πυρήνα του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πρώτος είναι στήριξη της εργασίας και όχι η αναστολή της. Κάνοντας διάκριση σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
- Σε όσες αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
- Σε όσες επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
- Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
«Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους, όπως είπε «παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης». Σύμφωνα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης
Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα του προγράμματος, ο οποίος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, το «Μένουμε Όρθιοι 2» προτείνει ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα ενισχύσει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Παράλληλα, προτείνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% αλλά και ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Σε ό, τι αφορά τον τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα «γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού» με στόχο τη δωρεάν μετακίνηση τριών εκατομμυρίων πολιτών ενώ στην εστίαση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ: «Προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.»
«Πού θα βρούμε τα λεφτά»
Ως προς τις πηγές χρηματοδότησης στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι προέρχονται από:
- Ταμειακό Απόθεμα Ασφαλείας( μαξιλάρι)
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το συγκεκριμένο ταμειακό απόθεμα φτάνει τα 36 - 37 δισ. ευρώ και σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τα έτη 2016, 2017 και 2018. Τα 15,7 δισ. είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΖΑ, 21 δισ. παραμένουν διαθέσιμα.
2) Νέος δανεισμός του δημοσίου από τις αγορές ομολόγων, εντόκων κλπ
«Υπάρχουν περιθώρια άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από τις αγορές όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση. Κυρίως αναφερόμαστε σε νέα έκδοση ομολόγων (ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματισμένο δανεισμό 8-9 δις το 2020 και επομένως προγραμματίζει τον δανεισμό επιπλέον 4,5 δις) χωρίς να υπολογίσουμε τη δυνατότητα νέου δανεισμού μέσω αύξησης των εντόκων γραμματίων (περίπου 3-4 δισ. Ευρώ)», σημειώνουν στον ΣΥ
3) Ενεργοποίηση και αναπροσανατολισμός πόρων ΕΣΠΑ:
Μέσω της ενεργοποίησης και του αναπροσανατολισμού πόρων του ΕΣΠΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζουν ότι μπορεί να αντληθεί ποσό της τάξης του 3,5 - 4 % του ΑΕΠ (6,5-7,5 δισ. ευρώ) το 2020 πέρα από τη συνήθη εκτέλεση και απορρόφηση του ΕΣΠΑ
4) Πρόγραμμα SURE (ύψους 100 δισ. για όλη την Ευρώπη)
Στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδράνησε στο συγκεκριμένο πεδίο και εκτιμούν ότι με βάση αυτή την αδράνεια η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον ούτως ώστε χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της σταδιακής επανόδου των επιχειρήσεων από το lockdown.