Την άμεση στήριξη της υγιεινής και της ασφάλειας των πολιτών από το κράτος απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ανακοίνωσή του, ζητώντας παράλληλα και την εξασφάλιση εμφιαλωμένου νερού για όλους.
Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο Βόλου, κάνοντας λόγο για έργα βιτρίνας και όχι για σοβαρά αντιπλημμυρικά που χρειάζονταν η πόλη και ο νομός.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι συμμετέχει σε δράσεις αλληλεγγύης μέσα από τοπικά σχήματα που στηρίζει, αλλά και την ενεργοποίηση της ''Αλληλεγγύης για Όλους'' που στέλνει υλικά πρώτης ανάγκης.
Προφανείς πολιτικές ευθύνες
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας
Δεν είναι η στιγμή του πολιτικού απολογισμού αυτής της σοκαριστικής κατάστασης, όμως υπάρχουν προφανείς πολιτικές ευθύνες στον Δήμο Βόλου που ασχολείται κυρίως με έργα βιτρίνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που δεν έχει κάνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και στην κυβέρνηση που αδιαφορούσε για τις προειδοποιήσεις της ΕΕ.
Τονίζουμε ότι η Ελλάδα σταθερά παραβιάζει το περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ. Είναι πρώτη στην αγνόηση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (12 συνεχιζόμενες παραβιάσεις).
Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας). Στις 15.2.2023 η Ευρ. Επιτροπή είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή καθυστέρησης επικαιροποίησης και υιοθέτησης των δεύτερων σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.
«Η πολιτική του “πάμε και όπου βγει” είναι πάγια τακτική»
Το δίκτυο απορροής ομβρίων είναι παλαιότατο και δεν ανταποκρίνεται στα σημερινή ανάπτυξη της πόλης ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της Νεάπολης, του κέντρου του Βόλου (Ιάσονος, Δημητριάδος), αλλά και της Αγριάς, είναι εσφαλμένα σχεδιασμένο και μη λειτουργικό, αλλά παρά τη γνώση αυτής της κατάστασης ο Δήμος Βόλου δεν ασχολήθηκε με αυτό το πρόβλημα.
Επομένως δεν ισχύουν επιχειρήματα όπως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν περιμέναμε τέτοιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Γνωρίζαμε τα πάντα, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Επομένως εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού οι κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές γνώριζαν τον κίνδυνο τι έκαναν προκειμένου να θωρακίσουν τη Θεσσαλία ειδικότερα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Φαίνεται ότι η πολιτική του “πάμε και όπου βγει” είναι η πάγια τακτική της κυβέρνησης και των τοπικών εκπροσώπων της.
«Άμεση δωρεάν χορήγηση εμφιαλωμένου νερού στους συμπολίτες μας»
Για αυτά που απαιτείται να γίνουν άμεσα δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε το αίτημα του ΤΕΕ Μαγνησίας για άμεση δωρεάν χορήγηση εμφιαλωμένου νερού στους συμπολίτες μας, δεδομένου ότι η ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης θα αργήσει να αποκατασταθεί. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει την στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση των συνδημοτών μας.
- Όλες οι ειδήσεις
- Ώρες αγωνίας στη Θεσσαλία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους -Δραματικές εκκλήσεις κατοίκων και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
- Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Το βάρος σε 8 χωριά της Καρδίτσας, άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων
- Τεράστιο το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία: Αναζητούνται extra κονδύλια, βαρύ πλήγμα για την αγροτική παραγωγή