Νίκη με απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα και ήττα με κέρδη για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στο διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει τις προτάσεις του τόσο όσο προς τη διαδικασία προσθήκης στο όνομα όσο και ως προς τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως, δείχνει ότι η πορεία προς τον μετασχηματισμό και το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά δεν θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα «βόλτα στο δάσος», καθώς, για πρώτη φορά μετά το 2015, πρόταση της μειοψηφίας στηρίχθηκε από ευρύτερες δυνάμεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής, με το αποτέλεσμα να είναι οριακό υπέρ της πλειοψηφίας.
Οι ψηφοφορίες για τις προτάσεις Τσίπρα
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, στη δευτερολογία του, να υπερψηφιστεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο όπως προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και επέμεινε στην εισήγησή του για ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Από την πλευρά τους οι «53+», με τροπολογία που, μεταξύ άλλων, υποστήριξε με τοποθέτηση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότειναν να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις.
Η πρόταση Τσίπρα υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους έναντι 50, ενώ 5 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν λευκό. Σημειώνεται ότι την πρόταση για αυτοπρόσωπη παρουσία ψήφισαν, εκτός της τάσης των «53+» (η οποία διαθέτει περίπου 30 μέλη στην ΚΕ), τόσο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Νίκος Φίλης, αλλά και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στέλνοντας, έτσι, σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα, δύο άλλες τροπολογίες της μειοψηφίας -σχετικά με τα αριστίνδην μέλη και την ποσόστωση στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή- καταψηφίστηκαν χωρίς να γίνει καταμέτρηση, αφού από την ανάταση χεριών ήταν εμφανές το αποτέλεσμα.
Ψηφοφορία για τα νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ -Πύρρειος νίκη Τσίπρα
Αναφορικά με το όνομα που θα προστεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αυτό να αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η οποία θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι το όνομα που θα προταθεί να σηματοδοτεί τόσο το άνοιγμα προς τον προοδευτικό χώρο, όσο και τα οικολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Η απόφαση, πάντως, να παραπεμφθεί το όνομα στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ενδεικτική της βούλησης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει δυναμικά τη διεύρυνση, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί να υπάρξει και σχετική ψηφοφορία στην οποία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία.
Όσον αφορά τη συζήτηση επί του κειμένου απολογισμού, στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την ικανοποίησή τους για την ευρύτατη αποδοχή, καθώς με επιμέρους διαφοροποιήσεις όλες οι τάσεις το υποδέχθηκαν με θετικά λόγια, ενώ ομοφώνως εγκρίθηκε ως κείμενο βάσης για τον προσυνεδριακό διάλογο. Άπαντες σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξουσίας προχωρά ανοιχτά σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τον απολογισμό της κυβερνητικής περιόδου μαζί με το κείμενο του προγράμματος, το οποίο ετοιμάζει η ομάδα Σταθάκη, θα αποτελέσουν τη μαγιά για την προετοιμασία της «δεύτερης φοράς Αριστερά».
Τα συμπεράσματα του διημέρου
Από το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής, πάντως, εξάγονται σαφές συμπεράσματα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του την υπόθεση του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά, δείχνοντας ότι δεν είναι πρόθυμος να λειτουργήσει «υπό κομματική κηδεμονία». Στη δευτερολογία του και παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε τόσο για το ζήτημα των νέων μελών όσο και για το όνομα. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το όνομα έκανε ευθεία αναφορά στον Πάνο Λάμπρου των 53+ (προέρχεται από την πρώην συνιστώσα ΑΚΟΑ) λέγοντας ότι: «ως Συνασπισμός εκχωρήσαμε -καλώς- την εσωκομματική μας δημοκρατία για να χωρέσουν συνιστώσες. Τώρα θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή για να μπορούν να χωρέσουν σύντροφοι από διαφορετικούς χώρους που έρχονται μαζί μας». Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε, επίσης, ότι όπου χρειαστεί δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσει και σε σχετικές εσωτερικές ψηφοφορίες προκειμένου να διασφαλίσει την διεύρυνση του κόμματος.
Δεύτερον, η εσωκομματική μειοψηφία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ομογενοποιημένη σε μια σειρά από ζητήματα. Ήταν ιδιαίτερα θετική στο κείμενο του απολογισμού, τοποθετήθηκε θετικά ως προς τη διεύρυνση βάζοντας όμως ζητήματα τόσο διαδικασίας όσο και πολιτικής κατεύθυνσης ενώ επέμεινε στην τήρηση των διαδικασιών εντός ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη διάχυση των οργάνων του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα ως προς τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων.
Τρίτον, το Συνέδριο αλλά και ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι διαδικασίες έντονης κομματικής αντιπαράθεσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εσωστρέφεια του κόμματος και τις δυνατότητες άσκησης αντιπολίτευσης.
Τέταρτον, καταγράφηκε διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε κορυφαία κομματικά στελέχη σε κομβικά ζητήματα. Ενδεικτική η σκληρή κόντρα Βούτση - Πολάκη για το ζήτημα του ΕΣΡ, αλλά και οι βολές του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλαράκι του πλεονάσματος.
Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον, οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος φαίνεται να μην είναι και οι καλύτερες δυνατές. Ενδεικτικό ήταν ότι για αρκετές τοποθετήσεις ακούγονταν εκατέρωθεν γκρίνιες αλλά και το γεγονός πως υπήρξαν βέλη από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρκετές τοποθετήσεις, μάλιστα, αφιερώθηκαν σε αιχμές κατά άλλων στελεχών. Στο κόμματα της Αριστεράς οι προσωπικές σχέσεις πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικότερες ως προς την έκβαση των εξελίξεων από τις πολιτικές τοποθετήσεις.