Τρεις ολόκληρες ημέρες κράτησε η καταμέτρηση των ψήφων για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή επισκιάστηκε από το θρίλερ για την πρωτιά, ενώ επικράτησε συντριπτικά η «προεδρική πτέρυγα», προκαλώντας παράπονα και ερωτήματα.
Η ψηφοφορία έφερε τελικά πρώτη την Έφη Αχτσιόγλου και όχι τη Ρένα Δούρου, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το προεδρικό μπλοκ, που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα, σάρωσε σε εκλεγμένους υποψηφίους, αφήνοντας τα μέλη της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με λίγες δυνάμεις.
Η ενίσχυση των προεδρικών υποψηφίων έφερε αιχμές και υπονοούμενα για «γραμμές» και επιβολή δύναμης, ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα για οικογενειοκρατία, στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου, αφού σύζυγός της είναι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση (εξελέγη στην 140ή θέση στην Αττική), η οποία άφησε αιχμές για «κατευθυνόμενη ψηφοφορία».
«Ευχαριστώ πολύ τα μέλη που με ψήφισαν για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παρά την κατευθυνόμενη ψηφοφορία. Θα προσπαθήσω να μην τους απογοητεύσω», έγραψε η ακαδημαϊκός, εμφανώς δυσαρεστημένη από την εσωκομματική διαδικασία.
Έντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε και ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή και άφησε αιχμές για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σε φίλους που προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν επειδή δεν εξελέγη, ο Νίκος Καρανίκας τα είπε έξω από τα δόντια:
«Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προφανώς οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο και από την άλλη ίσως έχουν δίκιο και να μην έχω λόγο να είμαι στην ΚΕ. Το παλιό κόμμα μίλησε όπως ξέρει και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί.
Αυτό ξέρει… οι τάσεις ξέρουν. Ένα ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο συνέδριο, όπου τα 110.000 νέα μέλη, αν δεν τα διαγράψει η οργανωτική επιτροπή, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις τάσεις και τις φράξιες. Κάτι ήξερε ο πρόεδρος που το επιδίωξε τουλάχιστον για το μέλλον και για την ΚΕ».
Την εσωκομματική μουρμούρα ενέτεινε η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία δεν έγινε θετικά δεκτή από πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η κυρία Αχτσιόγλου ήρθε πρώτη σε σταυρούς σε όλη την Αττική, προκαλώντας υπονοούμενα στα social media για τη σχέση της με τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
«Δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου, είμαι ο εαυτός μου. Συγχαρητήρια κ. Εφη Αχτσιόγλου» σχολίασε η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέλοντας να την υπερασπιστεί.
Την πίκρα της για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος σχολίασε και η Αννέτα Καββαδία, η οποία πρόσκειται στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή, και έγραψε: «Αντί ευχαριστιών, θα το ξαναπώ: όταν όλα αυτά τελειώσουν, σημασία θα έχει πώς φερθήκαμε ο ένας στον άλλον…» .
«Μαγειρέματα» στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, καταγγέλλει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Η Σταυρούλα Μάρκου, δημοσιογράφος και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, έκανε λόγο για διαδικασίες πέρα «από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας» καθώς και για «παραβίαση των αποτελεσμάτων της κάλπης».
Η δημοσιογράφος, μέλος της συντονιστικής γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από το 2021 και υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2019 στη Ροδόπη, κάνει λόγο για διαδικασίες πέρα «από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας» καθώς και για «μαγειρέματα, έλλειψη σεβασμού στους ψηφοφόρους και παραβίαση των αποτελεσμάτων της κάλπης».
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στη Ροδόπη εκλέγονταν κατ' αρχάς δύο υποψήφιοι, ο Δημήτρης Χαρίτου και η Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, όμως «κάπου στη διαδρομή μάς προέκυψε και ένας 3ος», αναφερόμενη στον Οζγκιούρ Φερχάτ.
Στη μακροσκελή της ανακοίνωση, η Σταυρούλα Μάρκου αναφέρει αναλυτικά:
«Ως πότε θα κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί σφυρίζοντας αδιάφορα σα να μη συμβαίνει τίποτα;
Αν δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πέφτει κι επισήμως η αυλαία των εκλογών για ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής για πρώτη φορά από τη βάση. Στη Ροδόπη ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη αρχικά δύο υποψηφίων, του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου (σε καλή σειρά) και της συντονίστριας Αγγελικής Κουγιουμτζόγλου (με την ποσόστωση φύλου). Κάπου στη διαδρομή μας προέκυψε και ένας 3ος.
Τα παρατράγουδα της κάλπης φαίνεται ότι θα μας απασχολούν για πολύ καιρό, επισκιάζοντας την πανηγυρική νίκη του Αλέξη Τσίπρα με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής και τις αθρόες εγγραφές νέων μελών από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Eνστάσεις, εντάσεις, εμπάθειες, μικροπρέπειες, αδιαφανείς διαδικασίες, εκβιαστικά διλήμματα, απαξιωτικές συμπεριφορές και ασυνεννοησία πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Εφορευτικές επιτροπές στελεχωμένες με άτομα της απολύτου επιλογής της υποψήφιας για την Κ.Ε. - συντονίστριας Αγγελικής Κουγιουμτζόγλου και του επίσης υποψηφίου για την Κ.Ε. Φερχάτ Οζγκιούρ, αναπληρωτή γραμματέα Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου βουλευτή Ροδόπης, χωρίς καμία απολύτως συνεδρίαση, συζήτηση κι απόφαση στη Νομαρχιακή Επιτροπή.
Εκλογικά κέντρα και τμήματα διασκορπισμένα σε ΜΙΣΧΟ, ΙΑΣΜΟ, ΠΕΛΕΚΗΤΗ, ΓΕΝΙΣΕΑ, ΣΕΛΕΡΟ, ΕΧΙΝΟ, σε οικισμούς της Ροδόπης και της Ξάνθης με ελάχιστα σε κάποιους από αυτούς παλαιά μέλη, τα οποία ευχής έργο θα ήταν να βλέπουμε κι από κοντά σε δράσεις, περιοδείες στελεχών κι εκδηλώσεις του κόμματος. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δεν υπήρχε αυτή τη φορά μειονοτικός υποψήφιος από την Ξάνθη όπου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Παρ’ όλες τις ευνοϊκές συγκυρίες και την αμέριστη συμπαράσταση πρώην και νυν τοπικών στελεχών, ο μειονοτικός υποψήφιος από τη Ροδόπη δεν φάνηκε να έχει εκλεγεί στην νέα Κ.Ε. την Κυριακή. Όταν όμως θέλεις κάτι τόσο πολύ μέχρι και το σύμπαν συνωμοτεί…
Την αρχική έκπληξη στο άκουσμα της είδησης διαδέχτηκε ο σκεπτικισμός. Μέλη και φίλοι του κόμματος, ακόμη και συμπολίτες μας κάθε άλλο παρά ακραίοι, στο πλευρό της μειονότητας για δικαιώματα, ισονομία κι ισοπολιτεία, δεν κρύβουν σήμερα τον προβληματισμό τους και τον εκφράζουν ανοιχτά πια. Μιλούν για μαγειρέματα, έλλειψη σεβασμού στους ψηφοφόρους και παραβίαση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Γιατί παρεμβάσεις στη λαϊκή ετυμηγορία δεν έχουν σχέση με το δημοκρατικό ήθος και τις αξίες αυτού του χώρου τις οποίες έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να υπερασπιστούμε.
Η μάχη πάντως των σταυρών για τη σειρά κατάταξης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς η προθεσμία αποστολής ενστάσεων είναι μέχρι και την Παρασκευή 20/5 στις 12.00 το βράδυ ώστε να συζητηθούν εντός δεκαήμερης προθεσμίας όπως ορίζεται από την Εγκύκλιο.
Τα δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά γιατί η εκλογή Φερχάτ - Κουγιουμτζόγλου στην Κ.Ε. δρομολογεί άμεσα εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ανοίγοντας και τους ασκούς του Αιόλου εξ αιτίας του ασυμβίβαστου που θα εφαρμοστεί από την επόμενη Νομαρχιακή, για τα αξιώματα συντονίστριας και μέλους στην Κεντρική Επιτροπή. Ποιος θα αναλάβει τότε το τιμόνι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αφού και ο νυν αναπληρωτής μπαίνει στην Κ.Ε.; Κι αν πάλι γίνουν εκλογές για νέα Ν.Ε., τι Νομαρχιακή θα είναι αυτή και με ποιες ισορροπίες; Κι εμείς ως πότε θα κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί σφυρίζοντας αδιάφορα σα να μη συμβαίνει τίποτα; Ποιοι λοιπόν και γιατί «σπέρνουν ανέμους» στο βωμό της προσωπικής τους φιλοδοξίας; Ποιοι και γιατί διχάζουν τα μέλη μας καταδικάζοντας τις οργανώσεις μας σε μόνιμη μιζέρια και εσωστρέφεια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο;
Θεωρώ ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, για τα οποία έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και σε συνεδριάσεις μας παρουσία κεντρικών στελεχών, δεν πρέπει να έχουν θέση σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό - προοδευτικό κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα και τους πολίτες. Για αυτό και καταθέτω δημόσια τον προβληματισμό μου για όλα όσα διαδραματίζονται αυτό το διάστημα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., θέτοντας τα τεκταινόμενα στην κρίση των οργάνων του κόμματος, της κοινής γνώμης και των συμπολιτών μου.
Θέλω να πιστεύω ότι αξίζουμε ένα καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που να στηρίζεται στα μέλη του χωρίς διακρίσεις αλλά και χωρίς παρεμβάσεις στα εσωκομματικά του από ξένους παράγοντες. Όπως αξίζουμε και μια καλύτερη διακυβέρνηση για τη χώρα με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ανεξάρτητους από μηχανισμούς, δημοκρατικά εκλεγμένους, που θα μεταφέρουν τη φωνή μας εκεί όπου χαράζονται οι πολιτικές και παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας.
Αν δεν καταλάβουμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, αν δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε κι η Ιστορία θα μας ξεπεράσει. Ας γίνουν οι εκλογές αυτές μια νέα αρχή για την αλλαγή και την πολιτική ανατροπή».
Καθίζηση για Τσακαλώτο, Φίλη, Σκουρλέτη και εσωκομματική αντιπολίτευση
Ας σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος στην ΚΕ το 2016, αυτή τη φορά εξελέγη στη 17η θέση, απόδειξη ότι οι «προεδρικοί» ώθησαν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτός πρώτων θέσεων.
Tα υπόλοιπα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο Συνέδριο, δηλαδή οι Φίλης (13ος), Σκουρλέτης (25ος), Δρίτσας, Βίτσας, Σβίγκου, εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή κάτω από τον Στέφανο Τζουμάκα, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που βγήκε σε καλή σειρά!