Συνεχίζονται οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στη μετα-Τσίπρα εποχή, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές. Η ονοματολογία για την κούρσα της διαδοχής έχει φουντώσει για τα καλά.
Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής έγιναν τα πρώτα βήματα για τα απολύτως απαραίτητα των κοινοβουλευτικών καθηκόντων: Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε επικεφαλής της ΚΟ, α' αντιπρόεδρος της Βουλής αναμένεται να αναλάβει η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ θα αναλάβει ο Διονύσης Καλαματιανός και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.
Ωστόσο, η «μάχη» γίνεται για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε «αμίλητος» στη Βουλή σήμερα.
Ως τώρα καταγράφονται έξι υποψηφιότητες, ενώ φαίνεται να αποσύρεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας -μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Με άλλα λόγια παραμένουν μόνο κοινοβουλευτικοί, όπως έγραφε το Σάββατο το iefimerida.gr.
Τα «καρφιά», πάντως, για την εκλογική συντριβή συνεχίζονται. Ο εκ των «πασοκογενών» Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε επίθεση κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος), λέγοντας πως κακώς επέκριναν συνεχώς την οικονομική πολιτική της ΝΔ, ακόμη και στην περίπτωση κάποιων παροχών. «Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα τρέξουν στην κούρσα της διαδοχής
Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος συνεχίζει να παραμένει η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, που στηρίζεται από την εσωκομματική τάση «6+6».
Η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, γεγονός που επηρεάζει πιθανότατα και την υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος προέρχεται από την ίδια εσωκομματική τάση. Εάν κατέβει η κυρία Αχτσιόγλου, το πιθανότερο είναι να «καεί» το σενάριο Χαρίτση.
Στην τάση των 6+6 (που προέκυψε μετά την παρουσίαση των 6 σημείων από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ) εκτός της ίδιας και του Αλέξη Χαρίτση μετέχουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Πετρόπουλος, Κώστας Μπάρκας κ.α.
Επίσης, ισχυρή παραμένει η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από την «Ομπρέλα» η οποία συνιστά μετεξέλιξη της ομάδας των 53+. Σε αυτήν μετέχουν εκτός του Ευκλ. Τσακαλώτου, οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Θ. Δρίτσας κ.α.
Οι «προεδρικοί» -με κύριο εκφραστή της την «Κίνηση Μελών»- δείχνουν να έχουν δυστοκία για την υποψηφιότητα που θα προωθήσουν. Η Ρένα Δούρου ππου ακούγεται προκαλεί και αντισυσπειρώσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούστηκε το όνομα του Νίκου Παππά, αν και ο ίδιος δεν απαντά όταν ερωτάται σχετικά. Μάλιστα, ο Ν. Παππάς διεμήνυσε σήμερα ότι θα είναι λάθος να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ «στο λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς». «Πήγαμε στο 35% γιατί πείσαμε κόσμο, μετριοπαθείς και κεντρώους, να έρθουν στην κάλπη μας. Φέραμε στην κάλπη μας τη μεσαία τάξη. Μήπως πονέσαμε και πληγώσαμε τη μεσαία τάξη; Μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να ξανακερδίσουμε τη μεσαία τάξη;», διερωτήθηκε.
Τέλος, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης προκειμένου να «μετρήσει δυνάμεις» και να εγγράψει υποθήκη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δ. Τεμπονέρας δεν δείχνει να μπαίνει στην κούρσα διαδοχής
Αντιθέτως, φέρεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση μιλώντας για κίνδυνο εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συνέδριο και εκλογή ηγεσίας και οργάνων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ορισμένοι διέβλεψαν ότι με αυτή τη δήλωσή του εγγράφει υποθήκη για το μέλλον.
Ο Δ. Τεμπονέρας ανήκει στην εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) προέρχεται από τους προεδρικούς και σε αυτήν μετέχουν ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο πολύπειρος Αντώνης Κοτσακάς, ο Παναγιώτης Ρήγας κ.α.
Την επόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, για τις οποίες δεν απαιτούνται υπογραφές. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Mega, μετά από πολλούς και ετερόκλητους συμβιβασμούς μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, αποφασίστηκε οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας να στηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου κι αν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα αλλάξει στρατηγική, εγκαταλείποντας τις συνεργασίες και βγάζοντας μπροστά προβεβλημένα στελέχη που θα «τρέξουν» για το κόμμα.
Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα συνεδριάσει η ΚΕ για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη και τις υποψηφιότητες στην κούρσα διαδοχής και να ορίσει την ημερομηνία έναρξης του διαρκούς συνεδρίου για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Δείτε το ρεπορτάζ από το Mega για την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ