Σε σώμα το οποίο έχει δομή, πολιτικό σχέδιο και στόχο την επικράτηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκροτήθηκε στο εσωκομματικό σκηνικό η ομάδα Αχτσιόγλου και των 6+6.
Στην σκιά των αρνητικών μετρήσεων και της καταβαράθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογή νέου αρχηγού, η τάση των 6+6 και μια μεγάλη μερίδια μελών του κόμματος, σε μια μαραθώνια διαδικτυακή διάσκεψη, που κράτησε μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα, ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά και πολιτικά και αποτελεί τώρα τον τρίτο ισχυρό πόλο στο εσωκομματικό σκηνικό, δίπλα στους νεοπροεδρικούς και την Ομπρέλα.
Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος και 1.000 περίπου μέλη που πήραν μέρος στη συνδιάσκεψη οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους και δίνουν τώρα ραντεβού στην ΚΕ και στη συνέχεια στο Συνέδριο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όσο μακριά κι αν φαντάζει αυτή την ώρα.
Πολιτικό σχέδιο
Η κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη πολιτικά καθώς το κόμμα διέρχεται ίσως τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ, με την κατάσταση να έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό που η ολική ρήξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κα Αχτσιόγλου μετά την τελευταία πρωτοβουλία των υποστηρικτών της στην εκλογική κούρσα δηλώνει παρούσα στο κόμμα και τελειώνει με το επιχείρημα των νεοπροεδρικών περί «λευκής απεργίας».
Στο Εκτελεστικό Γραφείο θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του κ. Κασσελάκη εκφράζοντας ξανά μια σημαντική μερίδα στελεχών και απλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας μια καθαρή ατζέντα για τις προγραμματικές θέσεις.
Όχι στις εκκαθαρίσεις
Μείζον ζήτημα η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ώστε πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διαγραφές των ιστορικών στελεχών του κόμματος.
Από το νέο εσωκομματικό μπλοκ που σχηματίστηκε η κυρία Αχτσιόγλου θα αντλήσει και την επιχειρηματολογία της για την ανάγκη να γίνει ένα βήμα πίσω από όλες τις πλευρές προς της σοβαρότητα καλώντας παράλληλα όπως αναμένεται τον κ. Κασσελάκη να εμποτιστεί και εκείνος από την κουλτούρα της Αριστεράς και της εσωκομματικής Δημοκρατίας και να μείνει μακριά από τις λογικές του εσωτερικού εχθρού και των εκκαθαρίσεων.
Το στοίχημα ωστόσο παραμένει η συζήτηση να διεξαχθεί με τον νέο πρόεδρο και το επιτελείο του με αμιγώς πολιτικούς όρους και δια ζώσης ώστε να εξαχθούν και τα αναγκαία συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά των νεοπροεδρικών και της Ομπρέλας παραμένει ένα ζητούμενο με τον πόλο της ομάδας Αχτσιόγλου να δίνει ραντεβού με τον κ. Κασσελάκη στο προσυνεδριακό διάλογο.
Και αυτό δείχνει τη βούληση της κας Αχτσιόγλου και του κ. Χαρίτση να φτάσει το κόμμα μέχρι το συνέδριο.
Βουτιά
Όλα αυτά έρχονται σε μια δύσκολη φάση και για τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ αλλά πάνω από την Κουμουνδούρου μαζεύονται πυκνά σύννεφα.
Μόλις 2 στους 10 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της GPO για το STAR βρέθηκαν να επικροτούν την πορεία που διαγράφει ο νέος πρόεδρος ενώ την ίδια στιγμή μοιρασμένοι εμφανίζονται εκείνοι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των διαγραφών με το 48,6 να δηλώνει ότι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να φύγουν το 43%.
Η βουτιά του κ. Κασσελάκη είναι θεαματική για τον ένα μήνα που βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος συγκεντρώνοντας μόλις 23% θετικές γνώμες.
Μάλιστα η ρευστοποίηση είναι τέτοια που και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκείνον στο τιμόνι δείχνει να κρατιέται στη δεύτερη θέση προπορευόμενο με οριακή διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ.
Kρατά αποστάσεις από Ομπρέλα η Αχτσιόγλου
Πάντως τόσο από την πλευρά των προεδρικών όσο όμως και από την ίδια της Ομπρέλα του κ. Τσακαλώτου δεν είναι λίγοι οι επισπεύδοντες της διάσπασης.
Για την ώρα η ομάδα Αχτσιόγλου κρατά αποστάσεις ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι μπορεί να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα λίγα 24ωρα μέσα σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση με αρκετούς να βάλλουν κατά εκείνων που τροφοδοτούν τη δημόσια σύγκρουση με ακραίες δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δίνουν επιχειρήματα στον κ. Κασσελάκη.