«Ενα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα συνεχιζόμενα πολιτικά και επικοινωνιακά αυτογκόλ που δέχεται η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.
Στα ανώτατα κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί προβληματισμός, καθώς το τελευταίο εικοσαήμερο σε δύο περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε «υπόλογος» για δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών του για κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Και οι δύο περιπτώσεις, μάλιστα, αφορούσαν θέματα που στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι είχαν το πάνω χέρι.
Τελευταίο παράδειγμα η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για τη «17 Νοέμβρη».
Τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του κόμματος έπεσαν σαν βόμβα στο επιτελείο Τσίπρα, την ώρα, μάλιστα, που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι τελευταίες προετοιμασίες για την παρουσίαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ.
Ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου προέβλεπε έμφαση στην επικοινωνία του νέου προγράμματος για την Υγεία, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τεράστια έμφαση, ανάδειξη της εκδήλωσης και ειδικά της παρουσίας επιστημόνων εκτός κομματικών γραμμών, και πίεση στην κυβέρνηση αναφορικά με τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στην Αττική.
Αντ' αυτού, για άλλη μια φορά, το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε να σβήνει τις φωτιές που άναψαν δηλώσεις στελεχών. Η αρχική διευκρινιστική δήλωση του κ. Δρίτσα δεν ήταν ικανή να κάμψει τις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει την έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία ουσιαστικά πήρε αποστάσεις από τον βουλευτή του.
Παρόμοιες καταστάσεις υπήρξαν και την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπόθεση Λιγνάδη έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να το εκμεταλλευθεί, αναδεικνύοντας το θέμα σε αιχμή του. Παράλληλα, σε μία εκδήλωση, η οποία θεωρήθηκε από τις πιο επιτυχημένες που έχει κάνει το κόμμα τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με ανθρώπους του πολιτισμού, οι περισσότεροι μάλιστα εκ των οποίων δεν έχουν σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι αναρτήσεις βουλευτών (Πολάκης, Ελευθεριάδου) και τα δημοσιεύματα φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τα οποία ταύτιζαν τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία με υποθέσεις παιδεραστίας, έδωσαν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της ποιότητας του δημόσιου λόγου, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τοξικότητα και θεωρίες συνωμοσίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση, από το βήμα της Βουλής, να δηλώνει ότι διαχωρίζει τη θέση του από αναρτήσεις βουλευτών του κόμματός του.
Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Τσίπρας
Η διαφορά μηνυμάτων, αισθητικής και προσανατολισμού που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει τα υψηλότερα κλιμάκια της Κουμουνδούρου.
Από τη μία γίνεται σκληρή προσπάθεια δημιουργίας μιας εικόνας σύγχρονης αριστεράς, με άνοιγμα σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους που δεν συνομιλούσε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν και επεξεργασία προγραμματικών θέσεων. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται διαρκώς υπόλογος για το ύφος, τις δηλώσεις και τις θέσεις στελεχών του, που βάζουν πολλές φορές το κόμμα αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό του σε ανάγκη διαχωρισμού της θέσης τους.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η «δυσαρμονία» δεν είναι αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να συσπειρώνει γύρω του όλο το φάσμα των αντιπολιτευτικών τακτικών. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα συνειδητοποιούν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ξεκαθαρίσματος της αντιπολιτευτικής ταυτότητας που εκπέμπει το κόμμα.
Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος έντασης και γι' αυτόν τον λόγο, παρά τις συνεχείς αναδιπλώσεις του Θ. Δρίτσα και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει να καταλογίζει στον Τσίπρα αφωνία στο θέμα των δηλώσεων του βουλευτή. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί το κυβερνών κόμμα να ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί για ένα hastag στο διαδίκτυο και παράλληλα να προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση κάλυψη της τρομοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διστακτικός να προβεί σε κινήσεις και πειθαρχικά μέτρα εναντίον βουλευτών. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι και όλα αξιολογούνται και θα ληφθούν υπόψη όταν θα έρθει η στιγμή του καταρτισμού των ψηφοδελτίων.
Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η αναζήτηση νέων στελεχών με τη συγκρότηση του «μητρώου στελεχών». Στόχος η εξεύρεση τεχνοκρατών και επιστημόνων, χωρίς κομματική στράτευση, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το κόμμα σε διάφορα επίπεδα.
Στην Κουμουνδούρου, μετά τις δύο εκδηλώσεις (Πολιτισμός και ΕΣΥ) είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ίδιο μοντέλο και σε άλλα ζητήματα, καθώς επιθυμούν να δώσουν το μήνυμα αφενός συμμετοχικότητας και αφετέρου ανοίγματος στην κοινωνία.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά και τις παρουσίες του στη Βουλή, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κερδίζει πόντους με τις τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια.