Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις με αφορμή την πανδημία και τις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τις οποίες υιοθέτησε η Κουμουνδούρου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του Ανδρέα Ξανθού και του Νίκου Φίλη, που δέχθηκαν πυρά από συντρόφους τους.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» έναντι των δύο στελεχών που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την αντιπολίτευση των θανάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα στελέχη, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, που υπερασπίστηκαν τους κ. Ξανθό και Φίλη.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δυσαρέσκεια, κάνοντας λόγο για «τρικυμία σε ποτήρι». Ωστόσο, παρότι διαβεβαίωσε ότι χαράσσει από κοινού γραμμή με τον κ. Ξανθό για τα θέματα της Υγείας, ως αρμόδιου τομεάρχη, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του για το γεγονός ότι δεν συνυπέγραψε την ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα καταγγελιών Γιαννάκου για τις VIP ΜΕΘ.
Μάλιστα, στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επισήμανε προς τους βουλευτές να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ώστε να μη δίνονται αφορμές που εργαλειοποιούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Ξανθός είχε διαχωρίσει τη θέση του από τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και δεν συνυπέγραψε την ερώτηση των συναδέλφων του, παρότι τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια επανήλθε, καταθέτοντας νέα ερώτηση.
Ακολούθησε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας («Καθημερινή») ότι «δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων» και πως «οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης».
Η αναφορά Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή της «Αυγής», ο οποίος σε άρθρο του υποστήριξε ότι δεν υιοθέτησε τις καταγγελίες Γιαννάκου αλλά ζήτησε εξηγήσεις και εγκαλούσε τον Ν. Φίλη, γράφοντας ότι μια τέτοια θέση θα περίμενε «από απολογητές της κυβέρνησης, όχι από τον Νίκο Φίλη».