ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα, η κόντρα Βούτση - Πολάκη και η «δεύτερη φορά Αριστερά» - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα, η κόντρα Βούτση - Πολάκη και η «δεύτερη φορά Αριστερά»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη μέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ/Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενας αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα, μία κόντρα Βούτση – Πολάκη και η συζήτηση για το κείμενο απολογισμού, σημάδεψαν τη χθεσινή, πρώτη μέρα, των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική του ομιλία έβγαλε «λαγό από το καπέλο» αιφνιδιάζοντας την ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση σε δύο σημεία. Πρώτον στη διαδικασία για την προσθήκη στο όνομα και δεύτερο για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αποφασιστεί σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή ότι στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει προσθήκη, όμως ζήτησε η ακριβής πρόταση να εγκριθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο όταν θα συνεδριάσει το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ. Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε την πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο», ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται, δηλαδή, για διαδικασία διαφορετική από αυτήν που συζητήθηκε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία καθώς αφενός αποφεύγεται – προς το παρόν – το δημοψήφισμα, αφετέρου, παρακάμπτεται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και παραπέμπεται στο ιδιαίτερα διευρυμένο (700 μέλη) όργανο της ΚΕΑ, όπου και με την παρουσία της «Προοδευτικής Συμμαχίας» οι συσχετισμοί είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την πλειοψηφία και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Παράλληλα, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον τρόπο εγγραφής των νέων μελών συνιστά για την μειοψηφία casus belli, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να θεωρούνται ισότιμα μέλη όσοι απλά εγγράφονται στην πλατφόρμα isyriza. «Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για τον Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο αποδίδεται η φράση followers.

Με τις δύο αυτές προτάσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε την μειοψηφία «ρίχνοντάς της το γάντι» δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει με τον μετασχηματισμό του κόμματος και το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης στη χθεσινή πρώτη μέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης στη χθεσινή πρώτη μέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικές των αποκλίσεων που υπάρχουν ήταν οι τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος. Ο Πάνος Λάμπρου (53+) υποστήριξε ότι το όνομα ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται από κανέναν και υπογράμμισε ότι η όποια αλλαγή θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συνέδριο. «Σε κάθε περίπτωση στην προσθήκη θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται ο πλούτος των πολιτικών και κοινωνικών ταυτοτήτων του χώρου μας και να μην είναι μονοδιάστατη», είπε, απορρίπτοντας, έτσι το «Προοδευτική Συμμαχία». Αναφορικά με τα μέλη, ο Πάνος Λάμπρου υπογράμμισε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κομματικές διαδικασίες είναι ο τρόπος για να μην υπάρχουν μέλη «δυο ταχυτήτων», για να μη διαχωριστούν τα μέλη σε ενεργά που συμμετέχουν σε διαδικασίες και μη ενεργά, που δεν συμμετέχουν και τόνισε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών διασφαλίζει ότι το Συνέδριο δεν θα είναι «μάχη μηχανισμών». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει η Διακήρυξη με βάση την οποία πορευόμαστε». Πρόσθεσε όμως, καθώς στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι ο στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, «κινήσεις, ομάδες που στέκονται εχθρικά απέναντι σε αυτόν τον στόχο και σε σειρά άλλά ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεπσών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι δυνατό να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια ξεχωριστή κίνηση, ως μια ‘συνιστώσα' δείχνοντας προς την νέα κεντροδεξιά τάση που αναμένεται να ανακοινωθεί συντομα».

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο εγγραφής των μελών συνιστά αιφνιδιασμό και δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν μέλη δύο ταχυτήτων και υπογράμμισε ότι ο τρόπος αυτός ακολουθήθηκε από άλλα κόμματα δεν πρέπει να σημαίνει κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ «που δεν είναι και δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα ούτε αστικό, ούτε αρχηγικό».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν θεωρεί μείζον το όνομα. «Προσωπικά θα προτιμούσα να μην υπάρχει η λέξη Συμμαχία. Θα προτιμούσα τη λέξη "Συσπείρωση". Και είμαι πιο θετικός στον προσδιορισμό "Πράσινη", αντί του προοδευτική. Επίσης δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή νέων μελών και ότι δεν τα βρίσκουν με τα παλιά μέλη. Για τα οργανωτικά, έχω να πω ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν ισορροπίες και να υπάρχουν και οργανωτικά και πολιτικά στελέχη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε μια απάντηση που είχε δώσει σε παλαιότερη εκδήλωση αναφορικά με την αριστερή του ταυτότητα επαναλαμβάνοντας: «Ένας αριστερός πάντα προσπαθεί να μη χάσει αριστερή ταυτότητα, γιατί το σύστημα θέλει να τον πάει πιο δεξιά».

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί σταθήκαμε από την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Τώρα πρέπει να έχουμε το θάρρος να πάμε μπροστά. Να ακούσουμε την κοινωνία. Να απαντήσουμε στις ανάγκες της. Η αυτοκριτική μας να γίνει αιτία εξέλιξης και όχι εσωστρέφειας. Να φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι όταν ο λαός αποφασίσει&πάλι να αναθέσει –στην αριστερά & τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις- τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας. Η σύγχρονη αριστερά ισχυροποιείται καταθέτοντας προτάσεις εναλλακτικής, ριζοσπαστική & αλληλέγγυας πολιτικής δύναμη Η σύγχρονη αριστερά ισχυροποιείται καταθέτοντας προτάσεις εναλλακτικής, ριζοσπαστικής & αλληλέγγυας πολιτικής δύναμης», ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Μπαλάφα.

Η σημερινή μέρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι τοποθετήσεις στελεχών όπως ο Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης θα ρίξουν φως ως προς το τι μέλλει γενέσθαι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κόντρα Πολάκη - Βούτση

Το επεισόδιο μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Βούτση «σημάδεψε» τη χθεσινή μέρα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής για το ζήτημα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην ουσία, ο κ. Πολάκης είπε ότι ο κ. Βούτσης ευθύνεται για την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ με τις τηλεοπτικές άδειες καθώς θα έπρεπε να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και να αποφασίσει το ΕΣΡ με πλειοψηφία 51% και όχι 4/5.

Επίσης, ο κ. Πολάκης άσκησε κριτική για το «μαξιλαράκι» ασφαλείας, λέγοντας ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο το ποσό που δεσμεύτηκε για αυτό, αφήνοντας, έτσι, αιχμές κατά του Ε. Τσακαλώτου.

Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε και πήρε τον λόγο και με οργισμένο ύφος κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη για «αντιθεσμική ξεφτίλα». Υπογράμμισε ότι η πρόταση Πολάκη προσκρούει στο Σύνταγμα και για αυτό δεν είχε τεθεί ποτέ στις συζητήσεις που γίνονταν με το κυβερνητικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Βούτσης ως Πρόεδρος της Βουλής είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε τροπολογία που προέβλεπε το άμεσο κλείσιμο των καναλιών που δεν είχαν αδειοδοτηθεί με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αργότερα κατέπεσε στο ΣτΕ.

Απολογισμός με το βλέμμα στη «Δεύτερη φορά Αριστερά»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά. Και θα το κάνει αυτό, ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον του κόμματος είναι να προετοιμάζεται για την επόμενη κυβερνητική του θητεία. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η «δεύτερη φορά Αριστερά» πρέπει να απαντήσει σε δύο κύρια ερωτήματα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα καταφέρει να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας αλλά και πώς «θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ