Συρεγγέλα: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες - iefimerida.gr

Συρεγγέλα: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες

Η Μαρία Συρεγγέλα
Η Μαρία Συρεγγέλα / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αρχή της ισότητας των φύλων καθιερώθηκε στην Ελλάδα με το Σύνταγμα του 1975. Με αφετηρία αυτή τη συνταγματική αρχή ψηφίστηκαν διάφοροι νόμοι που βελτίωσαν τη θέση των γυναικών στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζει να λαμβάνει δράσεις και μέτρα προκειμένου οι γυναίκες στη χώρα μας να είναι όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παραπάνω ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στο πλαίσιο της 65ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, με θέμα «Βία κατά των γυναικών: εμπόδιο στην ουσιαστική και πλήρη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή. Από την εθνική πολιτική έως την εξωτερική πολιτική. Τα μειονεκτήματα, οι προκλήσεις και το μέλλον».

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές για την ισότητα των φύλων, στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών. Η απόφαση για τη μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την ένταξή της στις αρμοδιότητες του νέου αναβαθμισμένου χαρτοφυλακίου επιπέδου Υφυπουργού έχει ως στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.

Οι νέες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες σήμερα περισσότερο από ποτέ, σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, καθώς η πανδημία όξυνε τις διακρίσεις κατά των γυναικών και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους. Η απασχόληση των γυναικών στην Ε.Ε. μειώθηκε περισσότερο από την ανδρική απασχόληση από την έναρξη της πανδημίας. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας και η πανδημία έχει επίσης αυξήσει την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.

«Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει στις ζωές μας η πανδημία» υπογράμμισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις προτεραιότητες της χώρας μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έχοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών για γυναίκες - θύματα βίας που λειτουργεί σε όλη τη χώρα. Το δίκτυο διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο τον χρόνο, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα  που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης, καθώς και 20 ξενώνες φιλοξενίας που προσφέρουν ασφαλή διαμονή σε γυναίκες – θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους. 

Να τονίσουμε ότι το δίκτυο δομών λειτούργησε αποτελεσματικά και κατά τη διάρκεια των lockdown, ενώ από το 2011 έως το 2020 περίπου 36.000 γυναίκες εξυπηρετήθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας και περισσότερες από 55.000 γυναίκες συμβουλεύτηκαν τη γραμμή SOS 15900.

Επιπλέον, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι πρόσφατα λειτούργησε η νέα διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr όπου υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της βίας και κακοποίησης και ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στον χώρο της εργασίας.

Στις προτεραιότητες της Ελλάδας είναι ακόμη η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο νέο εργασιακό νόμο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές, καθώς και της προστασίας από την απόλυση των γονέων που κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Παράλληλα έρχεται το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο έχει ως στόχο την ισότητα στην εργασία και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

«Για τις γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια δεν θα πρέπει να γεννάται μέσα τους το δίλημμα «καριέρα ή παιδιά», το οποίο συνήθως απαντάται εγκαταλείποντας την εργασία τους. Θα πρέπει εφόσον το επιθυμούν να τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους, να συνεχίσουν την καριέρα τους. Καμία οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί αναπτυχθεί χωρίς να αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της στο μέγιστο» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, καταλήγοντας ότι «όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας δείχνουν ότι θέτουμε την ισότητα των φύλων ψηλά στην ατζέντα μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ γυναίκες κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ