Συνταγματική αναθεώρηση: Ενα προς ένα τα άρθρα που αναθεωρούνται -Ποιες διατάξεις θέλουν 151 και ποιες 180 ψήφους - iefimerida.gr

Συνταγματική αναθεώρηση: Ενα προς ένα τα άρθρα που αναθεωρούνται -Ποιες διατάξεις θέλουν 151 και ποιες 180 ψήφους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ομιλία στη Βουλή
Το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος / Φωτογραφία: Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Δημήτρης Τάκης
Δημήτρης Τάκης

Στις 14:00 οι βουλευτές με την ψήφο τους θα επικυρώσουν την τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, μετά τις τελικές ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών.

Μια αναθεώρηση, που παρά το γεγονός ότι δεν είχε την έκταση που θα επιθυμούσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα, το καθένα προς την κατεύθυνση που εκείνο ήθελε, εντούτοις είναι η δεύτερη πιο σημαντική αναθεώρηση μετά από εκείνη του 2001. Η αναθεώρηση του 1986 έγινε αποκλειστικά και μόνο για να αφαιρεθούν οι λεγόμενες υπερεξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, να στηρίζει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αναθεωρήθηκαν 11 άρθρα και αποφασίστηκε η μεταφορά του κειμένου του Συντάγματος στη δημοτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναθεώρηση του 2008 περιέλαβε μόνο 4 άρθρα, με πιο σημαντικά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους βουλευτές και την πρόληψη ειδικής μέριμνας για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την διαδικασία, επικαλούμενο λαθροχειρίες σε ψηφοφορίες που έγιναν στην επιτροπή και αρνήθηκε να ψηφίσει το οτιδήποτε.

Στην αναθεώρηση που ολοκληρώνεται σήμερα, αναμένεται να αναθεωρηθούν σημαντικά άρθρα που αφορούν στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Οι διατάξεις που χρειάζονται 151 ψήφους

Το άρθρο 32 παρ.4 και 5 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αναθεωρείται για πρώτη φορά μετά το 1975. Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η διάταξη είχε λάβει 224 ψήφους και σήμερα για να αναθεωρηθεί χρειάζεται 151.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εκλογή προέδρου με 151 βουλευτές ή και με λιγότερους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα εάν θα υπερψηφίσει τελικά την αναθεώρηση του άρθρου 32 ή θα ψηφίσει παρών.

Το δεύτερο σημαντικό άρθρο που αναθεωρείται είναι το άρθρο 86 παρ.3, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προτείνουσα Βουλή είχε λάβει 225 ψήφους και σήμερα χρειάζεται 151. Σε αυτό το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση με αναδρομική ισχύ που να αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι υπουργικό, δήλωση που η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται. Και εδώ η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη γνωστή.

Το τρίτο άρθρο που αφορά στο πολιτικό σύστημα, είναι το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, ενώ στην σημερινή ψηφοφορία χρειάζεται 151 βουλευτές. Πάντως η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να αναθεωρηθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

Με το άρθρο 68 παρ. 2 δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών, πρόταση που χρειάζεται να ψηφιστεί από 120 βουλευτές. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Στην προηγούμενη Βουλή το συγκεκριμένο άρθρο έλαβε 247 ψήφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρθρο 101 προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα αναμένεται να λάβει ευρύτατη πλειοψηφία.

Οι διατάξεις που χρειάζονται 180 ψήφους

Το άρθρο 54 που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς έχουν συμφωνήσει εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιπλέον βελτιώσεις στο κείμενο της πρότασης και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει θετικά ή παρόν. Πάντως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει θετικά, θα είναι το πρώτο και μοναδικό άρθρο στην ιστορία του Συντάγματος του 1975 που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές.

Στη δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία έκανε την έκπληξη και δέχτηκε την πρόταση που είχε καταθέσει για το άρθρο 73 το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, ο αριθμός υπογραφών των πολιτών που απαιτείται, πρέπει να είναι 500.000 και από την νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Άρθρο 21 παρ 1 αφορά την συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είναι πρόταση της ΝΔ και θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη Βουλή που απορρίπτει η ΝΔ

Η κυβερνητική πλειοψηφία στέκεται αρνητικά σε αρκετές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες το τότε κυβερνών κόμμα είχε ψηφίσει στην προτείνουσα Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αναθεωρηθούν.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν στα Αρθρα 3, 13, 33 και 59 σχετικά με την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, τον πολιτικό όρκο και τις διακριτές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ακόμη, στο άρθρο 5 για την προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων.
  • Στο Άρθρο 21 για την εγγύηση του κράτους μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, καθεστώς δημόσιου ελέγχου για νερό, ηλεκτρική ενέργεια, και δίκτυα διανομής τους.
  • Στο Άρθρο 22 για τις Συλλογικές συμβάσεις.
  • Στο Άρθρο 25 Για την προστασία από το κράτος των ατομικών δικαιωμάτων.
  • Στο Άρθρο 28 που αφορά δημοψήφισμα για τη κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Στο Αρθρο 37 παρ 2 που ορίζει ότι Πρωθυπουργός θα γίνεται αυτός που έχει την βουλευτική ιδιότητα.
  • Και στο Αρθρο 44 παρ. 2 που προβλέπει δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτημα ενός εκατομμυρίου πολιτών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ