Εντάσεις στο εσωτερικό της Ένωσης προκαλεί το μεταναστευτικό ζήτημα, που έχει βρεθεί ξανά στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Πολλές κυβερνήσεις δέχονται αφόρητες πιέσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, η Ακροδεξιά καραδοκεί σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ροές παρουσιάζουν ξανά αύξηση και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική επιτείνει το πρόβλημα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη είναι διαφορετικά, κι αυτό οδηγεί σε διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις για την αντιμετώπιση του, κάτι που αυξάνει τις μεταξύ τους συγκρούσεις.
Σε κλίμα σύγκρουσης η σημερινή Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες καλούνται να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία για τα μέτρα που θα λάβει η Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μεταναστευτικού και να βάλει φρένο στην είσοδο παράτυπων μεταναστών στο έδαφός της. Η συζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη, χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα, και είναι πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο, παρότι η Γερμανία ασκεί πιέσεις για να κλείσει σήμερα, στη βάση των δικών της προτάσεων.
Τα τρία βασικά ζητούμενα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση με καθαρές θέσεις και τρία βασικά ζητούμενα, τα οποία θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του: να εφαρμοστεί η Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην οποία κατέληξε η Ένωση ύστερα από τριετείς διαπραγματεύσεις αλλά ακόμα παραμένει στα χαρτιά, να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων με μεγαλύτερη χρηματοδότηση των χωρών στα εξωτερικά σύνορα και να διασφαλιστούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ως προς τα εξωτερικά σύνορα, η ελληνική πλευρά διεκδικεί χρηματοδότηση για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, την οποία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει ούτως ή άλλως και επιθυμεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη σύναψη συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών και να επιμείνει στην ανάγκη η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια προς αυτές τις χώρες, ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν και να μη μείνουν κενό γράμμα.
Θετική βάση συζήτησης η επιστολή της Φον ντερ Λάιεν
Η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους Ευρωπαίους ηγέτες αποτελεί μια θετική βάση συζήτησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς δικαιώνει διαχρονικές ελληνικές θέσεις όπως τις έχει εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης. Όπως συμπληρώνουν, υπάρχει ειδικά αναφορά σε δίκαιο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών, στην υποστήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και στην αυστηρή επιτήρηση των συνόρων. Από εκεί και πέρα, μένει να διευκρινιστεί στη σημερινή συζήτηση από την κ. Φον ντερ Λάιεν ποιες είναι «οι καινοτόμες λύσεις» που θα πρέπει να βρεθούν, όπως αναφέρει στην επιστολή της.
Η Ελλάδα ποντάρει σε μια ευρωπαϊκή λύση για το Μεταναστευτικό
Η Αθήνα επιμένει σε μια ευρωπαϊκή λύση, καθώς οι διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή της Ιταλίας με την Αλβανία, «δεν οδηγούν πουθενά», όπως σημειώνεται. «Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΣΚΑΪ), ο οποίος εκτίμησε πως τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αποτελούν λύση. Απέναντι στις χώρες του Νότου αναμένεται να βρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση η Γερμανία, που επιμένει σε λύσεις που υπερβαίνουν τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών. Η απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορά του χαρακτηρίζεται «λανθασμένη και αντιπαραγωγική», αφού με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει το κεκτημένο της Ζώνης Σένγκεν και «δεν εξυπηρετεί την κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινή λύση», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.