Η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της Ένωσης τάσσεται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη θα είναι ένα δύσκολο διπλωματικό παζλ καθώς υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Μάλτα που δεν θέλουν μια σκληρή απόφαση για την Άγκυρα.
Η Αθήνα βάζει στο τραπέζι το εμπάργκο όπλων για την Τουρκία
Το τελεσίγραφο που δόθηκε τον Οκτώβριο από την Ευρώπη εκπνέει στις 10 Δεκεμβρίου και οι ηγέτες καλούνται να κάνουν την επόμενη κίνηση τους. Η Τουρκία αδιαφόρησε για την θετική ατζέντα που της δόθηκε και επίμεινε στο δρόμο των προκλήσεων και της επιθετικότητας. Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες με την απόφαση του Οκτωβρίου που μιλά για κυρώσεις, ενώ στο τραπέζι βάζει και το εμπάργκο όπλων. «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός στον Alpha, δίνοντας τον τόνο για την ελληνική στάση.
Τι περιμένει η Αθήνα από την ΕΕ
Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή στο οποίο προσβλέπει ως το μίνιμουμ η ελληνική πλευρά είναι να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Ζόζεπ Μπορέλ, να καταρτίσει την λίστα μια λεπτομερή λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα σύντομο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο η λίστα με οικονομικές και άλλες κυρώσεις θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί, πιθανόν έως τα μέσα Ιανουαρίου. Χθες, για πρώτη φορά ο κ. Μπορέλ εμφανίστηκε αυστηρός με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «σε ορισμένες πτυχές η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, οι ερευνητικές και σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή συνεχίζουν, και η αξιολόγηση των υπουργών για την κατάσταση δεν είναι θετική».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μαας ο οποίος πριν την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ανέφερε ότι «θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να υπάρξουν και ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής». Βέβαια η σκλήρυνση της ρητορικής του Βερολίνου δεν συνεπάγεται και το πράσινο φως για κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία. Μάλλον μοιάζει με μια ισορροπία ώστε να δοθεί ακόμα περισσότερος χρόνος στην Τουρκία, χωρίς να εκτεθεί το κύρος της Ένωσης και της γερμανικής προεδρίας.
Ποιες χώρες είναι στο πλευρό της Αθήνας για κυρώσεις στην Τουρκία
Ισχυρότερος σύμμαχος της Αθήνας παραμένει η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τάσσεται αναφανδόν υπέρ ενός αυστηρού μηνύματος προς την Άγκυρα, μέσω των κυρώσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα των πράξεων από την πλευρά της Ευρώπης, καθώς η Τουρκία παραμένει αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία, ενώ υπέρ των κυρώσεων συντάχθηκαν και οι Βαλτικές Χώρες.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν η Άγκυρα συνεχίσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να προκαλεί ή αν βγάλει ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι 27 ηγέτες να καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λίστα που θα έχει καταρτίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ.