Σύνοδος Κορυφής χαμηλών προσδοκιών και αναβλητικότητας όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Τα 27 κράτη μέλη αδυνατούν να φτάσουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η κρίση ακρίβειας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής
Έχοντας διαβλέψει ότι το «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο» θα καθυστερήσει να βρει πορεία προς πιο ήρεμα νερά για το ξέφρενο ράλι τιμών, η ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνε την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς όμως να σταματά την πίεση για την ανάγκη λήψης κοινών δράσεων σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στο Συμβούλιο την πρόταση του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. «Η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.
Σε πρώτο πλάνο είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 230 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι συνήθεις …ύποπτοι, με μπροστάρη την Ολλανδία αντιστέκονται στην επιτάχυνση αυτών των αποφάσεων, παρά τις φωνές από πολλές χώρες για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των μέτρων. Ως προς τις προτάσεις που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το RepowerEU, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μπορεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων, καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF, όμως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν επαρκούν για το ύψος της στήριξης που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές. Δεδομένου και του έκτακτου χαρακτήρα της Συνόδου οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν για την τακτική Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου.
Ο Μητσοτάκης θα ρίξει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα
Παρότι στην ατζέντα δεν υπάρχουν θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το λόγο και για να ενημερώσει τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Καθώς, η ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απασχολεί όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα εμπόδια που ορθώνει η Άγκυρα, δημιουργούν εκνευρισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία και υπό αυτό το πρίσμα να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σταθερότητα στην περιοχή από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή στην οποία οδηγεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. «Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή», αναμένεται να τονίσει κατά την παρέμβαση του.