Θερμούς διαλόγους και χειραψίες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε ότι διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη για το προσφυγικό, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε θερμό κλίμα. Είχε επίσης συνομιλίες και σύντομα τετ α τετ με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν.
Συνάντησε επίσης σε θερμό κλίμα τον Αυστριακό ηγέτη Σεμπάστιαν Κουρτς (τον νεότερο ηλικιακά ηγέτη στην ΕΕ), τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Λετονίας κ.α.
Στην συζήτηση, η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει σε προβλέψεις για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του κράτους δικαίου και δεν συμμετέχουν στις κοινές συμφωνίες της Ένωσης οι οποίες αφορούν το προσφυγικό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν κυβερνητικές πηγές στους δημοσιογράφους, στη συζήτηση της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν αναμένεται καμία σημαντική αλλαγή προς τα εμπρός καθώς παραμένει καθαρός ο διαχωρισμός με συνεισφορές των κρατών-μελών με βάση το ποιοι συνεισφέρουν και ποιοι είναι οι αποδέκτες των κονδυλίων.
Η διαβούλευση αναμένεται να κρατήσει ώρες, οι ηγέτες μάλιστα θα συνεχίσουν την συζήτηση με διμερείς επαφές αργότερα. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής έκανε ένα διάλειμμα γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει χτίσει διάφορες και ξεχωριστές συμμαχίες, ανάλογα με το κεφάλαιο (συνοχή, ΚΑΠ, μεταναστευτικό). Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ δεν ικανοποιεί την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και όλες τις χώρες-αποδέκτες από τα κοινοτικά ταμεία καθώς είναι στόχος πολύ πιο κάτω από τις φιλοδοξίες των κρατών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου.
Οπως δήλωσε άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο «η σημερινή διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα έξι χρόνια. Ένα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Γι αυτό κι αν έχουμε θέσει και όντως έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε».
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ένα ασφαλές τελικό συμπέρασμα για τα οφέλη της Ελλάδος θα μπορούμε να έχουμε όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία καθώς μπορούν να υπάρξουν καραμπόλες σε μία τόσο πολυεπίπεδη συζήτηση.