Με μικρό καλάθι προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής η ελληνική αποστολή.
Οι αντιστάσεις εντός του Συμβουλίου για την άμεση παροχή ελαφρύνσεων στους πολίτες μέσα από μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία είναι μεγάλες και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι για να ωριμάσουν αυτές οι αποφάσεις χρειάζεται χρόνος και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι προτάσεις στις οποίες θα επιμείνει ο Μητσοτάκης
Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι οριστικές αποφάσεις πάνω στις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν θα ληφθούν στη Σύνοδο του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Στον ίδιο τόνο και με τη στήριξη πολλών άλλων ηγετών θα επιμείνει στην ανάγκη για πλαφόν στην τιμή χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου. Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.
Η κρίση στην αγορά ενέργειας, με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού να καίνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το ράλι τιμών συνεχίζεται στα καύσιμα, ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Αυτό παραδέχονται σε συνομιλίες τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή μίλησε για «αγανάκτηση» των πολιτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ενώ «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνάμεών μας για να σταθεί δίπλα τους», η ακρίβεια φέρνει θυμό στην κοινωνία. Αυτό καταγράφεται και στις μετρήσεις που παίρνει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, οι ίδιες μετρήσεις, δείχνουν επίσης ότι αναγνωρίζεται ως μια κρίση που είναι παγκόσμια και οι ψηφοφόροι δεν στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος στην εκλογολογία
Εκεί εδράζεται και η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα, ότι «δεν δωρίζει ο πολίτης την παροδική του αγανάκτηση σε αυτούς που ξέρει πολύ καλά τι έκαναν χθες, αλλά και πόσο ανίκανοι είναι απέναντι στο αύριο». Αυτό όμως δεν δημιουργεί εφησυχασμό. Τα μέτρα στήριξης που ψηφίσθηκαν χθες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν θετικό αποτύπωμα μόλις οι καταναλωτές καρπωθούν το όφελος. Θα είναι αρκετό; Μάλλον όχι, εκτιμούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όμως δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος να ρισκάρει την πορεία του τόπου για να φανεί πρόσκαιρα αρεστός.
Σε αυτό το κλίμα ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος στην εκλογολογία που είχε επανέλθει ζωηρά στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες. Τόσο η συζήτηση, όσο πολύ περισσότερο η διενέργεια διπλών εκλογών σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες δημιουργεί αστάθεια και λειτουργεί επιβραδυντικά για την οικονομία που ήδη δοκιμάζεται. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους υπουργούς δουλειά και αποτέλεσμα, γνωρίζοντας ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο και η επιτυχία αυτής της δουλειάς θα κρίνει τις αποφάσεις για την συνέχεια.