Την πρώτη απόφαση για την πανδημία που θέτει κοινό πλαίσιο αναφορικά με τα τεστ κορωνοϊού στις χώρες των «27» υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρηματολογεί, μεταξύ άλλων, υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να αναζωογονηθεί η ελεύθερη μετακίνηση στην κοινή αγορά.
Λίστα πιστοποιημένων τεστ κορωνοϊού
Σε ό,τι αφορά την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων τεστ αντιγόνου και το PCR τεστ μεταξύ των μελών της ΕΕ, ο διαμοιρασμός δεδομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και η δημιουργία κοινής λίστας τεστ αντιγόνου. Με την απόφαση αυτή, η Ευρώπη θα αποφασίζει με οδηγό το κείμενο αυτό την προτεραιοποίηση της χρήσης των τεστ αυτών ανά περίπτωση (κρούσματα, cluster, επαφές κ.λπ.).
Η λίστα των πιστοποιημένων τεστ θα μπορεί να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που κάποιο rapid test αποδειχθεί αναποτελεσματικό στη διάγνωση κάποιας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η απόφαση έρχεται έπειτα από πρόταση του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο για την υιοθέτηση ενός τέτοιου κοινού πλαισίου.
Σκέψεις για αυστηρούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, συζητήθηκε μεταξύ των αρχηγών των «27» η υιοθέτηση κοινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και η απαγόρευση μετακίνησης, παρά μόνο για απολύτως απαραίτητες μεταφορές αγαθών.
Φαίνεται πως αυτή η πρόταση μπήκε στην άκρη, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιστάσεις από χώρες που θεωρούν τα κλειστά σύνορα πλήγμα στην εικόνα της ανοιχτής Ευρώπης και του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης εντός της κοινής αγοράς. Επιπροσθέτως, φαίνεται πως μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε και πρακτικά ζητήματα σε μεταφορές αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.