Απόλυτα ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αναφέρονται στην Τουρκία. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες στο παρασκήνιο οδήγησαν στην υιοθέτηση των όσων είχαν ζητήσει Ελλάδα και Κύπρος δημιουργώντας ένα σαφές πλαίσιο για την Άγκυρα.
Τον τόνο είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευση του στην Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θέλοντας μάλιστα να προλάβει την πολυδιαφημισμένη φιέστα του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου καθώς και την διακηρυγμένη θέση του να δημιουργήσει βάση οπλισμένων drones στο ψευδοκράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες, που θα συνιστούσαν πισωγύρισμα τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό καταδικάζεται κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς λόγους. Φωτογραφίζεται η συμπεριφορά της Άγκυρας και είναι απάντηση στις απειλές που διατυπώνουν τούρκοι αξιωματούχοι, κατά καιρούς, για κύμα μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη.
Στην παράγραφο για τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021. Την διττή δηλαδή, προσέγγιση προς την Άγκυρα με τις κυρώσεις να παραμένουν στο τραπέζι αν επανέλθει στο δρόμο των προκλήσεων. Η θετική ατζέντα προχωρά με αντιστρέψιμο και αναλογικό τρόπο, ενώ στην ενότητα για την τελωνειακή ένωση Ευρώπης – Τουρκία προβλέπεται η ορθή εφαρμογή της παρούσας. Δηλαδή η ισχύς της προς όλα τα κράτη μέλη που σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο, κάτι που αρνείται η Άγκυρα.
Τέλος, το Συμβούλιο δηλώνει ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.
Κι αν η Τουρκία πέρασε σε δεύτερη μοίρα στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Ηγετών, η ραγδαία εξάπλωση του στελέχους «Δ» του κορωνοϊού, η γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη, μονοπώλησε τις συζητήσεις. «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα γινόταν έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα εξαιτίας του τριπλασιασμού σε μια εβδομάδα των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην χώρα μας.