Ουκρανία και ενεργειακή κρίση απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη στάση των «27».
«Θα έχουμε την ευκαιρία με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την αρραγή ευρωπαϊκη ενότητα έναντι αυτής της βάρβαρης επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι. Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας που οριοθετεί το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσουμε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση για την ενέργεια. Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση».
Υπενθύμισε ότι «έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημέμο αέριο, όπως κάναμε με τον κορωνοϊό και την αγορά εμβολίων. Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώστε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου».
Οι προτάσεις στις οποίες θα επιμείνει ο Μητσοτάκης
Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι οριστικές αποφάσεις πάνω στις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν θα ληφθούν στη Σύνοδο του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Στον ίδιο τόνο και με τη στήριξη πολλών άλλων ηγετών θα επιμείνει στην ανάγκη για πλαφόν στην τιμή χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου.
Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.