Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Med7 ήταν η τουρκική προκλητικότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα της Διακήρυξης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση», ενώ ανέφερε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Μεταναστευτικό. «Για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί, όπου η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση, επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.
«Ολα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά», συνέχισε, αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πώς θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.
Κάποια στιγμή όμως, πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα». Επ' αυτού, είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν το δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.
«Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης», υπογράμμισε, και δήλωσε την απόλυτη συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου των 7 ηγετών στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο:
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και για το ζήτημα της σταθερότητας στη Ανατολική Μεσόγειο, για τον ρόλο της Τουρκίας, την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές συμπεριφορές και πώς η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ, εξακολουθώντας να κατέχει παράνομα έδαφος του ενός από αυτά, της Κύπρου.
«Τα συμπεράσματα της Συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.
«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.
«Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016, και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε η χρησιμοποίηση
από τη γειτονική χώρα του προβλήματος των μεταναστών ως μοχλού γεωπολιτικών επιδιώξεων και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.
«Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του Προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα, όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοιά μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου, όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο Μακρόν κατήγγειλε «ηγεμονικό παιχνίδι» Ρωσίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε απόψε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.
«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου της Med7 στην Κορσική.
Παράλληλα, ο κ. Μακρόν έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για τη Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους», ανέφερε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».
«Δεν είμαστε αφελείς», αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Κόντε: Αλληλεγγύη σε Ελληνες και Κύπριους
Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Ελληνες και τους Κύπριους, οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της Συνόδου της Med7 στην Κορσική.
«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες, για να προωθηθεί ο διάλογος.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις».
Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.
Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την ομόφωνη θέση των ηγετών των χωρών της Μεσογείου
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας», ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Εν όψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο.
Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους
Είχε προηγηθεί η κατ' ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχαν απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες. Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν είχε στείλει νωρίτερα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα. «Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.
Τι αποφάσισαν οι χώρες της Μεσογείου στην Κορσική
Αμέσως μετά τη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Κορσική δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τα συμπεράσματα στα αγγλικά, αναφορικά με τις αποφάσεις των 7 χωρών της Μεσογείου.