Ολη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2019 - iefimerida.gr

Ολη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2019

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ 2019
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ 2019 /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ για περισσότερες από 2,5 ώρες απάντησε σε πάνω από 50 ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε όλους και για όλα χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 15 μέτρα, με φοροελαφρύνσεις και επιδόματα στις πιο αδύναμες ομάδες. Παράλληλα, έθεσε ως κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα την ανάπτυξη και ανέλυσε το πλάνο για την επίτευξη της «ανάπτυξης για όλους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ:

Σ. ΠΕΤΣΑΣ: Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.Παρακαλώ, καταρχάς, να απενεργοποιήσετε τα κινητά σας και παρακαλώ να είναι σύντομες οι ερωτήσεις σας, προκειμένου οι περισσότεροι από τους συναδέλφους σας να μπορέσουν να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό. Ξεκινάμε από τον κύριο Τάσο Τασιούλα από την ιστοσελίδα voria.gr και να ετοιμάζεται ο κύριος Δημήτρης Κοτταρίδης από την τηλεόραση του ΑNT1. 

1.T. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ (VORIA.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Χθες, στην κεντρική ομιλία σας με επίκεντρο την ανάπτυξη για όλους και την οικονομία, ανακοινώσατε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης, ανακούφισης, αλλά και ανάπτυξης. Μήπως τελικά η κατάσταση που παραλάβατε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν ήταν τόσο δραματική; Μήπως, δηλαδή, σας άφησε το περιθώριο η προηγούμενη Κυβέρνηση και σας επέτρεψε τις βελτιωτικές αυτές κινήσεις για τα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους; Τι είναι, τελικά, αυτό που δίνει τόσο γρήγορα την δυνατότητα για παροχές; Ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τασιούλα, είχαμε επισημάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η τότε Κυβέρνηση είχε επιλέξει μια πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Και είχαμε δεσμευθεί ότι με το που θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου θα επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, είναι μια πολιτική η οποία δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο της ανάγκη να διατηρούμε την δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι μια πολιτική η οποία δεν εστιάζει μόνο στις μειώσεις φόρων και στην στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά δίνει πρωταρχική σημασία, πρωταρχική έμφαση, στην ισχυρή ανάπτυξη. Ισχυρή ανάπτυξη η οποία θα έρθει μόνο μέσα από κύμα ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων, αλλά και εγχώριων, που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν καλούς μισθούς σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Αυτή, λοιπόν, η συνεκτική πολιτική την οποία εφαρμόζουμε είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Και μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και τις δεσμεύσεις μας επειδή ακριβώς τον Ιούλιο, τον Αύγουστο -και εκτιμώ αυτό θα συνεχιστεί και καθ’ όλη την διάρκεια του 19- είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα. Και αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει ως προς το κλίμα της οικονομίας. Οι οικονομικοί δείκτες ανταποκρίνονται θετικά στην πολιτική της Κυβέρνησης και, κατά συνέπεια, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και σίγουρα το 2020, η ανάπτυξη την οποία προσδοκούμε θα είναι ισχυρή.

2. Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ): Κύριε Πρόεδρε, και χθες εκφράσατε την αισιοδοξία σας πως η χώρα θα πάει μπροστά και πως η οικονομία θα ανακάμψει. Παρουσιάσατε μάλιστα και ένα θετικό κλίμα που αποκομίσατε από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη περιοδεία σας, κυρίως όσον αφορά το ενδεχόμενο αργότερα μιας μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα υπάρχει μια έντονη ανησυχία και σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως ενδέχεται να υπάρξει μια διεθνής ύφεση. Κάτι που θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Ήδη υπάρχουν προβλήματα στην Γερμανία. Υπάρχει το Brexit. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτό το κλίμα να επηρεάσει και την πορεία της χώρας μας; Η ελληνική οικονομία, η οποία προφανώς είναι ευάλωτη μετά από τόσα χρόνια κρίσης, μπορεί να θωρακιστεί το επόμενο διάστημα; Aν αυτό το κλίμα θα έχει επιπτώσεις στον στόχο που έχετε θέσει, να πείσετε τους εταίρους για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ευχαριστώ.

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιμένω, κύριε Κοτταρίδη, στην εκτίμησή μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία και ότι έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικών που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τον στόχο μας για ισχυρή ανάπτυξη. Προφανώς, ο στόχος αυτός είναι εξαρτημένος και από το τι γίνεται στη διεθνή οικονομία. Δεν συμμερίζομαι προσωπικά τις πιο απαισιόδοξες απόψεις, ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μία βαθιά ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό μου επιτρέπει να επανέλθω και στο ζήτημα της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας της τελευταίας τετραετίας. Όταν τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά καλά στη διεθνή οικονομία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα πρέπει, ενδεχομένως, να κάνουμε το ανάποδο -και θα το πετύχουμε. Αν κρίνω τουλάχιστον από τον πιο σημαντικό δείκτη, τον οποίο εγώ κοιτάζω όταν βλέπω την επίδοση της ελληνικής οικονομίας, τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, αυτός βελτιώθηκε σημαντικότατα τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα, όταν έχει καθοδική πορεία στην Ευρώπη.

Ως προς το ζήτημα τώρα της διεκδίκησης του δημοσιονομικού χώρου, θα σας έλεγα ότι, εάν η Ευρώπη βαδίζει προς μία ύφεση, ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια, πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν ενεργά τη ζήτηση: περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ενδεχομένως έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία. Δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω στην Καγκελάριο Μέρκελ τι θα κάνει με τα δικά της δημόσια οικονομικά, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει πια για τα καλά στην Ευρώπη. Εάν δε η χώρα μας απειλείται από αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει ακόμα ένα επιχείρημα στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

3. Α ΠΕΛΩΝΗ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε αν σκοπεύετε να συνδέσετε τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου, αν είναι δυνατόν, να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές; Αν θεωρείτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες συναινέσεις και εν προκειμένω του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, αν συνδέετε όλη αυτή τη συζήτηση με την ψήφο των ομογενών. Μιλήσατε χθες το βράδυ και για επιστολική ψήφο. Πρακτικά δεν ξέρω τι σημαίνει. Αν μπορείτε και αυτό να μας το εξηγήσετε. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω με το τελευταίο. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ότι δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα, διότι άκουσα και κάποιες τέτοιες κριτικές. Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Γνωρίζετε, ότι οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες και προφανώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρέμβουμε στη διαδικασία, στη νομοθεσία περί ιθαγένειας. Όποιος είναι όμως εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο, θα μπορεί να ψηφίζει από το μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου, η οποία σας θυμίζω ότι προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί μία δυνατότητα που παρέχεται από πάρα πολλές χώρες να μην μπορεί να ισχύει και στην Ελλάδα ώστε να φέρουμε πιο κοντά την ελληνική ομογένεια στις πολιτικές εξελίξεις και να δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιον ο οποίος θέλει να εκφράσει την άποψή του για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, να μπορεί να το κάνει χωρίς να επωμίζεται το κόστος της επιστροφής στην Πατρίδα για να ψηφίσει. Θέλω να θυμίσω ότι για να ισχύσει αυτή η αλλαγή -την οποία την αποσυνδέω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου- χρειάζονται 200 ψήφοι. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα.  Σήμερα, πάλι, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, η σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ψηφιστεί, όχι με 200, αλλά με 300 ψήφους από αυτή τη Βουλή. Μάλιστα, μπορώ να σας πω ότι με το που θα είμαστε απολύτως έτοιμοι θα καλέσω και τους πολιτικούς Αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία μου και να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν. Αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αυτή τη στιγμή και σ’ αυτή τη συγκυρία αυτό να μην γίνει πράξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα εκκινήσει πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα έχει άνετο χρόνο η Βουλή να τοποθετηθεί. Θέλω να θυμίσω ότι, όχι με δική μας ευθύνη, είναι μια Συνταγματική Αναθεώρηση περιορισμένης εμβέλειας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχει αυτή η Βουλή ως Αναθεωρητική. Προφανώς, έχοντας την πλειοψηφία εκεί που απαιτείται η μειωμένη πλειοψηφία των 151 εδρών θα κάνουμε αυτό το οποίο είχαμε πει ότι θα κάναμε και στην προηγούμενη Βουλή. Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος.  Είναι δύο διακριτές ενότητες. Προφανώς -επιμένω στη θέση μου ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα- η Νέα Δημοκρατία,, η κυβερνητική πλειοψηφία, θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο έχω ξαναπεί: Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θέλω επίσης να θυμίσω, να επισημάνω και στους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν, να αναλογιστούν τί θα συνέβαινε στη χώρα σήμερα αν είχε ισχύσει η απλή αναλογική ή αν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την αυτοδυναμία την οποία διεκδίκησε καθαρά και κέρδισε από τους Έλληνες πολίτες. Αν θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί με την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε, αν το κλίμα στην αγορά, στην οικονομία θα ήταν το ίδιο. Πιστεύω λοιπόν ότι η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η δυνατότητα σε ένα κόμμα το οποίο έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και να μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του είναι κάτι καλό για τη δημοκρατία, είναι κάτι καλό για την πολιτική σταθερότητα, είναι κάτι καλό για την οικονομία.

4. Δ.  ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ (ΒΗΜΑ): Χθες είπατε, στην ομιλία σας, ότι η Κυβέρνησή σας διεκδικεί πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.  Ωστόσο, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η διαπραγμάτευση δεν εξελίσσεται έτσι όπως την περιγράφετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι όποια διευκόλυνση θα σας δοθεί, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, από νέο πακέτο μέτρων, και το Κίνημα Αλλαγής ότι έχετε εκχωρήσει την διαπραγμάτευση στην Κριστίν Λαγκάρντ. Θέλω να μου πείτε πως σχολιάζετε αυτές τις ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και τι προσδοκάτε από την διαπραγμάτευσή σας στο προσεχές διάστημα.  Έχετε κάποιους άμεσους στόχους που έχετε θέσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι να μας ασκεί -το είπα και εχθές στην ομιλία μου- κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει λίγο τη μνήμη των πολιτών. Γιατί όλοι θυμόμαστε πού μας οδήγησε η περήφανη διαπραγματευτική τακτική του πρώτου εξαμήνου του 2015, και πρέπει να σας πω ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες.

Θα ήθελα με την ευκαιρία της ερώτησής σας να επαναλάβω ορισμένα πράγματα για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πρώτον, θέλω να θυμίσω ότι είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία είχα πει προεκλογικά. Σε πάρα πολλές συνεντεύξεις μου και δημόσιες παρεμβάσεις είχα πει ότι δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ότι θα το κάνω μόνο όταν η χώρα βελτιώσει την πολιτική της αξιοπιστία. Αυτό κάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολώ τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι δεν τον θέτω στο τραπέζι των συζητήσεων, εξηγώντας γιατί τα πλεονάσματα αυτά είναι ξεπερασμένα. Γιατί τα πλεονάσματα αυτά είναι ξεπερασμένα. Γιατί είναι ξεπερασμένα;  Θέλω να θυμίσω ότι όταν μας ζητήθηκαν τα πλεονάσματα του 3,5% αυτό είχε γίνει τότε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν διότι χρειαζόμασταν υψηλά πλεονάσματα για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας. Ναι, αλλά τώρα είμαστε σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον πολύ χαμηλότερων επιτοκίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος λόγος ήταν η πολιτική αναξιοπιστία της προηγούμενης Κυβέρνησης: «Δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες και την ελληνική Κυβέρνηση και τη χώρα συνολικά διότι αν της δώσουμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο θα αρχίσει να προσλαμβάνει πάλι και να μεγαλώνει το κράτος». Αυτή η αμφιβολία, αυτή η επιφύλαξη, τουλάχιστον με τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει. Διεκδικούμε λοιπόν πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε στους εταίρους μας τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα η οποία δεν δικαιολογεί πια τόσο υψηλά πλεονάσματα. 

Στεκόμαστε, επίσης, σε κάτι το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό που θα σας πω είναι λίγο τεχνικό αλλά πρέπει να το εξηγήσω με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια γίνεται. Όσο πιο χαμηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποπληρωμή του χρέους. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Όσο πιο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο πιο εύκολα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Όσο πιο ψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο πιο εύκολα αποπληρώνουμε το χρέος μας. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, όταν μπαίνουν ως μεταβλητή σε μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, καθιστούν αυτόματα το χρέος μας πολύ πιο βιώσιμο.

Πού καταλήγω: Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε. Για το 2019, ούτως ή άλλως, θα πετύχουμε τον στόχο του 3,5%.

Θα τεθεί το ζήτημα αυτό. Μπορώ να σας πω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα. Διότι παρουσιάζουμε σε κάθε ευκαιρία την επιχειρηματολογία μας. Πιστεύουμε ότι τελικά και για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο εκείνο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλα χθες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης για Ερντογάν

5. Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Αν θυμάμαι καλά, κύριε πρόεδρε, ο πρώτος ξένος ηγέτης που σας τηλεφώνησε όταν κερδίσατε τις εκλογές το βράδυ της 7ης Ιουλίου ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εσείς, στις προγραμματικές δηλώσεις σας είχατε πει ότι θα τον καλέσετε να κάνετε από κοινού ένα βήμα προσέγγισης. Όμως, αυτό το δίμηνο κάθε άλλο παρά προσέγγιση βλέπουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε συνεχείς οξύνσεις και μάλιστα και απειλές από την μεριά του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε φωτογραφήθηκε μπροστά σε ένα χάρτη με το μισό Αιγαίο, Απειλεί ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών για να έρθουν στην Ελλάδα και βεβαίως συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα βρεθείτε και οι δυο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόκειται να συναντηθείτε. Επιβεβαιώστε μου αν είναι έτσι, αν θα συναντηθείτε, δηλαδή, αν έχει κλείσει αυτή η συνάντηση. Και τι θα του πείτε για όλα αυτά που κάνει αυτό, όλο αυτό το διάστημα, και το προηγούμενο βεβαίως; 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρέπει να σας πω, κύριε Τζιοβάρα, ότι παρά την ένταση την οποία περιγράψατε - με ακρίβεια θα έλεγα- πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ. Διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και με αποφασιστικότητα και με τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και βέβαια μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Θυμίζω ότι για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση. Γιατί το ζήτημα αυτό το έχω θέσει σε όλες τις διεθνείς επαφές μου, έτσι ώστε να εξασφαλίσω ότι θα υπάρχει η μέγιστη δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το Προσφυγικό. Δεν είναι ένα πρόβλημα αποκλειστικά διμερές. Και ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας ή προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την διαχείριση του προσφυγικού. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. 6 δισ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μιας σωστής Συμφωνίας η οποία έγινε μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, που ήταν αμοιβαία ωφέλιμη για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας. Όταν αναφέρομαι σε καλή γειτονία, αναφέρομαι και στην γειτονία της Ελλάδος με την Τουρκία, αλλά και στην γειτονία της Ευρώπης με την Τουρκία. Κατά συνέπεια, θα είναι μια πρώτη συνάντηση. Έχω συναντήσει τον κ. Ερντογάν ακόμα μια φορά με την ιδιότητα μου ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προφανώς -θα κλείσω από κει που ξεκίνησα- είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Τώρα αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πια να το αποδείξει έμπρακτα.

6. Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρωθυπουργέ, χθες στην ομιλία σας αναφερόμενος στην προηγούμενη τετραετία είπατε ότι «Δεν θα μιλήσω για καμένη γη. Θα περιοριστώ μόνο σε τέσσερις λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε». Το «Δεν ξεχνάμε» είναι συνυφασμένο με κάποιες Εξεταστικές Επιτροπές από την πλευρά της πλειοψηφίας στην Βουλή; Θυμίζω ότι είχατε πει προεκλογικά ότι θα κάνετε σίγουρα μία Εξεταστική που θα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το ότι έχει φύγει από τη συζήτηση το τελευταίο διάστημα αυτό, έχει να κάνει και με τις συναινέσεις που επιζητάτε για τον εκλογικό νόμο.

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες από εμάς σήμερα είναι να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω. Νομίζω το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν το οποίο ήταν εξαιρετικά επώδυνο για τη χώρα. Και νομίζω ότι σιγά – σιγά κλείνουμε και τα κεφάλαια αυτής της περιόδου. Τελειώσαμε με τα capital controls οριστικά. Από τη στιγμή που θα πετύχουμε και το στόχο μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχουμε αφήσει πίσω μας και το τελευταίο απομεινάρι το οποίο κληρονομήσαμε οικονομικά από αυτή την τραυματική περίοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ζήτημα των συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο δεν βλέπω πώς κατ’ ανάγκη σχετίζονται τα δύο, εκτός εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να πετύχουμε συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας, ίσως πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Και ίσως η επιμονή του να κρύβεται πίσω από την απλή αναλογική, δείχνει ότι τελικά δεν είναι ένα κόμμα το οποίο προσδοκά στην κυβερνησιμότητα και διεκδικεί έτσι με αξιώσεις την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να επισημάνω ότι η διενέργεια Εξεταστικών Επιτροπών ή και Προκαταρκτικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Και, επειδή επιμένω στη διάκριση των εξουσιών και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για οποιαδήποτε υπόθεση μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη, αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση την οποία θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, οι Έλληνες δεν ξεχνούν αυτά τα οποία έγιναν. Και ένας απ’ τους λόγους που δεν ξέχασαν αυτά τα οποία έγιναν έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η μνήμη αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αλλά ταυτόχρονα το αποτέλεσμα αυτό ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε τολμηρά στο μέλλον. Και εμένα το μυαλό μου είναι στο πώς θα λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών, πώς θα ανατάξουμε την οικονομία, πώς θα βελτιώσουμε τα εισοδήματα, πώς θα φέρουμε επενδύσεις, πώς θα έχουμε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια.

7. Α. ΖΑΜΠΟΥΚΑΣ (LIBERAL.GR): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ανάπτυξη σε μία χώρα με χρεοκοπημένες εταιρείες του Δημοσίου. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι σκοπεύετε να κάνετε με τη Δ.Ε.Η., αν θα αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη περίοδο και κάτι ακόμα: Πιστεύετε ότι μία Κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική πάνω σε εταιρείες του Δημοσίου, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση; Αλλά το βασικό είναι τι θα κάνετε από εδώ και πέρα; Σκοπεύετε να την εξυγιάνετε και να την πουλήσετε; Αυτό είναι ένα μείζον ερώτημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σχέδιο για την εξυγίανση της Δ.Ε.Η. έχει παρουσιαστεί αναλυτικά από τον αρμόδιο Υπουργό. Κληρονομήσαμε μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε τραγική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα στοιχεία, νομίζω ότι είναι γνωστά. Όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για τη Δ.Ε.Η. μέσα από την ίδια την επιχείρηση για την οικονομική της κατάσταση και το γεγονός ότι όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία με καταστροφικές συνέπειες για ίδια, για την αγορά ηλεκτρισμού, για την την οικονομία. Και ναι, ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα τη στιγμή που κάποιοι άλλοι, με ευθύνη, επισήμαιναν τους κινδύνους από την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη πια, δεν αφορά την Κυβέρνηση. Το σχέδιο εξυγίανσης  της Δ.Ε.Η. είναι ένα σχέδιο τολμηρό. Πρέπει καταρχάς να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο θα κληθούν όλοι -για να το πω με απλά λόγια- να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Είναι ένα σχέδιο ισορροπημένο. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει μια καινούργια διοίκηση και δεν θέλω να βλέπω τη Δ.Ε.Η. μόνο αμυντικά ως ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να διαχειριστώ. Θέλω μια Δ.Ε.Η. την οποία θα εξυγιάνουμε, της οποίας ναι περιουσιακά στοιχείαπου έχουν να κάνουν με το δίκτυο θα πουληθούν για να στηριχθεί η επιχείρηση. Αλλά θέλω να δω τη Δ.Ε.Η. ως μπροστάρη στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον και να μπει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι θλιβερό ότι η Δ.Ε.Η. έχει ανύπαρκτο αποτύπωμα στις ανανεώσιμες πηγές.  Αλλά μια Δ.Ε.Η. η οποία θα έχει εξυγιανθεί και η οποία στη συνέχεια θα μπορεί, ενδεχομένως, να προσελκύσει και ιδιώτες επενδυτές, πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Και πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους και στη δυνατότητά μας να μπορούμε να εξυγιάνουμε τη Δ.Ε.Η. και να την ξανακάνουμε μια επιχείρηση η οποία θα είναι κερδοφόρα. Ως προς το ερώτημά σας τώρα αν πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω δημόσιων εταιρειών η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Η Δ.Ε.Η. θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το Κράτος, αν το Κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική. Αυτό πρέπει να βαραίνει τον προϋπολογισμό και όχι τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία εξάλλου έχει και άλλους μετόχους, δεν έχει μέτοχο μόνο το Κράτος.

8. Χ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει.  Σκοπεύετε να προτείνετε τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μου κάνετε, κύριε Κοσελόγλου, σε τρεις μήνες. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανεπίκαιρο και πιστεύω ότι αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της. Θυμίζω ότι μεσολαβεί και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου η δική μας πρόταση -και με αυτή θα προσέλθουμε στη συζήτηση- είναι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος με την αυξημένη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος να εκλέγεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.  Άρα κάθε πράγμα στον καιρό του.

9. Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ (CAPITAL): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να έρθω στη χθεσινή σας ομιλία όσον αφορά στις εξαγγελίες που κάνατε για τη μείωση των φορολογικών βαρών.  Ανάμεσα σε αυτά που φέρατε στο προσκήνιο ήταν η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως σημειώσατε αυτό θα γίνει μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020. Ο κ. Πέτσας σήμερα έθεσε ένα χρονικό πλαίσιο, είπε ως το 2023.  Θέλω να σας ρωτήσω, εάν μπορείτε να μας πείτε πότε προγραμματίζετε ακριβώς να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης; Πως θα γίνει αυτό; Και σας ρωτώ γιατί είναι ένα θέμα που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, μισθωτούς που πέφτουν τα βάρη πάνω τους και θέλουν να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εύλογο το ερώτημά σας.  Να πω καταρχάς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από την σημαντική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Και βέβαια να πω και κάτι ακόμα:  Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Γνωρίζετε ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τώρα, με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, σίγουρα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα εφόσον έχουν επιλέξει, ενδεχομένως, να μην το κάνουν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί λοιπόν στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής συνολικά από τη στιγμή που μειώνουμε τους φόρους.  Από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Και πρόθεση μας είναι, μέχρι το 23, να έχουν καταργηθεί πλήρως.Προτιμώ πάντα να εκπλήσσω ευχάριστα παρά να κάνω το ανάποδο. Δώστε μας την δυνατότητα να αξιολογήσουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε και θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι αν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και από αυτούς που προβλέπαμε, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε αυτό το μέρισμα επιτυχίας πίσω στους πολίτες. Και αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: Ο ένας είναι η πιο γρήγορα μείωση των φόρων, που είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος και ο πιο δίκαιος τρόπος για να μπορέσει να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Και ο δεύτερος τρόπος είναι η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού Κράτους. 

10. Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (IEFIMERIDA.gr): Θα ήθελα να σταθούμε στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Καταργείται μεν το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη και τι θα γίνει, για παράδειγμα, σε περίπτωση που συναντήσετε κάποια αντίσταση. Επίσης, είχατε πει στο παρελθόν ότι εφόσον αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας θα καθαρίσετε τα Εξάρχεια μέσα σε ένα μήνα. Έχουμε δει όντως το τελευταίο διάστημα κάποιες αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή αλλά ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι η κατάργηση της παραβατικότητας και της ανομίας που κρύβεται πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο -αυτή είναι η σωστή διατύπωση, δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρεμβαίνει ώστε να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα- είναι μια πολιτική που πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση συνολικά στην κοινωνία. Δηλαδή, είναι μια πολιτική που πάντα ισχυριζόμουν ότι δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερή. Είναι πολιτική κοινής λογικής. 

Όταν ένα νέο παιδί, 18 χρονών, πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, έχει την απαίτηση να βγάλει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, χωρίς εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς μπαχαλάκηδες. Και το ίδιο ισχύει φυσικά για τους καθηγητές, το διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Άρα, θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ρωτήσατε για το πώς θα δουλέψει. Δουλεύει ήδη. Η Αστυνομία έκανε επεμβάσεις εντός του προαύλειου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει εμπόρους ναρκωτικών και το παραεμπόριο το οποίο, όπως ξέρετε, είχε γίνει επάγγελμα έξω από την παλιά ΑΣΟΕΕ. Αν δείτε σήμερα την εικόνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, χαίρομαι να το πω ότι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. 

Προφανώς και τα πανεπιστήμια τα ίδια έχουν μια ευθύνη να συζητήσουν με την Πολιτεία για το πώς θέλουν τα ίδια να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης εντός των πανεπιστημίων. Ξέρετε, δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μπει, παραδείγματος χάριν, σε ένα κτίριο ή στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Για να μπει κάποιος στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου πρέπει να έχει λόγο για να είναι εκεί. Πρέπει να είναι φοιτητής, ερευνητής, να έχει πάρει ειδική άδεια, να είναι καθηγητής.  Περιμένουμε, λοιπόν, και από τα δημόσια πανεπιστήμια να μπουν σε μια συζήτηση για το πώς τα ίδια θέλουν να ρυθμίσουν και το ζήτημα της πρόσβασης. Θεωρώ, όμως, ότι κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε την Αστυνομία κάθε τρεις και λίγο μέσα στα πανεπιστήμια. Θεωρώ, όμως, ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να βρίσκουν πάντα καταφύγιο μέσα στα πανεπιστήμια γνωρίζοντας ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να μπει και να τους συλλάβει. Αυτό αλλάζει. 

Ως προς τα Εξάρχεια. Είχα πει πολλές φορές, το είχα πει και πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, από αυτό εδώ το βήμα, ότι το ζήτημα των Εξαρχείων δεν είναι μόνο κατασταλτικό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά το πώς μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναβρεί τον ρυθμό της, τη ζωή της, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, πώς θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, πώς θα συνεργαστούμε με τον Δήμο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το όραμα μας για την αναγέννηση αυτής της γειτονιάς. Ως προς το κατασταλτικό κομμάτι, ναι, γίνονται επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπως γίνονται παντού. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά πρέπει να παρεμβαίνει η Αστυνομία. Αυτό σημαίνει κανονικότητα. Επαναφορά της κανονικότητας συνολικά στην πόλη  της Αθήνας, συνολικά στη χώρα. Και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι η Αστυνομία έχει μια πιο έντονη παρουσία -και δεν είναι κακό αυτό, καλό είναι, για την ασφάλεια των πολιτών είναι. Και η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης. 

Και βέβαια, επιμένω πάρα πολύ και σε μεγάλα εμβληματικά έργα, όπως την ανάπλαση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ως ένα σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ως ένα εμβληματικό έργο γύρω από το οποίο, μαζί με το Δήμο, μαζί με την Περιφέρεια, θα μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για το πώς τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν αυτό που ήταν, μία γειτονιά με τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά όχι πάντως ένα άντρο ανομίας, παρανομίας, μπαχαλάκηδων και διακίνησης ναρκωτικών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

11. Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (OPEN - ΕΘΝΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και θέλω να σας ρωτήσω για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα ζήτημα που σας απασχόλησε ως κόμμα πολύ έντονα προεκλογικά. Την είχατε χαρακτηρίσει «εθνικά επιζήμια». Τώρα, βρίσκεστε στο τιμόνι της χώρας και ακούμε αιτιάσεις από την Αντιπολίτευση ότι χαμηλώνετε αισθητά τους επικριτικούς σας τόνους, έχετε μετριάσει τη ρητορική σας. Θέλω να σας ρωτήσω εάν σκοπεύετε να επιφέρετε αλλαγές στη Συμφωνία των Πρεσπών, ποιες είναι αυτές και μέσα από ποια διαδικασία; Και εάν στο προβλεπτό  ή στο απώτερο μέλλον θα υπάρξει και συνάντηση με τον ομόλογό σας από το γειτονικό Κράτος. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είχα πει προεκλογικά: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Το ίδιο έχω πει και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου, προσθέτοντας όμως αυτό το οποίο πάλι είχα πει προεκλογικά. Η συμφωνία αυτή είναι μία κυρωμένη συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και, κατά συνέπεια, δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Αυτή την διαπίστωση την είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, όταν κάναμε και την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και όταν ψηφίσαμε τελικά για την ίδια τη συμφωνία στη Βουλή. Είχαμε πει ότι αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει   διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Όπως είδατε, μίλησα πολύ εκτενώς χθές για το όραμά μου για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, για το πώς μπορεί να γίνει αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας και των Βαλκανίων συνολικά. Μίλησα για την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας, αυτό το οποίο αποκαλώ αυθεντική, πραγματική Μακεδονία και να κερδίσουμε παγκόσμια το παιχνίδι της επικοινωνίας. Για να το πω πολύ απλά: Όταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας, την πραγματική Μακεδονία, την αυθεντική Μακεδονία. Αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζεται από τη Συμφωνία. Έχει να κάνει με εμάς, με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την Ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Δεν έχει προβλεφθεί ακόμα κάποια συνάντηση με τον κ Ζάεφ, αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω.

12. Χ.  ΚΟΡΑΗ (NEW POST - ACTION24): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγο μας είπατε ότι θα επιδιώξετε να συναντήσετε τον κύριο Ερντογάν και βεβαίως θα του θέσετε το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Υποθέτω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα του ασκήσει πιέσεις. Όμως καλά είναι όλα αυτά αλλά γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο. Η καθημερινότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Ο κύριος Ερντογάν δεν άνοιξε ακόμα εντελώς τις πύλες όμως ήδη οι μεταναστευτικές ροές έχουν πυκνώσει το τελευταίο τρίμηνο. Η δική σας Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον θέμα; Και έχω και μία επισήμανση. Όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, ήσασταν πιο συχνά στη Μόρια. Δύο μήνες στην Κυβέρνηση δύο Υπουργοί σας πήγανε μόνο. 

Επίσης, έχετε θέσει θέμα κατάργησης του δεύτερου βαθμού στην διοικητική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτό δεν φοβάστε που μπορεί πραγματικά να μειώσει, να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων, των μεταναστών που πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία. Όμως, δεν φοβάστε μήπως προσκρούσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο;  Επίσης, ως αντιπολίτευση καταγγείλατε τις απευθείας αναθέσεις με αυτά τα συσσίτια ντροπής που συνεχίζουν να υπάρχουν τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις, το βλέπουμε σε πολλά ρεπορτάζ. Κάνατε έρευνες ποιοι ευθύνονται, ποιοι δεν ευθύνονται; Ή τελικά έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνουμε, γεωστρατιωτικοί λένε από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι οι λόγοι που αυξάνονται οι ροές και η νέα κυβέρνηση προσγειώθηκε και κάνει ακριβώς ό,τι κάναμε και εμείς. Θα ήθελα την απάντησή σας.  Ευχαριστώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στη Μόρια πηγαίνουν οι υπουργοί που έχουν λόγο να πηγαίνουν εκεί.  Ως προς το τελευταίο σας ερώτημα -για να ξεκινήσω από αυτό- βεβαίως και γίνονται έρευνες και υπάρχει και δημοσιογραφική έρευνα εξ όσων γνωρίζω αρκετά ενδιαφέρουσα, η οποία παρουσιάζει στοιχεία για το γεγονός ότι γίνονταν παραγγελίες για πολύ περισσότερες μερίδες φαγητό από ό,τι φαίνεται να ήταν απαραίτητες. Θα ερευνηθούν αυτά τα ζητήματα, δεν ερευνώνται μόνο από την Ελλάδα, ερευνώνται και από την OLAF, αυτό αφορά το κομμάτι της κακοδιαχείρισης. 

Έρχομαι τώρα στην ουσία του ερωτήματός σας.  Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Είναι μια πολιτική η οποία στηρίζεται στη λογική ότι η Συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί ως προς τη δική μας ευθύνη -θα έρθω μετά στην ευθύνη της Τουρκίας- η οποία δεν είναι άλλη από το να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 βαθμούς, θυμίζω.  Δυο διοικητικούς και δυο δικαστικούς. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές θα γίνουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία.

Έχουμε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, ως ένα προσωρινό μέτρο, το κάναμε πολύ γρήγορα και καταλαβαίνω και κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν και αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες για δομές -οι οποίες, όμως, θέλω να το τονίσω, είναι προσωρινές, δεν είναι μόνιμες. Έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μόνιμες δομές στους ανθρώπους αυτούς. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, το ζήτημα δεν είναι να έρχονται ολοένα και περισσότεροι στα νησιά και μετά να τους πηγαίνουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό ούτε μπορούν οι ρυθμοί αυτοί να συνεχιστούν επ΄ άπειρο. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος εδώ και ξεκάθαρος απέναντι σε όλους.

Υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτό αφορά το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Βρήκαμε μια πολύ δυσάρεστη, θλιβερή κατάσταση θα σας έλεγα, ένα πρόβλημα το οποίο με έχει ευαισθητοποιήσει και εμένα και τους αρμόδιους υπουργούς. Πρέπει να σας πω ότι θα εκκινήσω μια διαδικασία όπου θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, αυτούς τουλάχιστον που το νομικό τους πλαίσιο τους επιτρέπει να δέχονται ασυνόδευτους ανήλικους, ώστε να γίνει ένας επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχθούν να πάρουν 50 ασυνόδευτα παιδιά -γιατί για τέτοια νούμερα μιλάμε. Από 50 μέχρι 100 - 200.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν πάση περιπτώσει, στο ζήτημα της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Θέλουν να έχουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη του Σένγκεν, πλην όμως δεν δέχονται κανέναν επιμερισμό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Η ίδια η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άρθρο 80, προβλέπει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για διαχείριση ζητημάτων όπως είναι το προσφυγικό. Άρα, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος και πρέπει να σας πω ότι εδώ βλέπω να δημιουργείται και μια δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις οποίες επισκέφτηκα.  Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν θα πρέπει να δέχεται ότι, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις. 

Μητσοτάκης για επιτόκια και δάνεια στο ΔΝΤ

13. ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ (STAR): Κύριε πρόεδρε, πριν την εκλογή σας, αλλά και μετά, είδαμε μια εκρηκτική πραγματικά πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Έχουμε ιστορικά χαμηλά. Και θα έλεγα, αυτό είναι προφανές ότι θα αλλάξει και τον σχεδιασμό σας. Είχατε μιλήσει για ένα- ενάμιση χρόνο για πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Αλλάζει, λοιπόν, αυτός ο σχεδιασμός; Σκοπεύετε να αποπληρώσετε δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Θα εξετάσετε να κάνετε κάτι τέτοιο και με τα ευρωπαϊκά δάνεια; Και κάτι τελευταίο: Τα χρήματα αυτά, πληρώνοντας χαμηλότερα επιτόκια, σας δίνουν περιθώρια για να ελαφρύνετε και άλλο τους φόρους; 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρω με την σειρά. Βεβαίως και τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν συνολικά την πολιτική μας. Βεβαίως και τα χαμηλά επιτόκια μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πια με χαμηλότερο κόστος, όπως όλες οι κανονικές ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος μου είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορεί να δανείζεται ακόμα πιο χαμηλά. Και ναι, είναι πρόθεση μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του Δ.Ν.Τ.. Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής και πιστεύω ότι θα έχει θετική ανταπόκριση και πολύ γρήγορα θα μπορούμε να αποπληρώσουμε δάνεια τα οποία, έχουν επιτόκιο 5,16% αν δεν κάνω λάθος, όταν μπορούμε σήμερα να δανειζόμαστε με πολύ κάτω από 2%. Θα γλυτώσουμε γύρω στα 75 εκατομμύρια ετησίως, μόνο και μόνο από αυτή μας την παρέμβαση. 

14. E. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ (TA NEA): Κύριε Πρόεδρε, στην επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει περάσει το άρθρο 16 που θα επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι κάτι που το ζητούσατε, αν θυμάμαι καλά, να ψηφιστεί έως και με 151 ψήφους. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω ποιος είναι πλέον ο σχεδιασμός σας. Δηλαδή, αν σκέφτεστε ή αν επεξεργάζεστε ήδη οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που θα άνοιγε το δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, προφανώς χωρίς να υπάρχει κάποιο συνταγματικό κώλυμα στην λειτουργία των κρατικών ΑΕΙ. Ευχαριστώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα το οποίο να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. Έχω εκφράσει την προσωπική μου στεναχώρια για το γεγονός ότι το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο. Αυτή ήταν η απόφαση της προηγούμενης πλειοψηφίας. Το άρ. 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, δεν θα είναι αντικείμενο αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης και αυτό είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την χώρα.  

Όμως, κοιτάμε παραπέρα. Και η προσοχή μας, -ούτως ή αλλιώς, και να μπορούσα να αναθεωρήσω το άρ. 16-  θα εστιαζόταν πάντα στα δημόσια πανεπιστήμια. Στην εξωστρέφεια τους και στην δυνατότητα τους να γίνουν αυτά πόλος προσέλκυσης φοιτητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας ξενόγλωσσα μαθήματα, ξενόγλωσσα προγράμματα, ιδρύοντας ξενόγλωσσα τμήματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, τουλάχιστον σε τομείς όπου έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές. Είναι αδιανόητο κάποιος Κινέζος, παραδείγματος χάριν, να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα, στα Αγγλικά, και να μην μπορεί να το κάνει. Μιλώ για πολύ μεγάλες αγορές. Δεν αναφέρθηκα τυχαία στην Κίνα. Επειδή υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με φοιτητές από όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια. Στο πώς θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά. Θα περιμένετε, ούτως ή αλλιώς, μέχρι το τέλος του χρόνου ένα νέο οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το οποίο για μας θα αποτελεί μια τολμηρή, -τολμώ να πω εμβληματική- μεταρρύθμιση. 

Όπως θέλουμε να στηρίξουμε -έκανα και μια αναφορά χθες στην ομιλία μου- και τον κόσμο της έρευνας, τα ερευνητικά κέντρα αλλά και την έρευνα που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια, και να τη συνδέσουμε πολύ περισσότερο με τις ανάγκες της αγοράς. Είχα επισκεφτεί στην Ολλανδία το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven -απ’ τα καλύτερα στον κόσμο- το οποίο βρίσκεται στο κέντρο ενός οικοσυστήματος όπου η εφαρμοσμένη γνώση των πανεπιστημίων συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς σε τέτοιο βαθμό που παραδοσιακά μαθήματα έχουν αντικατασταθεί από σεμινάρια όπου η ίδια η εταιρία έρχεται και θέτει ένα πρόβλημα προς επίλυση στους μαθητές, στους φοιτητές του πανεπιστημίου -και αυτό είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι κινείται ο κόσμος σήμερα πια και σ’ αυτή τη λογική πρέπει να κινηθούν και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Και γι’ αυτό θέλουμε να αποδεσμεύσουμε και τους ΕΛΚΕ, τους λογαριασμούς μέσα από τους οποίους διακινούνται κοινοτικά κονδύλια γύρω από την έρευνα, από μια υπερβολική γραφειοκρατία. Είναι ένα αίτημα το οποίο μας έχει κάνει η ερευνητική κοινότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα ανταποκριθούμε άμεσα. 

15. Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ (Ε.Ρ.Τ.): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Αν και έχουν συμπληρωθεί μόλις δύο μήνες από τις εθνικές εκλογές, υπάρχουν ήδη σενάρια που θέλουν να σκέφτεστε την προσφυγή στις κάλπες πριν ακόμα εξαντληθεί η τετραετία προκειμένου να καεί -για να το πω απλά-, η απλή αναλογική, μιας και πριν από λίγο είπατε, να θυμίσω, ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Μάλιστα και για να προλάβω τυχόν σχόλια ότι εμείς οι δημοσιογράφοι σκεφτόμαστε πάντοτε την ημερομηνία των επόμενων εκλογών, ήδη ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -αν δεν κάνω λάθος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»- είπε ότι εσείς θα σκεφτείτε πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουμε όλοι τις πρόωρες εκλογές. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι ευθεία: Θα εξαντλήσετε την τετραετία ή μήπως έχετε στο μυαλό σας άλλα πράγματα για να «κάψετε» την απλή αναλογική; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Σας μιλώ τελείως ειλικρινά.Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την τετραετία. Βρίσκω αρκετά διασκεδαστική αυτή τη συζήτηση από μία Αντιπολίτευση που -δεν θέλω να μιλήσω τώρα- φαίνεται να έχει χάσει «τα αυγά και τα πασχάλια». Αλλά το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι.  Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές -που σας λέω ότι θα γίνουν το 2023-, θα είναι εκλογές απλής αναλογικής. Άρα θα είναι διπλή κάλπη. Το λέω ξεκάθαρα από τώρα για να ξέρουμε πού οδεύουμε. Δεν εκτιμώ ότι με απλή αναλογική μπορεί να σχηματιστεί σταθερή Κυβέρνηση και θα περάσουμε, δυστυχώς, από τη διαδικασία μιας διπλής εκλογής, όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές. Εγώ σας λέω ότι θα γίνουν το 2023. 

16. Γ.  ΣΙΑΔΗΜΑΣ (REAL): Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχετε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί αναφερθήκατε δύο φορές, εξετάζετε το ενδεχόμενο, σκέφτεστε να ζητήσετε την επιστροφή των κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες; Μάλιστα, αν το βλέπετε σοβαρό, αν ήδη το έχετε συζητήσει στην περιοδεία που είχατε αυτό το δεκαήμερο στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Χάγη και γενικά πώς θα κινηθείτε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, τα SMPs και ANFAs, για να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί. Και βέβαια θεωρώ και εύλογο, γιατί θέλω να βλέπω πάντα και την πλευρά των εταίρων μας, να συνδεθεί και με την τέταρτη αξιολόγηση. Εφόσον εμείς κινούμαστε μεταρρυθμιστικά και υλοποιούμε, -θυμίζω, οι δεσμεύσεις αυτές είναι δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, για να μην σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι εμείς υλοποιούμε νέα μνημόνια- τότε είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να τα χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουν στο δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειαζόμαστε. Εξάλλου, θυμίζω ότι υπήρχε και μία αναφορά σε προηγούμενο Eurogroup ότι αυτά πρέπει να δρομολογηθούν, να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θεωρώ, παραδείγματος χάριν, ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις είναι αναπτυξιακή πρωτοβουλία. 

17. Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ (ONE TV): Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να πάμε λίγο στο πολύ ευαίσθητο θέμα και εξαιρετικά σημαντικό, όπως το είπατε και εσείς χθές στην ομιλία σας, που είναι τα εργασιακά. Έχει γίνει μία πρώτη παρέμβαση από την Κυβέρνηση.  σας με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. Αναφέρατε χθές στην ομιλία σας ότι υπάρχει μία «υπερ-ρύθμιση» η οποία φέρνει -όπως είπατε- αντίθετα αποτελέσματα. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε «υπερ-ρύθμιση» γιατί ενδεχομένως οι εργαζόμενοι να φοβούνται ότι χάνουν κάποια προνόμια που ίσως είχαν έναντι των εργοδοτών τους. Αν αλλάζει το σύστημα μικτών ή καθαρών αποδοχών γιατί κάνατε εκεί μια αναφορά σε σχέση με τις μειώσεις που εξαγγείλατε εχθές. Και θα ήθελα να μου πείτε εάν θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων ή των επιχειρησιακών.  Είναι ένας μόνιμος φόβος αυτός των εργαζομένων. Ξέρετε ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έγιναν αρκετές παρεμβάσεις πάνω σε αυτά, επανήλθε τώρα ένα σύστημα πιο σφιχτό των συλλογικών συμβάσεων. Άρα το ερώτημά μου είναι αν εσείς θα επαναφέρετε το σύστημα των επιχειρησιακών ανεξέλεγκτα ή σε κάποιες επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Και επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να προσθέσω ότι δεν αναφερθήκατε χθες καθόλου στο θέμα των επιδομάτων από τα οποία ζουν δυστυχώς, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Θα τα συμπτύξετε, θα τα καταργήσετε, θα μείνουν; Και θα ήθελα να μου πείτε και για το θέμα των επιδομάτων των αναπήρων που είναι ένα θέμα που ξέρω ότι συζητείται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Το ξαναλέω:  Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Και δεν θέλω να φτάνω στον άχαρο ρόλο κάθε φορά που πληρώνεται ένα επίδομα να θυμίζω στην Αντιπολίτευση τι είναι αυτό το οποίο έλεγε και πως απειλούσε ότι εμείς θα έρθουμε και θα καταργήσουμε τα επιδόματα. Και προφανώς και για το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων εμείς θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία. Εξ ου και το ζήτημα αυτό το έχω αναλάβει προσωπικά διότι έχει -όπως αντιλαμβάνεστε- διυπουργικό χαρακτήρα. Σε συνεννόηση με την Ε.Σ.ΑμεΑ αλλά και με τους επιμέρους φορείς του αναπηρικού κινήματος θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Και φυσικά κάθε κατηγορία αναπηρίας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.  Να σας πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία για αυτό. Βρέθηκα την Παρασκευή, ήταν πολύ συγκινητικό για μένα, στην προπόνηση της εθνικής ομάδας τυφλών. Πέραν του ότι εκφράζω για άλλη μια φορά δημόσια τον ατελείωτο θαυμασμό μου για την ψυχική δύναμη των ανθρώπων αυτών που βρίσκουν ένα τρόπο να ξεπεράσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία και να κάνουν αυτό που αγαπάνε, μου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει σε τυφλούς καθηγητές να υπηρετούν στον τόπο τους. Και τους στέλνουμε στην Ικαρία και σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Πόσοι είναι οι τυφλοί δάσκαλοι; Να είναι 10, να είναι 15; Δεν είναι παραπάνω. Το αναφέρω ως ένα μικρό παράδειγμα ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι οριζόντιο. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της ζητήματα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία ξεχωριστά. Αλλά είναι ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο έχω αναλάβει. Και τολμώ να πω και μια βαθιά προσωπική υποχρέωση την οποία έχω απέναντι στη μητέρα μου η οποία ήταν η πρώτη η οποία έβαλε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα της αναπηρίας μιλώντας με θάρρος για το δικό της πρόβλημα. Κάναμε τότε κάποια πρώτα βήματα καταρχάς για να σπάσουμε τα στερεότυπα τα οποία δυστυχώς και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν για το πώς αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία.

Στο ζήτημα των εργασιακών μίλησα πολύ συγκεκριμένα χθές και δεν θέλω να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα.  Εξάλλου στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τις θέτουμε σε δημόσιο διάλογο και είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε την οποιαδήποτε τεκμηριωμένη κριτική. Θα πω όμως το εξής: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, την πλήρη απασχόληση και να βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά εργοδοτικής ασυδοσίας απέναντι στους εργαζομένους. Μίλησα με πολύ ειλικρίνεια για το τι γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας και ας βγει κάποιος να με διαψεύσει και να μου πει ότι δεν είναι έτσι. Πόσοι εργοδότες κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και τελικά απασχολούν το προσωπικό τους μόνιμα με αποτέλεσμα να διακινούνται μαύρα χρήματα και οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται για τις εργοδοτικές τους εισφορές για το υπόλοιπο κομμάτι της εργασίας τους. Μπορεί ενδεχομένως για κάποιο νέο παιδί αυτό να ακούγεται και καλό με την έννοια ότι θα πάρει κάποια λεφτά στο χέρι, αλλά στην ουσία πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται και είναι μια έκφραση εργοδοτικής ασυδοσίας. Για αυτό και είπαμε ότι θέλουμε να αυξήσουμε την προσαύξηση η οποία δίδεται ως υπερωριακή εργασία για τη μερική απασχόληση, ακριβώς για να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο να μεταπέσει αυτή η απασχόληση που στην πραγματικότητα είναι πλήρους απασχόλησης και να εμφανίζεται ως πλήρης απασχόληση. Τώρα το ζήτημα των μεικτών και των καθαρών το χρησιμοποίησα ως παράδειγμα, για να δείξω πόσο σημαντικές είναι οι εργοδοτικές εισφορές, πόσο υψηλές είναι στη χώρα μας και πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να μειώνονται. Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στους φόρους, αλλά και οι φόροι στην εργασία και αυτός είναι εξίσου σημαντικοί. Για αυτό και επιμένω στη δέσμευση μας ότι θα αρχίσουμε να μειώνουμε από 1ης Ιουλίου του ΄20 τις εργοδοτικές εισφορές με σκοπό να τις μειώσουμε κατά 5 μονάδες μέχρι το ΄23. Είναι πάρα- πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση αυτή η οποία γίνεται στην αγορά εργασίας. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών, των κλαδικών συμβάσεων, ήμουν πάλι πολύ ξεκάθαρος.Εξαιρέσεις, opt outs -όπως λένε οι εργατολόγοι στη γλώσσα τους-μπορεί να δεχθώ μόνο στην περίπτωση που μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πιστοποιημένα το φάσμα της χρεωκοπίας. Μόνο τότε μπορεί να δεχθεί κανείς ότι όλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη για να μπορέσει να σωθεί η επιχείρηση. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και μακάρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο ωριμότητας από όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να μην χρειάζεται καμία παρέμβαση του Κράτους στα ζητήματα αυτά.

18. B. ΠΛΑΚΑΣ (TV100): Χθες, στο τελευταίο μέρος της ομιλίας σας αναφερθήκατε εκτενώς στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Και μεταξύ άλλων στο κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς στην καθημερινότητα τους, αυτό των αστικών συγκοινωνιών και για αυτό θέλω να επιμείνω λίγο στο θέμα του ΟΑΣΘ. Η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ δίνει μια ανάσα, μια πρώτη ανακούφιση, ωστόσο λύση θα δοθεί με τον νέο στόλο, με τα νέα λεωφορεία προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Επομένως, θέλω να ρωτήσω, τι προβλέπετε για αυτό και δεύτερον, αν διατηρήσετε κρατικό τον ΟΑΣΘ, διότι όταν είχε γίνει κρατικοποίηση και ήσασταν στην αντιπολίτευση, είχατε ασκήσει σφοδρή κριτική από το κόμμα σας, υποθέτω δεν είναι και στην φιλοσοφία σας το θέμα της κρατικοποίησης, και αν θα τον ξανακάνετε ιδιωτικό. Ευχαριστώ.

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι και οι αστικές μεταφορές απελευθερώνονται με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Σωστά, είναι εύστοχη η παρατήρηση σας ότι η παρέμβαση μας είναι, δεν θα την χαρακτήριζα πυροσβεστική αλλά είναι μια παρέμβαση βραχυπρόθεσμη. Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία, χθες! Ήδη αυξήσαμε τα λεωφορεία κατά 102. Έχω εδώ τα σχετικά στοιχεία. 213 βρήκε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ την Δευτέρα 19 Αυγούστου. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου είχαμε 315 λεωφορεία σε κυκλοφορία. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία έχω από τον ΟΑΣΘ. Και βέβαια, η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί ακριβώς στην ανακούφιση του προβλήματος με περισσότερα λεωφορεία στην διάθεση των Θεσσαλονικιών. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα στρατηγικό σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών. Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να σας μιλήσω για αυτό αλλά θα μπορείτε να το περιμένετε πολύ σύντομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

19. Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ): Είναι χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι αυτή την στιγμή αγωνιούν εν  όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα αναδρομικά που είναι να λάβουν, εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Και ακόμη περισσότερο, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, αγωνιούν, εφόσον κριθεί αντισυνταγματική, αν η Κυβέρνηση θα τους επιστρέψει τα λεφτά αυτά, σε τι χρονικό ορίζοντα και πως. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό καθώς και αν θα δοθούν πίσω όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που θα βρείτε τα λεφτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω, κ. Παπαχλιμίντζο, είναι ότι δεν θέλω να κάνω κάποιο δημόσιο σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Και αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση θα λάβουμε υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες. Και προφανώς όποια  επιστροφή πρόκειται να γίνει, θα γίνει σε εύλογο βάθος χρόνου. Αλλά δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο μέχρι να δω τις αποφάσεις. Αλλά να είναι απολύτως βέβαιοι οι συνταξιούχοι ότι η Κυβέρνηση αυτή σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

20. Λ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ (STAR Κεντρικής Ελλάδας): Αναφερθήκατε στις μειώσεις Φ.Π.Α. Δεν άκουσα όμως να λέτε κάτι για τις μειώσεις των φόρων στα καύσιμα. Ένα θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι και η βασική αιτία που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών. Μιας και προέρχομαι από μία αγροτική περιφέρεια, θα πρέπει να σας πω ότι κατά μέσο όρο καθημερινά ένας αγρότης για να γεμίσει ένα μεσαίο ρεζερβουάρ τρακτέρ θέλει 200 ευρώ. Επίσης, μιας και έρχεται ο χειμώνας, θα ήθελα να ξέρω τι προτίθεστε να κάνετε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που τα τελευταία χρόνια καίει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μελετάμε το σχετικό θέμα. Εξήγγειλα μόνο αυτά για τα οποία είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορώ να δεσμευτώ, και για τα οποία υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό και έχω ζητήσει και από τα αρμόδια υπουργεία σκέψεις και προτάσεις. Θέλω να γνωρίζετε ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε οποιονδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ενδεχομένως και εντός του 2019 εάν έχουμε κάποια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, είναι μία απ’ τις άμεσες προτεραιότητές μας το ζήτημα αυτό το οποίο θίξατε. Έχω πλήρη εικόνα για το πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Και για το ζήτημα βέβαια του πετρελαίου θέρμανσης, όπου ενδεχομένως να πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός -διότι υπάρχουν περιοχές που πολύ σύντομα για γεωγραφικούς λόγους θα κληθούν από τώρα να αρχίσουν να βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι, λοιπόν, στις προτεραιότητές μας και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε κάποια πρόσθετα νέα γύρω από το θέμα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

21. Β.  ΒΕΓΙΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Καλησπέρα. Επειδή στον οικονομικό Τύπο μας αρέσουν τα νούμερα και επειδή ακριβώς έχετε πει ότι το πρόγραμμά σας -το έχετε πει κατ’ επανάληψη- είναι πλήρως κοστολογημένο, θα θέλατε να μας πείτε, αυτές οι ελαφρύνσεις που εξαγγείλατε χθές, τι χρήματα είναι αυτά που θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις, στην αγορά δηλαδή, στην πραγματική οικονομία και στους φορολογούμενους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για το κόστος των μέτρων έχω έναν πλήρη κατάλογο και προφανώς δεν θα προχωρούσα σ’ αυτές τις εξαγγελίες εάν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος ότι τα μέτρα αυτά είναι απολύτως κοστολογημένα. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις θα κοστίσει δημοσιονομικά περί τα 200 εκατομμύρια. Έχω βέβαια την ελπίδα ότι δευτερογενώς η οικονομική ανάκαμψη και ταυτόχρονα η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, για την οποία δεν θα κουραστώ να μιλάω, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που θέλουμε να συνάψουμε με τον επιχειρηματικό κόσμο, θα μειώσει κάπως αυτή την επιβάρυνση. Θα επαναλάβω όμως πως ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό, δεν αιφνιδιάζουμε, -να το τονίσω αυτό- τους εταίρους μας. Έχουμε ένα ανοιχτό και ειλικρινή δίαυλο και σε επίπεδο EuroWorkingGroup και σε επίπεδο Eurogroup. Και το πρόγραμμά μας αυτό θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Β. ΒΕΓΙΡΗ: Ένα πιο συνολικό κόστος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορώ να σας στείλω, άμα θέλετε, ως οικονομική εφημερίδα μία πλήρη αποτύπωση του κόστους όλων των μέτρων μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

22. Α. ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 50+1% σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, σε σχέση λοιπόν με τη λειτουργία των σωματείων, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Θεωρούν ότι αυτό θα σημάνει υπονόμευση του δικαιώματός τους στην απεργία, συνολικά στη συνδικαλιστική δράση, καθώς θα είναι ευκολότερο να ελεγχθεί και από την εργοδοσία. Επίσης, καταγγέλλουν ότι έρχεται σε αντίθεση με τον 1264 και το πνεύμα του νομοθέτη που προστατεύει την ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση. Ένα από τα βασικά αιτήματα των χθεσινών διαδηλώσεων ήταν «Κάτω τα χέρια από την απεργία, κάτω τα χέρια από τα σωματεία». Τα συνδικάτα σηματοδότησαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τις χθεσινές διαδηλώσεις τους. Η κυβέρνηση επιμένει; Θα προχωρήσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, στη διαμαρτυρία, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, είχαμε και εχθές διαδηλώσεις. Χαίρομαι όμως που η εντύπωσή μου χθες ήταν ότι δεν βγήκε η πόλη εκτός ρυθμού σε αυτή την ΔΕΘ και οι όποιες διαδηλώσεις έγιναν με τρόπο κόσμιο και χωρίς να ξεφύγουν με φαινόμενα βίας που έχουμε δει στο παρελθόν.

Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό νόμο, το έχουμε πει ξεκάθαρα.  Ο 1264 είναι ένας νόμος ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και χρειάζεται αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο λέμε ξεκάθαρα είναι ότι θέλουμε να βάλουμε τέλοςστα σωματεία-σφραγίδα και να αποφασίζει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων για την απεργία και όχι οι λίγοι για πολλούς. Αυτός είναι ο σκοπός της ρύθμισης την οποία θα προτείνουμε προς ψήφιση στο εθνικό κοινοβούλιο. Και επειδή θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα από διαβούλευση εντός της εβδομάδας που μας έρχεται, νομίζω ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος να συζητήσουμε καλοπροαίρετα και με τους συνδικαλιστικούς φορείς και να ακούσουμε τις προτάσεις και τις σκέψεις τους και τις αντιρρήσεις τους για αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε.  Αλλά επί της ουσίας, θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι για λογαριασμό τους. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός αυτής της παρέμβασης και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση -να το πω και αυτό- να κινηθούμε έξω από το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και για να μπορέσω να συναινέσω σε οποιαδήποτε πρόταση μου γίνει από αρμόδιο Υπουργείο, θέλω να είμαι σίγουρος ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι κάτι το οποίο γίνεται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση στα ζητήματα αυτά και αυτό αποτελεί έναν πάγιο μπούσουλά μου για το πώς θα κινηθούμε στα ζητήματα αυτά.

23. Α. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Καλησπέρα Πρόεδρε.  Λίγο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα υποβάλετε επίσημο αίτημα ως Κυβέρνηση στο Βρετανικό Μουσείο; Και αν τελικά το κάνετε θα αποδυναμώσει τη μόνιμη επιθυμία της χώρας για επιστροφή των Γλυπτών στην Πατρίδα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που άνοιξε αυτή η συζήτηση γιατί θεωρώ ότι έπεσε μια πέτρα στα λιμνάζοντα ύδατα, εντός και εκτός Ελλάδος, μιας συζήτησης στην οποία έχουμε δίκιο. Και όπως είπα στη συνέντευξή μου, τελικά το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει, κάποια στιγμή. Θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε. Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα.  Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ταυτόχρονα μας ασκήθηκε καλοπροαίρετη και κακοπροαίρετη κριτική. Έχει ενδιαφέρον ότι από την Αντιπολίτευση άκουσα μια κριτική η οποία περίπου ταυτίστηκε απόλυτα με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Το αναφέρω και το παραδίδω στην κρίση των πολιτών. Οποιοδήποτε αίτημα γίνει προς το Βρετανικό Μουσείο θα αξιολογηθεί και θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να αποκατασταθεί η ενότητα ενός μνημείου που αποτελεί σύμβολο για το δυτικό Πολιτισμό.

Μητσοτάκης για ποινικό κώδικα

24. Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ (READER - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ): Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Υπάρχει μια εκκρεμότητα η οποία έλειψε από τη χθεσινή σας ομιλία αλλά ήταν κεντρικό σημείο στον προεκλογικό σας λόγο, ήτοι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Είχατε προαναγγείλει προεκλογικά στις συνεντεύξεις σας ότι αυτές οι αλλαγές θα περιλαμβάνονταν στο πρώτο νομοσχέδιο για την οργάνωση του κράτους και της Κυβέρνησης.  Δεν συμπεριελήφθησαν, έγιναν μια νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τον κ. Τσιάρα και έχει μετατεθεί σε ύστερο χρόνο η αλλαγή. Παράγονται, όμως, αποτελέσματα από τους νέους ποινικούς κώδικες από την ημέρα της ψήφισής τους, και ήδη είμαστε στους 2,5 μήνες ουσιαστικά. Το ερώτημα είναι λοιπόν πολύ σαφές, πότε θα κάνετε τις αλλαγές και σε ποια άρθρα θα είναι αυτές οι αλλαγές, σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα -προφανώς για την αυστηροποίηση κάποιων διατάξεων; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι εύλογο το ερώτημά σας.  Επιλέξαμε τελικά να δώσουμε παραπάνω χρόνο για να ωριμάσουν αυτές οι αλλαγές με μια νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Θεωρώ ότι αυτό ήταν τελικά το πιο δόκιμο γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Την Πέμπτη θα είμαι ο ίδιος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσω να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς την πρόοδο η οποία ήδη έχει γίνει, και πρόθεση μας είναι να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κατεύθυνση είναι λίγο-πολύ γνωστή, ως προς τα πλαίσια εκείνα όπου απαιτείται αυστηροποίηση ποινών. Έχει συζητηθεί ευρέως το ζήτημα αυτό. Δεν χρειάζεται, νομίζω, τώρα να το επαναλάβω. Να πω ότι υπήρχαν πολλά καλά στους καινούργιους Ποινικούς Κώδικες. Ήταν μια δουλειά η οποία έγινε επί πολλά χρόνια, αν δεν κάνω λάθος οκτώ χρόνια πίσω πήγαινε η όλη νομοπαρασκευστική διαδικασία. Υπήρχαν, όμως, και χτυπητές αστοχίες. Οι οποίες πρέπει να διορθωθούν και θα διορθωθούν με νόμο. Επιλέξαμε να δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι παράγονται αποτελέσματα. Υπάρχουν και νομικοί που θα ισχυριστούν όμως ότι έστω και μια μέρα να έχει ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας τα αποτελέσματα παράγονταιούτως ή αλλιώς, αλλά μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η πρόθεσή μου είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές. 

25. Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας): Στην ομιλία σας στην Λάρισα, πριν τις ευρωεκλογές, είχατε αναγνωρίσει ότι το αγροτικό κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο και καθιστά μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στις πρώτες μέρες της κυβερνητικής σας θητείας έχουμε δει αρκετές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όχι όμως κάτι σχετικό με το κόστος παραγωγής. Απεναντίας, οι αγρότες βλέπουν με ανησυχία την αύξηση του αγροτικού ρεύματος. Υπενθυμίζω ότι και μια ακόμα παράμετρος που σχετίζεται με το κόστος παραγωγής, εκτός από το αγροτικό ρεύμα, είναι και το πετρέλαιο. Θέλω να ρωτήσω πότε θα είστε έτοιμος να πείτε κάτι συγκεκριμένο για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και μια διευκρίνιση από τις χθεσινές σας εξαγγελίες. Η μείωση του φόρου 10% στα συνεργατικά σχήματα αφορά τους συνεταιρισμούς ή και τα μέλη των συνεταιρισμών, δηλαδή, τους αγρότες; Ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφορά τους συνεταιρισμούς, τα καινούργια συνεργατικά σχήματα. Γιατί επιμένω πολύ σε αυτό; Διότι χρειαζόμαστε -και το γνωρίζετε πολύ καλά- κρίσιμο μέγεθος. Και απαιτείται συνεργασία για οικονομίες κλίμακος, για να μπορέσουν τα προϊόντα μας με πιο ανταγωνιστικό τρόπο να διεισδύσουν σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδος. Και γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί προέρχεστε από αγροτική περιοχή, ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω ως προς το επίπεδο της αγροτικής συνεργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, η μεγαλύτερη τομή την οποία μπορούμε να κάνουμε. Εξ ου και θα υπάρχει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς, εντός του επόμενου μήνα. Θα είναι και η πρώτη μας παρέμβαση για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου. Θα το περιμένετε σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Απάντησα ήδη για τα ζητήματα του Ειδικού Φόρου. Θέλω να σταθώ λίγο στο ζήτημα των τιμών του ρεύματος και στην ανάγκη να μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες την δυνατότητα να αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να μπορούν να καλύπτουν το ακριβό κόστος ηλεκτροδότησης, ενδεχομένως μιας γεώτρησης. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως στον θεσσαλικό κάμπο έχουμε φτάσει σε σημεία όπου πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και αυτό χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση. Πάντως, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν προχωρούμε ήδη σε μια σειρά από κινήσεις που εναρμονίζονται πλήρως με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Είχα δεσμευθεί προσωπικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλο λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες. Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω -στην Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή την διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένεια του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δεν θα πάρει την τιμή που του αξίζει για την δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα- πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσους αυτή την στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δεν χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι. Και βέβαια, να ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ερευνητικά προγράμματα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός. 

26. Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ (THE PRESIDENT): Κύριε Πρόεδρε, πριν από ένα χρόνο στο Μάτι εκατό και πλέον άνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και τότε κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι αν λειτουργούσε το 112, η γραμμή έκτακτης ανάγκης, κάποιοι εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Φέτος το καλοκαίρι το 112 λειτούργησε μία φορά και στη συνέχεια δεν χρησιμοποιήθηκε. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω πότε θα είναι έτοιμο το 112 να λειτουργήσει και να είναι χρηστικό στους πολίτες. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο, όπως έχουμε δεσμευτεί, στο τέλος του χρόνου. Έχουμε μια δυνατότητα να μπορούμε να στέλνουμε SMS σε συνεργασία με τους παρόχους, αλλά η απόφαση αυτή είναι μία απόφαση η οποία λαμβάνεται από την Πολιτική Προστασία. Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθούν οι πολίτες. Εάν κρίνει ότι απειλούνται δέκα σπίτια, για να το πω πολύ απλά, μπορεί ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να πάμε να χτυπήσουμε στην πόρτα και να τους πούμε «Φύγετε» ή να χτυπήσουν οι καμπάνες. Δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το 112 πάντα. 

Και αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Είχαμε πάρα πολλές φωτιές φέτος. Δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό. Και θέλω και πάλι, -το έκανα και εχθές- να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες της Πυροσβεστικής, την Πολιτική Προστασία που έκανε μία εξαιρετική δουλειά, προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα, τον Νίκο Χαρδαλιά, που έμεινε πολλές ημέρες άγρυπνος για να είναι από πάνω σε κάθε φωτιά, τους Δήμους, το προσωπικό των περιφερειών, τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι κάναμε κάτι καλύτερο φέτος απ’ ότι είχε γίνει στο παρελθόν, τουλάχιστον στο επίπεδο του συντονισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και βέβαια, έχω δεσμευτεί ότι το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα αλλάξει συνολικά ώστε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αλλά αυτό δεν υποκαθιστά την ανάγκη να είμαστε πάνω από το πρόβλημα και τελικά να υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε κρίση ο οποίος θα παίρνει αποφάσεις και όλοι οι υπόλοιποι θα υλοποιούν. Αυτό γίνεται πάντα όταν έχουμε μια κρίση.

Εύχομαι και ελπίζω να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος χωρίς άλλα, διότι δεν έχει τελειώσει ακόμα, γι’ αυτό συνιστώ πάντα εγρήγορση γιατί βλέπω ότι θα έχουμε ακόμα δυνατούς ανέμους για κάποιο διάστημα. Άρα, είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Και όσον αφορά το 112, που δεν αφορά μόνο πυρκαγιές, και είναι ένα σύστημα ευρωπαϊκό το οποίο δέχεται και στέλνει μηνύματα ταυτόχρονα, θα είμαστε -αυτή είναι η δέσμευση τουλάχιστον που έχει δώσει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κύριος Πιερρακάκης- απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους.

27. Γ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ (SPIEGEL): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Πριν από λίγες ημέρες μας έδωσε μία συνέντευξη ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, στην οποία δήλωσε  κατηγορηματικά ότι η Τουρκία δεν έχει χαλαρώσει τους ελέγχους της των εισόδων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ότι οι όποιες ροές είναι μικρές, σύντομες και  δεν συγκρίνονται με την πίεση που δέχεται η ίδια η Τουρκία. Οπότε, θέλω να σας ρωτήσω καταρχήν εάν υπάρχουν στοιχεία περί του αντιθέτου από τις δικές μας υπηρεσίες; Δηλαδή εάν παρατηρείται κάποιου είδους χαλάρωση εποπτείας των τουρκικών παραλίων. Και ένα δεύτερο, εάν μου επιτρέπετε, πολύ σύντομα. Όπως γνωρίζουμε, με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί ξανά το θέμα του Δουβλίνου και του κοινού πλαισίου ασύλου. Έχουν ακουστεί ιδέες από το κάποιες χώρες να φεύγουν πιθανόν από τη Ζώνη Σένγκεν, εφόσον θέλουν μόνο να απολαμβάνουν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην δέχονται τίποτα από τις υποχρεώσεις τους. Θα ήθελα να μου πείτε πρακτικά εάν αυτό έχει τη συναίνεση της κυρίας Μέρκελ ή του κ. Μακρόν ή στην Ολλανδία που πήγατε -γιατί, απ’ ό,τι κατάλαβα, το θέσατε το θέμα- και πόσο πρακτικό θεωρείτε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί το οποίο προφανώς θα είχε πολλά οφέλη για την Ελλάδα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θεσμοθετείται στην Ευρώπη. Ευχαριστώ πολύ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έθεσα το θέμα μετ΄ επιτάσεως. Υπάρχει θετικό κλίμα και στις τρεις πρωτεύουσες που επισκέφτηκα και θεωρώ επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πράξη  την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Και τουλάχιστον εγώ θα δώσω αγώνα στο Συμβούλιο αυτή να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι το πρόβλημα είναι σύνθετο. Συνδέεται με την διαχείριση του προσφυγικού, με τη Σένγκεν, με τη φύλαξη των συνόρων, με την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στη φύλαξη των συνόρων, με το τι κάνει η  FRONTEX και το τι κάνει το ελληνικό Λιμενικό. Πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες στα ζητήματα αυτά. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως Ευρώπη τι σημαίνει φυλάσσουμε και με ποιο τρόπο φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας διότι ακόμα δεν είμαστε απολύτως σύμφωνοι στον τομέα αυτό. Θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου Πρέσβη, αλλά φοβάμαι ότι τον διαψεύδει ο ίδιος ο Πρόεδρός του. Παίζεται ένα παιχνίδι, όπως είπα και πριν και νομίζω ότι το ζήτημα είναι  πρωτίστως οικονομικό. Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία τη συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης για μετά το τέλος του 2019, γιατί το ’19 τελειώνουν τα χρήματα, αλλά -όπως σας είπα- δεν πρέπει να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Οι ίδιες οι ροές δείχνουν ότι βεβαίως υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν μπορεί να έρχονται 500 άτομα με 14 βάρκες και να μην έχει πάρει χαμπάρι το τουρκικό λιμενικό και η τουρκική στρατοχωροφυλακή και να ενημερώνονται. Γιατί θέλω να θυμίσω ότι υπάρχει ένας τρόπος ενημέρωσης διότι ξέρουμε πότε φεύγει μια βάρκα, και είναι δουλειά των Τούρκων να την σταματάνε. Άρα, εμείς ενημερώνουμε. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την Τουρκία αυτό κάτι μου λέει για τη στάση της γειτονικής χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

28. N.  ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, αν και η μνημονιακή περίοδος έχει τελειώσει και μιλάτε για ανάπτυξη, φαίνεται ότι οι τράπεζες δεν σας παρακολουθούν ακριβώς. Και το λέω αυτό διότι οι στρόφιγγες δανεισμού των τραπεζών παραμένουν κλειστές τόσο ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και μια ανάγκη ρευστότητας, όσο και για τους απλούς πολίτες οι οποίοι θα ήθελαν να αγοράσουν μια πρώτη κατοικία φερ΄ ειπείν. Αυτό το πράγμα έχει παγώσει, δεν υπάρχει πια τέτοιο δάνειο από τράπεζα. Πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία όμως αν οι τράπεζες δεν απελευθερώσουν κεφάλαια για δανεισμό;  Πώς θα κινηθείτε προς την κατεύθυνση αυτή σας παρακαλώ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι σωστό το ερώτημά σας. Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια, ρευστότητα μάλλον και κεφάλαια προς δανεισμό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και προχωράμε ήδη σε ένα πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να δώσουμε στις τράπεζες τα εργαλεία για να μπορέσουν να το κάνουν.  Είναι πολύ τεχνική αυτή η συζήτηση αλλά υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό το οποίο δούλεψε επιτυχημένα στην Ιταλία για να μπορέσουν οι τράπεζες γρήγορα να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους, να βελτιώσουν και τη ρευστότητά τους και να μπορέσουν να δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Και θα βάλουμε πολύ αυστηρούς και φιλόδοξους στόχους στις τράπεζες για να μπορέσουν να το κάνουν.  Όπως θα απαιτήσουμε επίσης να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε περιπτώσεις εξυγίανσης επιχειρήσεων που μπορούν να σωθούν αλλά πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις κυρίως -το τονίζω- ως προς τους παλιούς μετόχους. Δεν νοείται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, ζουν πολυτελέστατο βίο με τις θαλαμηγούς τους στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και έχουν την απαίτηση να διατηρούν και τον έλεγχο των χρεοκοπημένων εταιριών τους. Αυτά να τα ξεχάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες με τους παλιούς μετόχους, αλλά οι εταιρίες που μπορούν να σωθούν, και να σωθούν και οι θέσεις εργασίας, να περάσουν πια σε καινούργιους μετόχους οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη να βάλουν λεφτά στις εταιρίες και να τις αναπτύξουν περαιτέρω.

Επίσης θέλω να αναγνωρίσω το γεγονός ότι και οι ίδιες οι τράπεζες, κάποιες τουλάχιστον, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς.  Είδα τράπεζες οι οποίες εξήγγειλαν προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών. Είναι πολύ καλύτερο να το κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες από το να υποχρεώσει το κράτος να τις κάνει. Και καλώ και τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι ίδιες οι τράπεζες να αναγνωρίσουν ότι πρέπει με κάποιο τρόπο, όπως το κάνουν πολλές εταιρίες, να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. Δεν σκεφτόμαστε μόνο αυτούς οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στη γενναιόδωρη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρέπει να υπάρχει και ένας τρόπος κάποια στιγμή και ο συνεπής δανειολήπτης ή ο συνεπής εργοδότης -για αυτό και μιλήσαμε για το λευκό μητρώο- να έχει κάποια επιβράβευση, είτε από την τράπεζα είτε από το κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης για την ασφάλεια

29. ΓΑΒΡ. ΣΕΡΕΤΗΣ (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, καθώς από ό,τι δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, κυριαρχεί στις προτεραιότητες τους, στις ιεραρχήσεις τους. Την ίδια ώρα, όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σας κατηγορεί ότι εφαρμόζετε πολιτική της σιδηράς πυγμής, μηδενικής ανοχής, διαβάζω εδώ κάποιες δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση, για εμμονική προπαγάνδα στα όρια της τρομολαγνείας και για δημιουργία φοβικών συνδρόμων στην κοινωνία. Θα ήθελα, βεβαίως είναι δικό του θέμα, θα ήταν μια εύκολη απάντηση, την δική σας πολιτική εκτίμηση. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα, για να επιστρέψω στην επιχειρηματολογία, του ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους; Τι διαβλέπετε πίσω από αυτή την επιχειρηματολογία; Και επειδή δεν είστε εδώ, βεβαίως, για να απαντάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε και την δική σας πολιτική. Ποιο είναι, τελικά, το επιτελικό σχέδιο, το επιχειρησιακό σχέδιο της Κυβέρνησης, πέρα από την πρόσληψη των αστυνομικών την οποία έχετε εξαγγείλει κατ’ επανάληψη, και κυρίως στο θέμα του σωφρονισμού, όχι μόνο στην καταστολή και την πρόληψη; Τι θα γίνει με τις φυλακές και κυρίως με την φυλακή του Κορυδαλλού; Που θα πάει, πότε θα πάει και πως θα λειτουργεί με το νέο πλαίσιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί την επόμενη Κυριακή σε αυτήν εδώ την θέση και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Φαντάζομαι ότι μπορείτε εσείς ή κάποιος άλλος να του θέσει αυτό το ερώτημα, για να μας πει και αυτός πως το αντιλαμβάνεται στην αντιπολιτευτική του τακτική. Μερικές φορές μου δίνουν την εντύπωση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι απλά δεν έχουν χωνέψει τι έχει γίνει. Δεν έχουν καταλάβει ότι είχαμε εκλογές και ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε μια καινούργια Κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα και ενοχλούνται όταν υλοποιούμε το πρόγραμμα μας. Ότι δεν κάνουμε, δηλαδή, κωλοτούμπες. Ίσως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Έρχομαι, όμως, στο ουσιαστικά σκέλος της ερώτησής σας. Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμού. Είναι ζήτημα εξοπλισμού, είναι ζήτημα εκπαίδευσης, είναι ζήτημα σωστής λειτουργίας της Αστυνομίας. Είναι ζήτημα προσαρμογής της Αστυνομίας στις νέες προκλήσεις των καιρών. Στο οικονομικό έγκλημα, στο cyber bullying, σε ζητήματα που απασχολούν πάρα πολλούς συμπολίτες μας και πάρα πολλούς γονείς, η Αστυνομία είναι σύμμαχος του πολίτη και έτσι πρέπει να την βλέπουμε. Και πιστεύω ότι η Αστυνομία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Και βεβαίως και για αυτό υπάρχουν οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και οποιαδήποτε φαινόμενα υπέρβασης, υπερβολής ως προς τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας θα αντιμετωπιστούν πολύ αυστηρά από την ίδια την Αστυνομία και από την διοίκηση του Υπουργείου. Μιλήσατε για τον σωφρονισμό. Χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Δεν είναι αυτή την στιγμή οι φυλακές μας στην κατάσταση που πρέπει. Η δε πληγή της φυλακής Κορυδαλλού πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Και θα υλοποιήσουμε την δέσμευση μας: Θα φύγει η φυλακή Κορυδαλλού από κει και θα αποδοθεί ο χώρος αυτός στην τοπική κοινωνία ως χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Και αυτή την στιγμή πράγματι υπάρχει μια εισήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο η μετεγκατάσταση των φυλακών να γίνει σε μια έκταση στον Ασπρόπυργο, πολύ μακριά από τον αστικό ιστό. Είναι δουλειά του Υπουργείου να αποφασίσει που θα γίνει η φυλακή. Θα συζητήσουμε, προφανώς, πάντα με την τοπική κοινωνία, γιατί θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη παρότι δεν μιλάμε για μια φυλακή η οποία θα είναι κοντά σε αστικό ιστό. Και βέβαια, θα προκρίνουμε και καινούργια σχήματα ως προς τον τρόπο που θα κατασκευαστεί αυτή η φυλακή. Ενδεχομένως συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ως προς την κατασκευή, το τονίζω, έτσι ώστε να γίνει στην ώρα της, να είναι μια σύγχρονη, ανθρώπινη φυλακή η οποία να εξασφαλίζει καλές συνθήκες στους κρατούμενους και όχι, δυστυχώς, αυτές που επικρατούν σήμερα σε πολλές φυλακές της χώρας.

30. E. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, από την αρχή του χρόνου 50 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης μετά από τροχαίο ατύχημα. Επειδή η ανάγκη για έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο πλέον έχει γίνει αδήριτη, και λόγω των μεγάλων κυκλοφοριακών αναγκών που έχουν διαμορφωθεί, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σας σχετικά με τον ΒΟΑΚ. Και θα ήθελα και μια απάντηση μετά από τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι οδεύετε στην ακύρωση διαγωνισμών, κάτι που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του έργου. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Είναι το τελευταίο μεγάλο έργο υποδομών οδικών αξόνων στη χώρα. Είναι έργο ζωής για την Κρήτη, αναπτυξιακό, και βέβαια ένα έργο το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα θρηνούμε λιγότερα θύματα στους δρόμους του νησιού μας. Βέβαια, τα τροχαία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα των δρόμων. Έχουν να κάνουν και με την οδική συμπεριφορά. Και γι’ αυτό εκπονούμε ένα συνολικό σχέδιο, το έχω παρουσιάσει πολύ αναλυτικά, για τα ζητήματα της ασφάλειας στο δρόμο, της βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς, το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να βρει ιδιαίτερη εφαρμογή και στο νησί μας, την Κρήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχω ζητήσει από το Υπουργείο τάχιστα να αξιολογήσει όλες τις επιλογές για τον ΒΟΑΚ, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση, το οποίο κατά την άποψή μου ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο. Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το σημαντικό αυτό έργο το οποίο, όπως σας είπα, είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη. Ένα έργο το οποίο δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, μην έχουμε αυταπάτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λοιπόν, και στο μεσοδιάστημα να γίνουν οι έστω και πρόσκαιρες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν σ’ αυτό τον άθλιο δρόμο να είναι έστω κάπως λιγότερο άθλιος απ’ ότι είναι.

31. B. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (CNN GREECE): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ένα από τα σημεία της έντονης αντιπαράθεσης του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εσάς ήταν το θέμα των πλειστηριασμών. Και πραγματικά επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν, οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε εσείς για να διασφαλίσετε ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι αυτοί. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα κοιτάξουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι γίνονταν και γίνονται ας ξεκινήσουν -όπως ξεκινάνε ήδη- από περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν ανήκουν στην κατηγορία -να το πω, απλά- των μη προνομιούχων ή των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων. Nομίζω ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες κινήσεις οι οποίες γίνονται από τις τράπεζες σε αυτή την κατεύθυνση.

32. B. ΣΑΜΑΡΑ (NEWS24/7): Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι έχει κριθεί πολιτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το θέμα πάντως έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση αυτή την περίοδο με αφορμή την ταινία του Κώστα Γαβρά πάνω στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι έχουμε ξεπεράσει το συγκρουσιακό κλίμα εκείνης της περιόδου; Και με την ευκαιρία, αλήθεια, εσείς θα δείτε την ταινία του κυρίου Γαβρά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, θα τη δω. Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον, αν και η εντύπωσή μου είναι ότι είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα βέβαια σε όποιον δει την ταινία να διαβάσει και κάποια βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχετικά με το τι ακριβώς έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος, το βαθμό της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που επέδειξε η κυβέρνηση τότε και που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής. Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τόσο πολύ να συζητήσει αυτό το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος μια πρόταση Εξεταστικής. Εξάλλου, μία από τις καινοτομίες που δίνουμε μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση είναι να δίνεται το δικαίωμα αυτό και στην αντιπολίτευση. Αλλά νομίζω ότι οι πολίτες έχουν πια μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε στο διάστημα εκείνο. Όσο και εάν έχει περάσει μία τετραετία, έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και βέβαια η χώρα -λυπάμαι που θα το πω- διασύρθηκε διεθνώς από την «υπερήφανη» διαπραγμάτευση. Για να έρθει μετά ένα απολύτως υποκριτικό δημοψήφισμα, να κάνει μια κωλοτούμπα εντυπωσιακή ο κος Τσίπρας και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο -το οποίο βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγινε νόμος του κράτους με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας η οποία τότε έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Και για να διασκεδάσω λίγο το κλίμα θα με ενδιέφερε πολύ να δω εάν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κος Πετσίτης ή άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως είχαν τελευταία μονοπωλήσει λίγο το ενδιαφέρον της συζήτησης.

33. N. ΔΡΟΥΓΚΑ (EURONEWS): Επιτρέψτε μου να γυρίσω λίγο πάλι στο προσφυγικό γιατί άκουσα με προσοχή μια φράση σας. Είπατε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Μήπως η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου πλέον δεν έχουμε μια Κυβέρνηση που να περιλαμβάνει τον κ. Σαλβίνι και τις γνωστές του θέσεις για το μεταναστευτικό-προσφυγικό μήπως είναι λοιπόν μια ευκαιρία για να διαμορφωθεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό; Ποια θα πρέπει να είναι αυτή; Σκέφτεστε να αναλάβετε πολύ σημαντικές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό; Φαντάζομαι βέβαια και σε κοινό μέτωπο με την Κύπρο η οποία επίσης αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι δομές εκεί είναι ασφυκτικά γεμάτες. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απάντησα ότι είναι πρόθεσή μου να αναδείξω τα ζητήματα αυτά στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι θα βρούμε συμμάχους. Και σίγουρα -μιας και με ρωτάτε- η εξέλιξη στην Ιταλία είναι μια θετική. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει μια ισορροπία όπως τη ζητά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη  για την ανάγκη να φυλάμε τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μια Ήπειρος η οποία μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους και δη σε οικονομικούς μετανάστες για την ανάγκη να διαχειριζόμαστε το ζήτημα με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Και βέβαια να μπορούμε να εκπονούμε και ευρωπαϊκές πολιτικές είτε αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές επιστροφών που δυστυχώς σήμερα γίνονται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς είτε πολιτικές πιο τολμηρές, πιο εμπροσθοβαρείς, σχετικά με την αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της οικονομικής μετανάστευσης ειδικά στην Αφρική, που δεν είναι άλλη από τη φτώχεια και την ανέχεια.

34. Ι. ΤΣΩΧΟΣ (Ε.Ρ.Τ.3): Κύριε Πρόεδρε, εδώ καλησπέρα. Λοιπόν, θα σας ρωτήσω για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Αναφερθήκατε εχθές επί μακρόν στην ομιλία σας.  Βάλατε μια καινούργια θέση που ουσιαστικά είναι η επιστροφή στην προγενέστερη θέση ειδικά για το ζήτημα του σταθμού της Βενιζέλου. Δηλαδή μετακίνηση των αρχαίων και επανατοποθέτηση. Από εχθές που έγινε αυτή η ανακοίνωσή σας βεβαίως και στα social media και γενικά στο διαδίκτυο, υπάρχει ένας καταιγισμός επιθέσεων εναντίον σας, προσωπικότητες που είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ πρώην διατελέσαντες αξιωματούχοι σας κατηγορούν ότι διαιωνίζετε το ράβε-ξήλωνε σε ότι αφορά το ΜΕΤΡΟ, μια δρομολογημένη λύση την πάτε πίσω. Επίσης υπάρχει ο κ. Μπουτάρης που είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κίνησης πολιτών ακριβώς για την προστασία των αρχαίων όπως λέγεται αυτή η κίνηση στην Βενιζέλου. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;  Ευχαριστώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν είχα άποψη ισχυρή για το ζήτημα του σταθμού στη Βενιζέλου μέχρι που ενημερώθηκα αρμοδίως από τον αρμόδιο Υπουργό και από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ζήτησα τη γνώμη και του ΤΕΕ. Είναι αρκετά καθαρό ότι η λύση η οποία είχε δρομολογηθεί ήταν μη λύση.  Δεν ήταν κοστολογημένη, ήταν εξαιρετικά αβέβαιο εάν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό ΜΕΤΡΟ χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου. Διαβουλεύτηκα με τους τοπικούς φορείς, συζήτησα με τον νέο Δήμαρχο, συζήτησα με την Περιφέρεια, ετέθη το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχα με τους φορείς. Δεν βρήκα ούτε έναν να μου πει ότι η λύση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Προφανώς και θα υπάρχουν διαφωνίες, και σέβομαι την άποψη του κυρίου Μπουτάρη, αλλά προχωράμε σε αυτή την κίνηση με τη στήριξη των φορέων της πόλης. Και εν πάση περιπτώσει αν η πόλη θέλει να έχει μετρό ολοκληρωμένο και θέλει σταθμό στη Βενιζέλου, η λύση είναι αυτή που προκρίνουμε. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σταθμό στη Βενιζέλου καθόλου, διότι ακούστηκε και αυτό, και να μετατρέψουμε τη Βενιζέλου σε ένα πολύ ωραίο μουσείο. Και αυτή θα ήταν ενδεχομένως μία επιλογή αλλά δεν την προκρίνω διότι ο σταθμός Βενιζέλου είναι κεντρικότατος σταθμός για τη γραμμή μετρό. Και εν πάση περιπτώσει, η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης είναι μία σύννομη λύση, είναι μία λύση που την προκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι μία λύση που έχει δοκιμαστεί και αλλού, δοκιμάστηκε, στο κάτω, κάτω, στο μετρό της Αθήνας. Από εκεί και πέρα και η ίδια η πόλη πρέπει να αποφασίσει τι θέλει με το Μετρό, αλλά η εντύπωση που σχηματίζω εγώ, και νομίζω ότι αυτό θα  μπορείτε να το διαπιστώσετε και τις επόμενες μέρες, είναι ότι όλοι οι φορείς της πόλης υποστηρίζουν αυτή τη λύση και κατά συνέπεια σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν και όπως σας είπα, το ζήτημα αυτό έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

35. Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - THESS.GR): Κύριε Πρόεδρε, θα έρθω και στις δημοσκοπήσεις. Όλες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πολύ καλά νούμερα και θετικά σχόλια για την Κυβέρνησή σας, υψηλά ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία και μία σχετική αισιοδοξία από τη μεριά των πολιτών. Σήμερα στη Μακεδονία υπάρχει μία δημοσκόπηση όπου στο ερώτημα για τις προσδοκίες για τα επόμενα πέντε χρόνια οι θετικές γνώμες σε σχέση με τις αρνητικές είναι 23% παραπάνω, ενώ αντίστοιχα πέρσι ήταν μόλις 3%. Παρόλα αυτά σε αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει για εσάς, υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που σας ανησυχεί και σας φοβίζει; Και το ρωτώ αυτό γιατί πολλές φορές οι κυβερνήσεις αρχίζουν και υποχωρούν και φθείρονται είτε λόγω δικών τους λαθών είτε αλαζονικών συμπεριφορών είτε κάποιων υποσχέσεων που δεν υλοποιούνται. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Οικονόμου, δεν έχω αυταπάτες. Είμαι αρκετά έμπειρος στην πολιτική να ξέρω ότι οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Ο σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία του μέλιτος, να είμαστε μία εξαίρεση από τον κανόνα αν και πιστεύω ότι δεν θα βρείτε πολλές κυβερνήσεις που να ξεκίνησαν τόσο καλά προετοιμασμένες και να παρήγαγαν έργο τόσο γρήγορα. Αυτό μας πιστώνουν οι πολίτες πρωτίστως και για αυτό νομίζω ότι η Κυβέρνηση ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Διότι μπορεί μεν να πήραμε 40%, αλλά υπήρχαν συμπολίτες μας -και το αναγνωρίζω απόλυτα αυτό- που μας ψήφισαν με μία σχετική καχυποψία ως το λιγότερο κακό, και υπήρχαν και πολλοί συμπολίτες μας που σκέφτηκαν να μας ψηφίσουν και δεν μας ψήφισαν τελικά. Και αν με χαροποιεί κάτι είναι ότι συναντώ ανθρώπους οι οποίοι μου λένε αυτό: “Αν ήξερα αυτά που έχετε κάνει ενδεχομένως να σας ψήφιζα”. Αλλά για μένα το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε αυτούς τους καλούς ρυθμούς, αυτό το momentum. Το momentum, ξέρετε, δεν είναι κάτι που έρχεται θεόσταλτο. Το momentum είναι καλή προετοιμασία. Αν έχουμε μία καλή δυναμική σε αυτό οφείλεται. Και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι -και οι Υπουργοί μου- ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πατήσω φρένο. Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί η κοινωνία έχει απαιτήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και λάθη θα γίνουν -το είπα και χθες εξάλλου- και κάθε χρόνο θα βρισκόμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό. Και βέβαια το σύστημα της δημοκρατικής λογοδοσίας λειτουργεί. Η Ώρα του Πρωθυπουργού θα λειτουργήσει στη Βουλή για να μας δοθεί η δυνατότητα να μπορούμε να συζητούμε και κοινοβουλευτικά και να απαντώ σε ερωτήσεις βουλευτών.  Αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου οποιοδήποτε εφησυχασμό, αλαζονεία, υπερβολική ικανοποίηση από δημοσκοπήσεις οι οποίες σήμερα είναι καλές και αύριο μπορεί να είναι λιγότερο καλές γιατί αυτή είναι η φύση τής πολιτικής. Έχει σημασία όμως. Δεν λέει τυχαία ο σοφός ελληνικός λαός ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της μιζέριας και της εσωστρέφειας στην οικονομία. Πάνω σ’ αυτό στηρίζονται όλα. Και αυτό απαιτούσε να κινηθούμε πολύ γρήγορα και θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Αν πετύχουμε αυτό το στόχο, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Θυμίζω ότι εκλεγήκαμε με τρεις βασικές δεσμεύσεις: Να μειώσουμε τους φόρους, να φέρουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να κάνουμε τους Έλληνες να αισθανθούν ασφαλείς. Αυτές ήταν οι τρεις κεντρικές μας δεσμεύσεις και πιστεύω ότι κινούμαστε γρήγορα να υλοποιήσουμε και τις τρεις. 

36. Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΥΓΗ): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Χθες, στην ομιλία σας αναφέρατε ότι η Κυβέρνηση δίνει μάχη για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι πολίτες αναμένουμε ενέργειες, πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Ανακύπτουν, λοιπόν, τα ερωτήματα: οι 10.500 προσλήψεις μόνιμων καθηγητών στη Γενική Παιδεία που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν; Στο χώρο της υγείας έχουν δρομολογηθεί 10.000 προσλήψεις. Θα πραγματοποιηθούν όλες στο ακέραιο; Όπως και οι 3.000 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; Και εν τέλει, η κυβέρνησή σας θα διατηρήσει τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση ή θα επαναφέρει τον κανόνα ένα προς πέντε; Ευχαριστώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το τι συνιστά, ξέρετε, δρομολογημένη πρόσληψη είναι αντικείμενο προς συζήτηση. Αυτές ήταν εξαγγελίες. Δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση σε προϋπολογισμό γι’ αυτές τις προσλήψεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο να σταθώ εγώ εδώ, και πάρα πολύ εύκολο για τον κ. Τσίπρα αποχωρώντας να ανακοινώνει προσλήψεις οι οποίες δεν υποστηρίζονται από οικονομικά δεδομένα. Παρά ταύτα, στο ζήτημα των προσλήψεων έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις και νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προσωπικού. Ήδη έχουμε καταφέρει και έχουμε βρει κάποια κονδύλια για να προσλάβουμε 800 γιατρούς στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να υποστηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Προχωρούν οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή από εκεί που τις βρήκαμε. Ήταν σωστή η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί. Και ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές. Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε καταρχάς μία πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, να δούμε πού είναι οι ουσιαστικές μας ανάγκες και να ξανακάνουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό με βάση τα πραγματικά δεδομένα της εκπαίδευσης σήμερα. Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε. Αυτό μπορώ να σας το πω πια, διότι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα απ’ αυτό. Αλλά πάλι το ζήτημα δεν είναι ο κανόνας. Ο κανόνας ένα προς ένα, γνωρίζετε ότι έχει ήδη ξεπεραστεί απ’ την κυβέρνηση, είχαμε περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να παίζουμε με τους κανόνες. Είναι να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Και η μεγάλη κριτική που άσκησα εγώ στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι δεν προσέλαβε προσωπικό εκεί που είχαμε ανάγκες αλλά προσέλαβε προσωπικό με κριτήρια πελατειακά, κομματικά, και χωρίς να βλέπει πού έχουμε ουσιαστικές ανάγκες, ειδικά σε καταρτισμένο προσωπικό. 

Μητσοτάκης για Ελληνικό και επενδύσεις

37. Γ. ΜΠΑΝΑΤΣΑΣ (TRT): Κύριε Πρόεδρε, δεν σας κρύβω ότι ακροβατώ μεταξύ δύο ερωτημάτων. Σας άκουγα χθες να λέτε για την επένδυση στο Ελληνικό ότι πήγατε λίγο πίσω τους σχεδιασμούς και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που ακόμη και έναν αποφασισμένο Πρωθυπουργό -ποιο είναι αυτό το αόρατο χέρι- τον κρατάει πίσω για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να μην σας ρωτήσω αυτό γιατί αυτό πιθανότατα είναι λίγο πιο γενικό. Εγώ προέρχομαι από μία περιοχή όπως η Θεσσαλία και θέλω να σας ρωτήσω ποιο είναι αυτό το αόρατο χέρι που κρατάει πίσω τον Αχελώο. Ένα έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή και που, όπως απαντήσατε και πριν σε μία ερώτηση συναδέλφου, θα μπορούσε να συμβάλει, εκτός από το γεγονός ότι θα μειώσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, θα μειώσει το υδατικό έλλειμμα που έχει η Θεσσαλία και στη διάσωση της Δ.Ε.Η. που επίσης επιχειρείτε ως Κυβέρνηση προσφέροντας βέβαια ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας με την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα προσφέρει το Φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο είναι έτοιμο. Ένα έργο λοιπόν που ο λαός πλήρωσε για αυτό πολλά εκατομμύρια για να μην πω δισεκατομμύρια μένει αναξιοποίητο. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς για το πρώτο ερώτημά σας που δεν το κάνατε, αλλά το κάνατε, να πω μια φράση μόνο για το Ελληνικό. Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εκδόθηκαν τρεις υπουργικές αποφάσεις, θα εκδοθεί και η τέταρτη άμεσα. Ο διαγωνισμός για το καζίνο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, παρότι τελικά διοικητικά και γραφειοκρατικά ήταν πιο σύνθετο πρόβλημα από ότι πίστευα και εγώ. Αλλά νομίζω με μεγάλη αποτελεσματικότητα ο αρμόδιος Υπουργός και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί έφεραν το έργο εκεί που βρίσκεται τώρα. 

Το ζήτημα του Αχελώου είναι μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω.  Άλλη εκτροπή του Αχελώου είχαν οραματιστεί αυτοί που την σχεδιάσαν πριν από 40 χρόνια, άλλη συζητάμε σήμερα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδος αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Διότι δεν συζητάμε σήμερα πόσο επιβαρυντικό για το περιβάλλον είναι να τρυπάμε στα 500 ή στα 600 μέτρα να βγάζουμε υφάλμυρο νερό και να καταναλώνουμε πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, το ζήτημα αυτό θέλουμε να το ξαναδούμε ως Κυβέρνηση. Δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις βέβαια και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης του νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης του νερού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει. Χάνεται πάρα πολύ νερό στη Θεσσαλία σήμερα -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- από ξεπερασμένα ανοιχτά αρδευτικά δίκτυα, από ποτίσματα τα οποία γίνονται μέρα μεσημέρι, από έλλειψη σωστής μέτρησης από τους τοπικούς ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ αν και κάποιοι έχουν κάνει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να συνδεθεί πραγματικά η εξοικονόμηση νερού με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά. Και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθώ, εφόσον προχωρήσει το έργο αυτό, να αποτελεί άλλοθι για να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία κακές πρακτικές κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση όμως ότι ένα έργο το οποίο έχει στοιχίσει πολλά -μόνο η Μεσοχώρα νομίζω ότι έχει στοιχίσει 500 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μεγάλο φράγμα- να κάθεται εκεί και να μην μπορεί να συνεισφέρει και στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας. Αυτό δεν έχει καμιά λογική. 

38. Φ.  ΚΑΛΥΒΑΣ (ΓΝΩΜΗ): Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς -και το λέω γιατί τα χρόνια περνάνε και αναγκαζόμαστε και μιλάμε για τα ίδια και τα ίδια έργα πάλι στην περιφέρεια- και εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποια έργα υποδομών στη δυτική Ελλάδα, εκκρεμότητες του παρελθόντος. Πατρών-Πύργου, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας, κάποια από τα κεντρικότερα.  Υπάρχουν νεότερα, τι μπορούμε να περιμένουμε; 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να διερευνήσει όλες τις επιλογές ειδικά για το ζήτημα της Πατρών-Πύργου, όπου γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και ό,τι γίνει πρέπει να γίνει και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την τελική μας πρόταση για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το έργο. Το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές εκκρεμότητες, στην Αιτωλοακαρνανία το πώς θα ξεμπλοκάρει το τελικό κομμάτι της Αμβρακίας και για την σύνδεση του Αγρινίου αλλά και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ σύντομα, πιστεύω, στην Πάτρα και να μιλήσω αναλυτικά για τις προκλήσεις και τα προβλήματα της δυτικής Ελλάδος, και να είμαι πιο συγκεκριμένος στις εξαγγελίες μου.  Θα το κάνω όταν είμαι απολύτως έτοιμος και απολύτως σίγουρος από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι μιλάμε συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα για τα έργα αυτά. 

39. Ν.  ΡΟΥΜΠΟΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα χθες το βράδυ που είπατε ότι η Κυβέρνησή σας θα προχωρήσει ταχύτερα στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη, θα κλείσουν κάποιες παλιές μονάδες, θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές που είναι κοντά σε αυτές τις μονάδες και για την Δυτική Μακεδονία είπατε ότι θα στηρίξετε νέες προτάσεις επενδύσεων. Θέλω λίγο πιο συγκεκριμένα. Δηλαδή, σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτή η απεξάρτηση; Ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη και ειδικά για την Δυτική Μακεδονία τι σκέφτεστε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς και πότε θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία,  θα παρουσιαστεί αναλυτικά από την διοίκηση της Δ.Ε.Η. και από το αρμόδιο Υπουργείο. Αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό ώστε να σκεφτούμε ποιο είναι το καινούργιο πλαίσιο ανάπτυξης για μια περιοχή η οποία, ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι εξαιρετικά εξαρτημένη από τον λιγνίτη, σε επίπεδο δουλειών και εισοδήματος. Θα δώσω μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για αυτό το οποίο αποκαλούμε μεταλιγνιτική μετάβαση. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία, που έχει αντίστοιχα προβλήματα. Είναι και άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά θα δημιουργηθεί πιστεύω -ήδη δρομολογείται- ένα ταμείο το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε πόρους για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή την μετάβαση. Είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή με τον Γιώργο Κασσαπίδη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε συνολικά την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Αλλά, βέβαια, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Δυτική Μακεδονία έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας, άρα είναι κοντά στα δίκτυα. Και βέβαια έχει μια μεγάλη εξοικείωση ως προς το δυναμικό το οποίο έχει μεγάλες τεχνικές δυνατότητες. Άρα, θα μπορούσε να προσελκύσει, ενδεχομένως, μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών. Έχει και μεγάλες εκτάσεις επίσης, οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες. Θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είχε συζητηθεί και στο παρελθόν η δυνατότητα δημιουργίας πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Αλλά θα μπορούσε να ξαναγίνει και ένα νέο κέντρο μεταποίησης, βιομηχανίας, παραγωγής. Είναι κοντά σε δίκτυα, είναι στη Βόρεια Ελλάδα και υπάρχει γενικότερα μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο καταμερισμό εργασίας ο οποίος γίνεται στην Ευρώπη για το ποιες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν παραγωγικές δραστηριότητες.

Αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες οι βαλκανικές χώρες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν μπει στην αλυσίδα εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και στην Ελλάδα είμαστε τελείως απ’ έξω από  αυτή την ιστορία. Δεν έχουμε κάτι το οποίο να μας κρατάει μακριά από τέτοιες παραγωγικές επενδύσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την τεχνολογία ή το φάρμακο ή την πληροφορική, για τις οποίες μίλησα χθες. Θα πρέπει να σκεφτούμε, λοιπόν, πολύ ουσιαστικά πως μπορούμε να προσελκύσουμε, δηλαδή, παραγωγικές μεγάλες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία. Και πρέπει να σας πω ότι αν έχουμε την δυνατότητα -γιατί προσπαθούμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα κέντρο επενδύσεων- να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις και έχουμε μια σχετική ευελιξία για το προς τα που θα τις κατευθύνουμε, η Δυτική Μακεδονία θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

40. Ν.  ΣΩΚΟΥ (MONONEWS): Κύριε Πρωθυπουργέ, χθες ανακοινώσατε μια σειρά από μειώσεις φόρων με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και να έρθουν νέες επενδύσεις, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση σας. Όμως η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βιώσει τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά. Έχει χάσει το 25% του Α.Ε.Π. της. Πιστεύετε ότι αρκεί αυτή η μείωση φόρων που εξαγγείλατε χθες για να έρθουν οι επενδύσεις και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, με δεδομένο μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον; Ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν αρκούν οι μειώσεις των φόρων και γι΄ αυτό και δεν περιοριζόμαστε σε αυτές. Η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική. Για αυτήν μίλησα αναλυτικά χθες, γι’ αυτό και δεν περιορίστηκα μόνο στις μειώσεις φόρων. Γι’ αυτό και μίλησα για τα κίνητρα ή αντικίνητρα τα οποία μπλοκάρουν τις επενδύσεις σήμερα. Γι’ αυτό και μίλησα για την εργατική νομοθεσία. Γι’ αυτό και μίλησα για τον ρόλο του κράτους. Έχουμε μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία, αν έπρεπε να επισημάνω τους τρεις βασικούς της πυλώνες, ο πρώτος είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος. Φόροι, πλεονάσματα, μεγαλύτερη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα επενδυτικό βραχίονα και το τρίτο κομμάτι είναι η ερώτηση που μου έγινε πριν και αφορά τις τράπεζες και το πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναπαίξουν το ρόλο τους ως αιμοδότες της πραγματικής οικονομίας. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας και πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες, αν θέλουμε να κάνουμε τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη. Και θα κερδηθούν, γιατί έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει πια τις συνθήκες να μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα και να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας.

41. Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ (EURO2DAY): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επανέλθω στο μείζον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και στη χθεσινή του ανακοίνωση που σχολίασε την ομιλία σας αναφέρεται στην πρότασή του ότι μπορούσαν να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020 μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας απ’ το Ζάππειο. Ποια η θέση σας σ’ αυτή την πρόταση; Και έχετε διερευνήσει ίσως το ζήτημα αυτό σε συζήτηση με τους δανειστές να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παραδόξως αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν και είναι μία πρόταση εκτός τόπου και χρόνου. Στο φαντασιακό κόσμο του κ.Τσίπρα υπήρχε αυτή η πρόταση. Εμείς ακολουθούμε τη δική μας στρατηγική και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Εξάλλου, η πρόταση αυτή συγχέει δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με τους στόχους επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε εμπιστοσύνη στη στρατηγική μας. Θα πετύχουμε τη στρατηγική μας. Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε για το 2020 και πιστεύω το 2021 η χώρα θα μας βρει με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας.

42. A. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ (NEWSIT): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα να λέτε και εχθές και σήμερα νωρίτερα στις ερωτήσεις των συναδέλφων για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσουν από του χρόνου το καλοκαίρι για τους μισθωτούς. Θέλω να σας ρωτήσω αν ισχύει η δέσμευσή και προεκλογικά και μετεκλογικά στις προγραμματικές δηλώσεις για μείωση των εισφορών αντίστοιχη και στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Και επίσης, σε σχέση πάλι με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, Φ.Π.Α. Δεν άκουσα να λέτε κάτι για τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. πλην συγκεκριμένων προϊόντων. Ισχύει η δέσμευση αυτή και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το τέλος της θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. 22% και 11% και τη διατήρηση φυσικά του υπο-κατώτατου συντελεστή. Συζητούμε με το Υπουργείο Εργασίας και με το Υπουργείο Οικονομικών ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί θέλω να τονίσω ότι η φιλοσοφία της απόλυτης σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αποδείχθηκε ότι ήταν μία σύνδεση η οποία οδηγούσε ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα σε μία συνολική επιβάρυνση η οποία ξεπερνούσε κάθε λογικό όριο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το ξαναδούμε και θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες.

43. E. ΜΠΕΛΛΑ (ΒΡΑΔΥΝΗ): Κύριε Πρωθυπουργέ, εκτός από τη Δ.Ε.Η. που έχετε ανακοινώσει ένα σχέδιο διάσωσης, και τα ΕΛΤΑ είναι μία βόμβα που έχετε παραλάβει. Μέχρι το τέλος του 2019 θα εμφανίσουν ταμειακό έλλειμμα 100 εκατομμύρια. Ποιο είναι το σχέδιο διάσωσης που εξετάζετε, επομένως, γι’ αυτά; Είστε προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής τους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα ΕΛΤΑ είναι ακόμα μία βόμβα που μας κληροδοτήθηκε. Όπως γνωρίζετε, ζητήθηκε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου και θα τοποθετηθεί σύντομα καινούργια διοίκηση, η οποία θα αναλάβει, μαζί με το εποπτεύον Υπουργείο, την εκπόνηση ενός δραστικού σχεδίου εξυγίανσης των ΕΛΤΑ. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να μπορέσουμε κρατήσουμε και την καθολική υπηρεσία, η οποία είναι επιβεβλημένη κα από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλ και να εξυγιάνουμε και να κάνουμε τα ΕΛΤΑ πιο ανταγωνιστικά στο κομμάτι των ταχυμεταφορών και των logistics, όπου μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο. Και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για το 2019 υπάρχει -επειδή πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε- κονδύλι και πρόβλεψη για την έκτακτη στήριξη των ΕΛΤΑ. για να μην καταρρεύσουν τελείως.

44. Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ (HUFFINGTON POST): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα.  Εκτός από τη δηλωμένη πρόθεσή σας για την προσέλκυση επενδύσεων και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίσατε χθες ότι θα σταθείτε και δίπλα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δίπλα, δηλαδή, στην επιχείρηση που μπορεί να κάνει μια-δυο προσλήψεις. Με ποιον τρόπο ακριβώς σκοπεύετε να το κάνετε αυτό και κατά πόσο μπορεί να καταπολεμήσει και η δική σας κυβέρνηση παραβατικές συμπεριφορές όπως φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο;  Είναι συμπεριφορές που προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για το επιχειρείν αλλά και που τελικά επιβαρύνουν όλους μας επειδή όταν παρατηρείται δημοσιονομικό κενό αναγκαστικά αυξάνεται η φορολόγηση. Ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλες οι επιχειρήσεις είναι ωφελημένες από τη μείωση του φόρου εισοδήματος από το 28% στο 24% και από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, θα έλεγα ότι το δεύτερο αφορά ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις. Άρα αυτή η κριτική που μας ασκείται ότι εμείς νομοθετούμε μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματίες, πραγματικά δεν την αντιλαμβάνομαι. Η διάταξη είναι οριζόντια και αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις. Και πρέπει να σας πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα διότι σε συνάντηση που είχα με τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στα πλαίσια της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους και από την έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. φαίνεται ότι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπάρχει μια αισιοδοξία, συγκρατημένη, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα του παραεμπορίου, και στο ζήτημα της τήρησης της φορολογικής αλλά και εργατικής νομοθεσίας. Ο νόμος τηρείται και θα τηρείται και δεν μπορεί να είναι άλλοθι η όποια επιχειρηματική δυσκολία για τη μη τήρηση του νόμου, για τη μη πληρωμή φόρων ή ενδεχομένως -γιατί γίνεται και αυτό συχνά, το συζητήσαμε πολύ εκτενώς πριν- για συμπεριφορές που αντιβαίνουν στην εργατική νομοθεσία με το άλλοθι ότι δεν βγαίνουν αλλιώς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. 

Ταυτόχρονα όμως όταν έρχεται ο μαγαζάτορας και σου λέει ότι με τσακίζει το παραεμπόριο, έχει δίκιο και πρέπει να σας πω ότι ήδη με το αρμόδιο Υπουργείο έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο, ξεκινώντας με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για μια πιο δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου το οποίο πια είναι οργανωμένο έγκλημα, μην έχουμε αμφιβολίες για αυτό. Έχω βάλει πολύ φιλόδοξους στόχους στην αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τσακίσουμε το παραεμπόριο. Διότι εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πραγματικό που χτυπάει  ιδιαίτερα τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. 

Αλλά η πολιτική μας είναι μια οριζόντια πολιτική η οποία δεν ωφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, ωφελεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα σας έλεγα ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με απλοποίηση διαδικασιών, γραφειοκρατία, τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονται οι υπερωρίες, ζητήματα για τα οποία είχα την ευκαιρία να μιλήσω και εχθές, αφορούν πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ξέρετε γιατί;  Διότι η μεν μεγάλη επιχείρηση είναι οργανωμένη, μπορεί να αντιμετωπίσει την κρατική γραφειοκρατία, έχει το προσωπικό να το κάνει, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι αυτός που αναγκάζεται να χάσει χρόνο από τη δουλειά του για να μπορέσει να έρχεται σε επικοινωνία με ένα κράτος το οποίο πολύ συχνά του κάνει τη ζωή δύσκολη.

45. A. ΠΕΙΤΣΗ (MANIFESTO.GR): Κύριε Πρόεδρε, πριν από περίπου ένα μήνα είπατε στη Βουλή για την υπόθεση της Νοvartis ότι η σκευωρία δεν ήταν δικαστική, ήταν πολιτική. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει αυτό; Θα διερευνηθεί η υπόθεση και πως; Και παίρνω και αφορμή αφού αναρωτηθήκατε αν εμφανίζονται οι κ. Καμμένος και Πετσίτης στην ταινία του κ. Γαβρά, αν υπάρχει και θέμα διερεύνησης του ρόλου Πετσίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. MΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σχολιάσω ζητήματα τα οποία αφορούν τη Δικαιοσύνη, δεν είναι δική μου δουλειά να ερευνώ κανέναν. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε σε αυτή τη χώρα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, παρεμβαίνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της ως υπεύθυνη να διερευνήσει είτε ζητήματα που αφορούν άρσεις ασυλίας είτε ζητήματα που αφορούν το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ευτυχώς συμφωνούμε πια και θα το αλλάξουμε. Από κει και πέρα για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πως στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Εάν προκύψει κάτι, αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση, θα μπορώ να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα.

46. ΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ (DAILY POST - MARKET NEWS.GR): Χαίρετε, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε ερωτηθεί σχεδόν για όλα τα μεγάλα θέματα. Θέλω να σας πάω σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί και συγκεντρώνει την ευαισθησία των πολιτών αλλά δυστυχώς από την Πολιτεία μας δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο ανάλογο και οργανωμένο, όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς. Στη χώρα μας, δυστυχώς, καταγράφονται υψηλά ποσοστά στις κακοποιήσεις ζώων. Τα δημοτικά κυνοκομεία αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους πολύ σοβαρά προβλήματα και η Πολιτεία διαχρονικά επαφίεται στην ανιδιοτελή ιδιωτική πρωτοβουλία. Εσείς ο ίδιος, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θέσατε την φιλοζωία ως ζήτημα υψηλής πολιτικής, αφιερώνοντας την πρώτη εκτός πλαισίου δράσης σας στα ζώα συντροφιάς. Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Θα προχωρήσετε στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου; Και τι θα κάνετε με την τοπική αυτοδιοίκηση; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ χαίρομαι για την ερώτηση σας. Δεν είναι από αυτές που συνήθως γίνονται σε τέτοιες συνεντεύξεις. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι τίποτα δεν με θυμώνει πιο πολύ -και νομίζω ότι ισχύει για πάρα πολλούς συμπολίτες μας- από το να βλέπω περιστατικά κακοποίησης ζώων, τα οποία μας προσβάλλουν όλους βάναυσα. Αλλά προφανώς το ζήτημα δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα διαχείρισης, τι κάνουμε με τα αδέσποτα. Υπάρχει μία συνολική ανάγκη να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο -και έχω ήδη ζητήσει από την κοινωνία των πολιτών, από φιλοζωικές οργανώσεις να μας κάνουν προτάσεις για ένα συνολικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά στα ζώα συντροφιάς. Οι προηγούμενες προτάσεις που είχαν γίνει ήταν εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς δεν μπορείνα θεωρείται φορολογικό τεκμήριο το να έχει κάποιος ένα ζώο συντροφιάς -διότι είχαν ακουστεί και αυτά στο πλαίσιο της προηγούμενης διαβούλευσης. Και βέβαια, η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα -για τα ζώα συντροφιάς μιλάμε- του Υπουργείου Εσωτερικών. Διότι αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα κάπου είναι χαμένη μεταξύ του Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ασχολείται με παραγωγικά ζώα και έτσι πρέπει να κάνει, το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως, είναι αυτό το οποίο επιβλέπει το ζήτημα διότι η αρμοδιότητα είναι βασικά στους δήμους. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρξει μία συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα, το οποίο υπάρχει στη χώρα μας. Δεν μπορούν πάντα να συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει, αλλά θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο Υπουργείο Εσωτερικών.

47. Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, χάρηκα με την απάντηση που δώσατε προηγουμένως όσον αφορά την προστασία κτηνοτροφικών προϊόντων. Θα βοηθήσετε, θα ενισχύσετε περαιτέρω αυτή την ενέργεια της δημιουργίας της διεπαγγελματικής; Η οποία έχει απασχολήσει χρόνια τώρα τον τόπο μας. Ένα δεύτερο ζήτημα από την Ήπειρο που είμαι, αν εσείς προτίθεστε να τακτοποιήσετε την υπόθεση σύνδεσης Ιωαννίνων-Αλβανίας μέσα από την Ιόνια Οδό και βεβαίως την ένωση της Ιονίας Οδού με την Πρέβεζα. Και ένα τρίτο, αν καμία φορά, κύριε Πρόεδρε, ασχοληθείτε και με το αλβανικό όπου το έχει αφήσει ο κύριος Κοτζιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην πω κάτι παραπάνω για τα έργα υποδομών, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να λέμε γι’ αυτά, αν και ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά συμπεριλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις υποδομές και νομίζω ότι πρέπει να γίνει και μια ειλικρινής συζήτηση με την Ιονία Οδό για να δούμε με ποιο τρόπο αυτός μπορεί να κατασκευαστεί. 

Στη διεπαγγελματική της φέτας αναφέρεστε, φαντάζομαι. Θα γίνει άμεσα και έχω δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκκρεμεί πάρα πολύ καιρό αυτή η υπόθεση. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην προστασία του προϊόντος. Έχω κουραστεί να συζητώ για το ζήτημα αυτό. Θα γίνει διεπαγγελματική και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, και θα παίξει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν, να κυνηγήσουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου αυτούς οι οποίοι, -αναφέρθηκα πριν αναλυτικά- στην ουσία εξαπατούν τους καταναλωτές πουλώντας ως φέτα άσπρο τυρί το οποίο δεν πληροί όμως τις προϋποθέσεις της φέτας. Και να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό και να παράγουμε φέτα που είναι πραγματική φέτα -γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα.

Ως προς την Αλβανία, θα πω το εξής: δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εάν δεν δω έμπρακτα μέτρα τα οποία θα αίρουν διακρίσεις οι οποίες γίνονται εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος στο ζήτημα αυτό. Το έθεσα και στον κύριο Μακρόν και στον κύριο Ρούτε και στην Καγκελάριο Μέρκελ επειδή επίκειται συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Θα πρέπει να δούμε έμπρακτη αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα.

48. Τ. ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗΣ (ENA CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, πολύ πριν τις εκλογές έχετε επισκεφτεί αρκετές φορές την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη φτωχότερη της Ευρώπης. Λίγο πριν τις εκλογές την επισκεφτήκατε, ακούσατε τους παραγωγικούς φορείς. Στη χθεσινή σας ομιλία ακούω για τις παροχές και για το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώνετε και για τις ελαφρύνσεις ότι ενδεχομένως να έχει η χώρα μέχρι το τέλος του 2019 ή ακόμα και το 2020 έναν ανοιχτό διάδρομο. Θέλω να μου πείτε ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησής σας. Έχω ακούσει πολλές φορές τις ομιλίες σας και τις δηλώσεις σας γύρω απ’ την ανάπτυξη της Θράκης και γύρω απ’ την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μην ξεχνάτε ότι όλα τα βιομηχανικά πάρκα που είχαν δημιουργηθεί, έχουν μείνει κουφάρια και όλα αυτά έχουν πάει στη γειτονική Βουλγαρία με ένα φορολογικό συντελεστή του 10%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οφορολογικός ανταγωνισμός από τους βόρειους γείτονές μας είναι μία πραγματικότητα που χτυπάει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ένας απ’ τους λόγους που μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Βουλγαρίας αλλά είναι μία σημαντικότατη μείωση η οποία μας ξανακάνει ανταγωνιστικούς. Έχω μιλήσει πολύ εκτενώς για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Να μην τα αναλύσω τώρα διεξοδικά. Να αναφερθώ μόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μαζί με το λιμάνι της Καβάλας θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και το ρόλο των δύο λιμανιών, στην επένδυση στην οποία γίνεται στην Αλεξανδρούπολη στο FSRU για τη δυνατότητα απενεργοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να μπορέσει να μπει στο διάδρομο εξαγωγών προς τη Βουλγαρία. Τις σημαντικότατες επενδύσεις που δίνουν οι επενδύσεις που γίνονται στις υποδομές του φυσικού αερίου, στην πλούσια γεωθερμία η οποία υπάρχει στην περιοχή και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, και σε ένα τελείως ανεκμετάλλευτο, δηλαδή σε ένα βαθμό ανεκμετάλλευτο τουριστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό το οποίο και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί.

Μιλάμε συστηματικά με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσα όλους τους Περιφερειάρχες και που θα έχουμε πια ένα τακτικό όργανο το οποίο θα συνεδριάζει έξι φορές το χρόνο, κάθε δύο μήνες, με τους περιφερειάρχες, ώστε να συζητάμε έργα αναπτυξιακής προοπτικής, την ταχύτερη απεμπλοκή πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα ζητήματα που αφορούν τις περιφέρειες. Ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι αντικείμενο του κεντρικού κράτους. Είναι αντικείμενο των ιδίων των περιφερειών οι οποίες πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμφωνήσουν με το κράτος, τι κάνει το κράτος και τι κάνουν οι περιφέρειες. 

Μητσοτάκης για φοροδιαφυγή

49. Γ. ΣΑΡΡΗΣ (NEWSBEAST): Καλησπέρα και από εμένα κύριε Πρωθυπουργέ. Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους είναι πασίδηλο ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. Λίγοι αριθμητικά υπάλληλοι για πολλές υποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστούν.  Θα θέλαμε να μας πείτε, υπάρχει απτός σχεδιασμός για την περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάτι που σημαίνει και περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μπορούσα να μιλάω πάρα πολλή ώρα για το θέμα αυτό και έχω μιλήσει διεξοδικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Να πω πρώτον ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε και να δίνουμε κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή ειδικά που σχετίζεται με τον Φ.Π.Α.. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις, στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων διότι και εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική εστία φοροδιαφυγής και πια βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έλεγχοι σήμερα δεν γίνονται κατ΄ ανάγκη μόνο με ελεγκτές οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς είναι δουλειά που έχει να κάνει με ανάλυση δεδομένων και πιστεύω ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποκτά κάθε μέρα μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εντοπίζει δυνητικούς παραβάτες και να κάνει πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός δεν είναι να ελέγχουμε όλους, σκοπός είναι να κάνουμε ελέγχους εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας και μετά βέβαια να επιβάλλουμε ποινές ανάλογες. Και βέβαια να μην ασχολείται η φορολογική διοίκηση μόνο με υποθέσεις που έρχονται από το βαθύτατο παρελθόν και να εστιάζουμε στα τρέχοντα, σε αυτά τα οποία μπορούμε να εισπράξουμε, και όχι να κυνηγάμε ανείσπρακτες οφειλές που ξέρουμε μεταξύ μας ότι δεν μπορούμε ποτέ να τις εισπράξουμε.

50. ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (THESSNEWS): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε.  Ξέρετε, έχει βουίξει το διαδίκτυο ότι εχθές το βράδυ ήσασταν μαζί με τον κ. Μαρινάκη.  Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα ή τις προθέσεις σας ή οτιδήποτε άλλο, τέτοιες υποθέσεις όταν βγαίνουν στο διαδίκτυο δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι και σωστές. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εντυπώσεις με το δεδομένο ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένας εξαιρετικά ενεργός επιχειρηματίας στη χώρα, δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς. Αν δεν κάνω λάθος είναι ιδιοκτήτης και μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Μπορείτε να δώστε τη διαβεβαίωση ότι αυτή η οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Μαρινάκη δεν δημιουργεί για όλους τους υπολοίπους, σε όλους τους υπολοίπους χώρους, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού; Ευχαριστώ πολύ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.  Και πρέπει να σας πω ότι τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται στο lobby την ώρα που επέστρεφα στο ξενοδοχείο μου. Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής, επειδή την έχω ακούσει αυτή τη συζήτηση να ανακυκλώνεται με μεγάλη συστηματικότητα. Η δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Η δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο. Και πρέπει να σας πω ότι αν με απασχολούσε οτιδήποτε γράφεται στο διαδίκτυο για εμένα, και αν έπρεπε να απαντώ σε κάθε fake news το οποίο διακινείται, δεν θα έκανα τίποτα άλλο. Επειδή νομίζω ότι έχω πιο παραγωγικά πράγματα να κάνω, δεν μου αρέσει να σχολιάζω αυτά τα οποία μπορεί να λέγονται ή να γράφονται στο διαδίκτυο.

51. ΣΤ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (ΒΕΡΓΙΝΑ TV): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με ικανοποίηση πριν την απάντησή σας ότι δεν θα συμβάλετε στο να προχωρήσουν οι εργασίες για την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν σεβαστεί η γείτονα την ελληνική μειονότητα. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ελληνική μειονότητα που βρίσκεται στο κράτος των Σκοπίων.  Είναι γνωστό σε όλους ότι εκεί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, Βλάχοι στην πλειοψηφία τους αλλά και Σαρακατσαναίοι, γνωρίζετε πολύ καλά πώς μείνανε αυτοί οι Έλληνες εκεί, γηγενείς βέβαια, και γνωρίζετε επίσης ότι στην εθνικά επιζήμια, όπως χαρακτηρίσατε και εσείς όπως χαρακτηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει γίνει ούτε μια κουβέντα μέσα για την προστασία της ελληνικής μειονότητας. Ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι πολλοί χριστιανοί των Σκοπίων αναγκάζονται να δεχθούν βουλγαρικά διαβατήρια για να αποκτήσουν τον δρόμο, τον ελεύθερο δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που η χώρα μας δεν κάνει. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στις συζητήσεις που θα κάνατε προφανώς με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων θα συζητήσετε και το θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στη χώρα αυτή. Σας ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ελληνική εθνική μειονότητα αναγνωρισμένη υπάρχει στην Αλβανία.  Από εκεί και πέρα τα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά αποτελούν μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την ενταξιακή διαδικασία όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Αυτό αφορά σε όλους τους βόρειους γείτονές μας.  Και κατά συνέπεια στα ζητήματα αυτά η Ευρώπη συνολικά, όχι η Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε έκπτωση.

Σ. ΠΕΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από δυόμισι ώρες και πάνω από 50 ερωτήσεις ολοκληρώνεται εδώ η σημερινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Σας ευχαριστούμε όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ