O Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, εν όψει των εκλογών 2023, στον ΑΝΤ1.
Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου πώς θα κάνει κυβέρνηση συνεργασίας, όταν οι Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης την απορρίπτουν.
«Προφανώς, έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση στην κάλπη. Εκτός των αρχηγών υπάρχει και ο ''ξενοδόχος'', που είναι ο ελληνικός λαός. Ο λαός θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Το κόμμα που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Οπως φαίνεται, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και, όπως φάνηκε από τα όσα είπε ο κ. Σκέρτσος, θα το αξιοποιήσει αυτό και ο κ. Μητσοτάκης. Οπότε συζητάμε για ισχυρή εντολή, ώστε να είμαστε πρώτοι και να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, που είναι η αλλαγή. Εγώ διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του λαού για μία κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερότητας, κυβέρνηση τετραετίας. Μια κυβέρνηση μικρής διαφοράς θα είναι μία κυβέρνηση ευεπίφορη σε πιέσεις».
Τσίπρας: Με τον Βαρουφάκη δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης
Ερωτώμενος για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη μεταξύ τους σχέση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης, αλλά θεσμικά πρέπει να γίνει προσέγγιση.
«Ήμουν πρωθυπουργός και είχα εμπιστευτεί τον Βαρουφάκη. Αυτός όμως είχε τις εμμονές του με τον Σόιμπλε και τώρα θα αρχίσουμε πάλι τα ίδια; Δεν αξίζει τον κόπο αυτή η συζήτηση. Δεν ξέρω αν έχει συναντηθεί μαζί του ο Μητσοτάκης, εγώ έχω χρόνια να συναντηθώ μαζί του. Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο από το 2015, αλλά μια ''καλημέρα'' θα πούμε. Με άνθρωπο που ηχογραφούσε συνομιλίες μας για να βγάλει βιβλίο και ταινία, για να κάνει ήρωα τον εαυτό του, δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θεσμικά, όμως, απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα με τις προτάσεις μας. Δεν συζητάμε για σχέδια που αφορούν μια εμμονή που η χώρα έχει ξεπεράσει».
Τσίπρας κατά Ανδρουλάκη: Συμφωνία πάνω στο πρόγραμμά μας, όχι σε ανοησίες
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
«Επαναλαμβάνω πως το βράδυ των εκλογών το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση. Το σχέδιό μας απευθύνεται και στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά πάνω στο πρόγραμμά μας, όχι σε ανοησίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και να θυμίσω ότι όποτε είχαμε μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Ή θα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή κυβέρνηση με εμένα σε σχήμα συνεργασίας κομμάτων», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Ο Ανδρουλάκης δεν είναι... ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο σχόλιο του Δ. Κουτσούμπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα.
«Στην αριστερά πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Ας διαβάσει την πλούσια ιστορία του κόμματος ο κ. Κουτσούμπας. Για τα περί χειρότερης κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα. Οι διαφορές μας με το ΚΚΕ είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός» απάντησε, ενώ αναφερόμενος στα περί «τυμβωρυχίας του ονόματος του Ανδρέα Παπανδρέου» από τον Ν. Ανδρουλάκη, απάντησε:
«Θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην Ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι χιλιάδες πολίτες εμπνεύστηκαν από αυτόν και κάποιοι είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Ας αφήσει τα σχόλια αισθητικής και ας μας πει αν διαφωνεί με τα 11 σημεία που κατέθεσα για την επόμενη μέρα, και ποια είναι αυτά».
Τσίπρας: Το κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,5 δισ. ανά έτος
«Το κόστος είναι 5,5 δισ. σε ετήσια βάση. Το 2022 μπήκαν περισσότερα λεφτά στα ταμεία, γιατί ο Μητσοτάκης διατήρησε την υψηλή φορολογία στα τρόφιμα. Οταν ήμουν πρωθυπουργός, ο πληθωρισμός ήταν 1%. Εχουμε έσοδα 4,5 δισ., υπερέσοδα από υψηλό ΦΠΑ, για να τα δίνει σε επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός και η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Δεν είμαστε χθεσινοί. Ο Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος 50 δισ. και το ιδιωτικό 40 δισεκατομμύρια. Δεν χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, αλλά η Νέα Δημοκρατία. Πάει πολύ να μας εγκαλεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξαγγελίες του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε:
«Οι δεσμεύσεις μας είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Και να κλείσει το χιουμοράκι για τα περί ''ένα νόμο και ένα άρθρο''. Εμείς με ένα νόμο θα καταργήσουμε το νόμο να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κυβερνητικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία».
Σε ερώτηση για το αν είχε κάνει το ίδιο σαν πρωθυπουργός, απάντησε: «Εγώ είχα μία αυστηρή επιτήρηση από τα ΜΜΕ, γιατί η χώρα δεν ήταν στη θέση 108 της διεθνούς κατάταξης του Τύπου. Εμένα μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιούσα το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πηγαίνω στις Βρυξέλλες και κόστιζε το γεύμα μέσα στο αεροπλάνο. Εν τέλει, ισχύει εκείνο που μου είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα: ''προτιμώ μια αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια δεξιά που κάνει ό,τι θέλει''».
Τσίπρας: Ο Άρειος Πάγος έκοψε κόμματα ανταγωνιστικά της ΝΔ
Για την απόφαση του Αρείου Πάγου να κόψει κόμματα της ακροδεξιάς κυρίως από τις φετινές εκλογές, σχολίασε:
«Πρώτη φορά στην Ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς. Έμεινε εκτός μεγάλος συνδυασμός. Έπεσε "βόμβα" στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν, φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη, ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος, αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας.
Πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο επικεφαλής κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης, για ν' αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι, είδαμε ότι δεν ήταν μόνο γι' αυτό. Γι' αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία. Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος.
Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ακροδεξιά δεν νικιέται με τέτοιου είδους διατάξεις και παρεμβάσεις. Αντιθέτως, γινόμαστε χορηγοί της ακροδεξιάς και του Κασιδιάρη».
Τσίπρας: «Δεν συμμερίζομαι τη φράση του Ζουράρι για τους μαθητές»
Ερωτώμενος για τη φράση του Ζουράρι για τους μαθητές που πάνε σε ιδιωτικά (τα αποκάλεσε «κωλόπαιδα»), ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη, αλίμονο. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα. Η Πολιτεία όμως έχει χρέος να διαμορφώνει τις συνθήκες και για τα παιδιά που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Τσίπρας για Γεωργούλη, Αιγαίο και παιδεία
Για την υπόθεση Γεωργούλη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν πρέπει με μία υποψία -για να μην τον δικάσουμε, ας τον δικάσει η Δικαιοσύνη τον κ. Γεωργούλη- να πάρει η μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα».
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το θέμα των υδρογονανθράκων και την περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπου σχολίασε:
«Εγώ υπέγραψα το 2019 τη συμφωνία με ExxonMobil και Total για τα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έκτοτε, οι δύο εταιρείες αποχώρησαν και έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση προς τις ΑΠΕ. Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσουν οι έρευνες κι αν υπάρχει να αξιοποιηθεί, αλλά να κάνουμε μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε, αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, ο ήλιος και η δυνατότητα της χώρας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη. Καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αν θα είναι ο Ερντογάν ή μια άλλη κυβέρνηση και ποια θα είναι η ατζέντα της».
Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Ο λόγος που επιβλήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν γιατί Μητσοτάκης και Κεραμέως ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους. Στόχος ήταν να κλείσουν τμήματα και σχολές, για να οδηγήσουν φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει μια σειρά από σχολές που θα πρέπει να δίνονται εξετάσεις, αλλά και μια σειρά από σχολές που δεν θα χρειάζονται. Σχολές που θέλουν δεξιότητες, που θέλουμε να τους δώσουμε δεξιότητες. Να πηγαίνουν μαθητές από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, να αποκτούν δεξιότητες και να είναι σε ανοικτή γραμμή με την αγορά. Εμείς πιστεύουμε σε μια δημόσια Παιδεία, εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και να την κάνουμε ανταγωνιστική».
Τέλος, για την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στη ΔΕΗ, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε:
«Το κόστος της επανάκτησης του 51% της ΔΕΗ είναι 350 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στη Γαλλία ο Μακρόν κρατικοποιούσε κι εδώ η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε. Η διοίκηση που έβαλε, όποτε δεν δίνει μπόνους στον εαυτό της, καθοδηγεί τον ανταγωνισμό».
Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1: