Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είναι κανένας χθεσινός στην πολιτική.
Το 2000, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αλλάξει όνομα και σύμβολα το κόμμα. Η πρόταση δεν περπάτησε, αλλά έγινε πράξη 20 χρόνια μετά. Το 2002 εξάρθρωσε την 17Ν και έδρεψε τις δάφνες. Τον περασμένο Ιούλιο, μετά από ένα διάστημα σιωπής και αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξανά, αυτή τη φορά στην κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι σταθερά ένας από τους τρεις πιο δημοφιλείς υπουργούς στις δημοσκοπήσεις έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου: Καταλήψεις, αναρχικές ομάδες, εγκληματικότητα, Εξάρχεια, Κουκάκι, μεγάλες πυρκαγιές. Ξαφνικά «σκάει» ο Εβρος και οι απόπειρες της Τουρκίας να προωθήσει μετανάστες. Πέρασε κι αυτό το τεστ και ήρθε ο κορωνοϊός.
Για όλα αυτά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά σήμερα στο iefimerida.gr.
Εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά μετρολαγνεία, ούτε για αυστηρότητες αφού οι πολίτες συνεργάζονται, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για το Πάσχα. «Σταδιακά και προσεκτικά θα επανέλθουμε. Θα βγούμε από την κρίση ακολουθώντας την μέθοδο που μας έχει οδηγήσει στην επιτυχία μέχρι σήμερα» σημειώνει ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Για περιστολή ατομικών δικαιωμάτων: «Να μην ταλανίζουν καχυποψίες τον δημόσιο διάλογο»
Επιχειρεί να καθησυχάσει τις όποιες καχυποψίες για μόνιμη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκαν παγκόσμια, τονίζοντας ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν «οι χειρισμοί διαφάνειας, ειλικρίνειας, ενημέρωσης, συνεργασίας που από την πρώτη ημέρα επέβαλε η κυβέρνηση. Δεν έμεινε χώρος για παρερμηνείες, σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις» και καλεί τους ανησυχούντες να ακολουθήσουν αυτό το υπόδειγμα διακυβέρνησης, «ώστε καχυποψίες και στείρες κουβέντες να μην ταλανίζουν το δημόσιο διάλογο».
«Υφεση θα έχουμε, αλλά θα κατανείμουμε δίκαια και έξυπνα τα βάρη»
Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» της κρίσης της πανδημίας, δεν μασά τα λόγια του: «Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανεργία θα είναι μεγάλες. Το γνωρίζουμε, το παρακολουθούμε, θα το παλέψουμε» σημειώνει. Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης τονίζει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς ανακουφίζουν προσωρινά τους πολίτες που έχασαν το εισόδημά τους, αλλά αφαιρούν κι από τις επιχειρήσεις μισθολογικό ή δανειακό βάρος.
«Ύφεση θα έχουμε. Θα κατανείμουμε όμως τα βάρη δίκαια και έξυπνα. Έξυπνα σημαίνει τα μέτρα ανακούφισης να μην περιορίζονται σε επιδόματα, να είναι ή να συνοδεύονται και από μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα φέρουν νέες δουλειές» εξηγεί. Οσο για το σενάριο εκλογών; «Το ερώτημα σας δεν εμπίπτει στις κυβερνητικές προτεραιότητες όπως έχουν μέχρι σήμερα προταχθεί από τον πρωθυπουργό» αναφέρει.
Μεταναστευτικό: Δεν της πέρασε της Τουρκίας στον Εβρο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην απόπειρα της Αγκυρας να διασπείρει μετανάστες στην Ελλάδα αγριεύει: «Ήταν μια απροκάλυπτη εισβολή και μια απάνθρωπη πράξη η απόφαση της Τουρκίας, αλλά δεν της πέρασε» λέει και προσθέτει: «Στον Έβρο συνεχίζουμε και παίρνουμε όλα τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα ώστε να είναι αδύνατη κάθε νέα σκέψη για επανάληψη της εισβολής».
Η τρομοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν εξαφανίζεται
Ο υπουργός επί των ημερών του οποίου εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, η 17Ν, λέει σήμερα, 18 χρόνια μετά, ότι «η τρομοκρατία περιορίζεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Η Ευρώπη έχει υποστεί απανωτά χτυπήματα διεθνούς τρομοκρατίας, στην Ελλάδα ενδημούν εγχώριες ομάδες». Σημειώνει μάλιστα ότι «οι νέες μορφές τρομοκρατίας είναι πιο βίαιες γιατί τα χτυπήματα είναι τυφλά και η διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα μεγάλη. Η αντιτρομοκρατική πολιτική είναι δουλειά μυρμηγκιού. Επίμονη, σταθερή, συνεχής. Απαγορεύονται η χαλαρότητα, ο εφησυχασμός, η επιπολαιότητα».
Χρυσοχοΐδης: «Παραμένω σταθερά σοσιαλδημοκράτης»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει σταθερά και αμετάβλητα σοσιαλδημοκράτης και εξηγεί γιατί μπήκε στην κυβέρνηση Μητοτάκη στον οποίον είναι «ευγνώμων που τού εμπιστεύθηκε τον κρίσιμο και πολύπαθο τομέα της ασφάλειας».
Δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, έκλεισε τον κύκλο του, αφήνει αιχμές κατά Γεννηματά εκτιμώντας ως «απαράδεκτη σπατάλη την επαναφορά διλημμάτων παρελθόντος ή την ακραία ρητορεία για μικρά ακροατήρια» και εξηγεί γιατί η πρότασή του το 2000 ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει σύμβολα και όνομα δεν περπάτησε.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο iefimerida.gr
- Μπαίνοντας στην τελική ευθεία γι’ αυτό το διαφορετικό Πάσχα, πως αξιολογείτε την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας;
Όπως γνωρίζετε η Αστυνομία καθημερινά ενημερώνει για τον αριθμό των παραβάσεων. Διαπιστώνεται ότι είναι σταθερά ελάχιστες. Οι πολίτες συνεργάζονται. Μένουν σπίτι. Οι αστυνομικοί εργάζονται. Κάνουν ελέγχους στον δρόμο. Ο κοινός στόχος είναι η δημόσια υγεία.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για καμιά μετρολαγνεία. Δεν υπάρχει χώρος για αυστηρότητες και υπερβολές. Οι πολίτες το ξαναλέω, όσο κι αν ταλαιπωρούνται, συνεργάζονται. Πάμε καλά, γιατί πάμε νηφάλια , ψύχραιμα και συναινετικά. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα έγκαιρα , τα οποία εφαρμόζονται με συνέπεια από τη συντριπτική πλειοψηφία. Κάθε σημαντικό νέο κρούσμα ή περιστατικό, αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και σχέδιο. Το ΕΣΥ αντέχει.
- Η περιστολή κάποιων θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων κρίθηκε απαραίτητη για ένα διάστημα λόγω της πανδημίας. Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πώς διασφαλίζετε ως κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πάρουν μια πιο μόνιμη μορφή;
Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Έγινε περιστολή δικαιωμάτων για την διασφάλιση σημαντικότερου δικαιώματος. Αυτό δεν αμφισβητείται πουθενά. Στην Ελλάδα έχουμε πολιτική ομοθυμία στο θέμα. Σταδιακά και προσεκτικά θα επανέλθουμε. Θα βγούμε από την κρίση ακολουθώντας την μέθοδο που μας έχει οδηγήσει στην επιτυχία μέχρι σήμερα. Να ακούμε προσεκτικά τους επιστήμονες, να αποφασίζουμε γρήγορα, να δρούμε αποτελεσματικά. Αυτά σε ότι αφορά στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και την λειτουργία επιχειρήσεων. Από την άλλη η επαναφορά κοινοβουλευτικής κανονικότητας είναι κοινή επιδίωξη όλων των κομμάτων της Βουλής.
Κοιτάξτε, μέρος της πανθομολογούμενης επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν οι χειρισμοί διαφάνειας, ειλικρίνειας, ενημέρωσης, συνεργασίας που από την πρώτη ημέρα επέβαλλε η κυβέρνηση. Δεν έμεινε χώρος για παρερμηνείες, σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις. Ας γίνει αυτή η στάση, που εκφράσθηκε επάξια από τον πρωθυπουργό, υπόδειγμα διακυβέρνησης, ώστε καχυποψίες και στείρες κουβέντες να μην ταλανίζουν το δημόσιο διάλογο.
- Η μάχη των συνόρων κερδήθηκε σε πρώτη φάση. Η απόπειρα της Τουρκίας να κάνει εισαγωγή μεταναστών στην Ελλάδα αποτράπηκε - προσωρινά έστω. Τι περιμένετε στη συνέχεια; Τα σύνορά μας είναι σφραγισμένα;
Ήταν μια απροκάλυπτη εισβολή και μια απάνθρωπη πράξη η απόφαση της Τουρκίας. Έσπρωξε δυστυχισμένο κόσμο να περάσει με τη βία τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν πέρασαν και δεν της πέρασε. Στον Έβρο συνεχίζουμε και παίρνουμε όλα τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα ώστε να είναι αδύνατη κάθε νέα σκέψη για επανάληψη της εισβολής
- Η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά μέχρι στιγμής στο θέμα της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετά την κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλέον άλλα οικονομικά δεδομένα μπροστά του, θα στραφεί στον λαό για ανανέωση εμπιστοσύνης. Συμφωνείτε με μια τέτοια κίνηση;
Έχετε πολύ δίκιο ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Η οικονομία πάγωσε, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι σαν η ανθρωπότητα να σταμάτησε να κινείται. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανεργία θα είναι μεγάλες. Το γνωρίζουμε, το παρακολουθούμε, θα το παλέψουμε.
Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ανακουφίζουν προσωρινά τους πολίτες που έχασαν το εισόδημά τους, αλλά αφαιρούν κι από τις επιχειρήσεις μισθολογικό ή δανειακό βάρος. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Δηλαδή γρήγορα αλλά όχι βιαστικά, να αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Ύφεση θα έχουμε. Θα κατανείμουμε όμως τα βάρη δίκαια και έξυπνα. Έξυπνα σημαίνει τα μέτρα ανακούφισης να μην περιορίζονται σε επιδόματα, να είναι ή να συνοδεύονται και από μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα φέρουν νέες δουλειές.
Το μετά την κρίση που λέτε δεν είναι λοιπόν μια στιγμή. Είναι μια διαδικασία σε βάθος χρόνου, σοβαρή, δύσκολη, που απαιτεί κάθε ικμάδα ενέργειας, ικανότητας και επινοητικότητας της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμη αποστολή γιατί έχει να κάνει με την ανόρθωση της χώρας. Κατά συνέπεια, το ερώτημα σας δεν εμπίπτει στις κυβερνητικές προτεραιότητες όπως έχουν μέχρι σήμερα προταχθεί από τον πρωθυπουργό.
- Η Γερμανία αρνείται σταθερά την έκδοση ευρωομολόγου. Αν προσφύγουμε στον ESM για δανεισμό -πέρα των αναγκών για την Υγεία - θα χρειαστεί να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Πως σκοπεύετε να λύσετε αυτή τη δύσκολη εξίσωση;
Ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους –το ευρωομόλογο- δεν έχει την υποστήριξη πολλών από τους 27 εταίρους μας. Όμως υπάρχει αδήριτη ανάγκη και θα επιτευχθεί συμφωνία. Από την κρίση θα βγούμε μαζί, όλες οι χώρες, είτε το πούμε ευρωομόλογο είτε ειδικό ταμείο είτε κάπως αλλιώς. Κοιτάξτε με Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, σε δεινή θέση, η κοινή στάση είναι μονόδρομος για την Ευρώπη, αυτό δεν χωρά συζήτηση.
Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορη ρευστότητα, περισσότερο από άλλες χώρες γιατί η δεκαετής κρίση την έχει αφήσει χωρίς οικονομικά αποθέματα σε οικογένειες και επιχειρήσεις και χωρίς δημόσια περιουσία, η οποία, θυμίζω, έχει παραχωρηθεί στο υπερταμείο.
Ξέρουμε λοιπόν τι θέλουμε , έχουμε ισχυρές συμμαχίες, πρωθυπουργό που αναγνωρίζεται ως ηγέτης και αξιοπιστία που έχτισαν ο Έβρος και η στάση στην πανδημία.
Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να επιτύχουμε ό,τι διεκδικούμε από ευρωπαϊκούς πόρους είναι πολύ αυξημένες. Ήδη ο βραχνάς των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εξαφανίστηκε. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στην πρόγραμμα διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας προσφέροντας αναγκαία ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
- Είστε σταθερά ένας από τους τρεις δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης -παρότι δεν ανήκετε στη ΝΔ. Πως το εξηγείτε;
Η προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους, η προστασία των συνόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι μάλλον κοινοί πόθοι και αιτήματα των πολιτών. Όσο εργαζόμαστε γι αυτούς τους στόχους και έχουμε αποτελέσματα σε συνεργασία με τους πολίτες, όσο δηλαδή η αστυνομία , η πυροσβεστική , η πολιτική προστασία κάνουν τη δουλειά τους χωρίς αυταρχισμούς και υπερβολές , οι πολίτες θα το αναγνωρίζουν.
- Είστε ο υπουργός επί των ημερών του οποίου εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, η 17 Νοέμβρη. Σήμερα, τι σας ανησυχεί περισσότερο στον χώρο αυτό; Γιατί η τρομοκρατία και οι οργανώσεις της εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά με άλλη μορφή;
Η τρομοκρατία περιορίζεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Η Ευρώπη έχει υποστεί απανωτά χτυπήματα διεθνούς τρομοκρατίας, στην Ελλάδα ενδημούν εγχώριες ομάδες. Το ζήτημα της εξάρθρωσης οργανώσεων , βοηθά σημαντικά στο να εξαλειφθεί πρακτικά η τρομοκρατία. Είχαμε πρόσφατα σημαντικές επιτυχίες σε αυτό τον τομέα και συνεχίζουμε. Οι νέες μορφές τρομοκρατίας είναι πιο βίαιες γιατί τα χτυπήματα είναι τυφλά και η διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα μεγάλη. Η αντιτρομοκρατική πολιτική είναι δουλειά μυρμηγκιού. Επίμονη, σταθερή, συνεχής. Απαγορεύονται η χαλαρότητα, ο εφησυχασμός, η επιπολαιότητα.
- Το 2000 αν θυμάμαι καλά, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ήσασταν ο πρώτος που είχε προτείνει την αλλαγή συμβόλων και ονόματος του κόμματος. Κάτι που έγινε με σχεδόν είκοσι χρόνια καθυστέρηση, αλλά χωρίς εσάς. Τι είχατε δει τότε; Και γιατί εγκαταλείψατε το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ;
Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ΚΙΝΑΛ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να σταθεί χωρίς να συνθλιβεί, ως παράγοντας σταθερότητας, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογική μου ταυτότητα στη σοσιαλδημοκρατία είναι σταθερή και αμετάβλητη. Έχετε δίκιο πως το 2000 πρότεινα αλλαγή ονόματος και συμβόλων. Πρότεινα τότε την ευθυγράμμιση του ΠΑΣΟΚ όχι απλά με τις Ευρωπαϊκές επιταγές των καιρών- που καθόλου αυτονόητες δεν ήταν- αλλά κυρίως τόνισα την ανάγκη να ξεσκουριάσει το κόμμα και να επανασυνδεθεί με τις ανάγκες των πολιτών, να τους εκφράσει εκ νέου. Ίσως να ήταν άκαιρο ή ανέφικτο.
Κινούμαι σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση,. Πιστεύω πως ένα κόμμα δεν έχει νόημα αν δεν μπορεί να οργανώσει σε εφικτές πολιτικές τις ανάγκες των πολιτών. Η Πολιτική διευθύνει δεν επιβάλλει, προσφέρει επιλογές δεν περιορίζει λύσεις. Θεωρώ απαράδεκτη σπατάλη την επαναφορά διλημμάτων παρελθόντος ή την ακραία ρητορεία για μικρά ακροατήρια.
Στον σημερινό πρωθυπουργό, τον Κ. Μητσοτάκη βρήκα έναν πολιτικό που συμμερίζεται τα παραπάνω και αποδεικνύει πως ξέρει να τα κάνει πράξη. Είμαι πράγματι ευγνώμων που μού εμπιστεύθηκε τον κρίσιμο και πολύπαθο τομέα της ασφάλειας.