«Ενα κομματικό συνέδριο χωρίς κάλπες, είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ», σχολίαζε πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ, περιγράφοντας τις διαδικασίες του 13ου Συνεδρίου του κόμματος.
Είναι αλήθεια, πως για ένα ακροατήριο που έχει συνηθίσει τα συνέδρια να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης εσωκομματικών αντιπάλων ή στην καλύτερη περίπτωση έντονων ιδεολογικών διαξιφισμών, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές δεξιότητες και την πράσινη τεχνολογία μοιάζει με εξωτικό περιβάλλον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εναρκτήρια ομιλία του έθεσε τους βασικούς ιδεολογικούς άξονες του κόμματος και της κυβερνητικής πολιτικής μιλώντας για τον πολιτικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Όσοι όμως γέμισαν τον χώρο όπου διεξάγεται το συνέδριο δεν βρέθηκαν εκεί για πολιτική καθοδήγηση αλλά, κυρίως, για να χειροκροτήσουν τον Πρωθυπουργό και να ζυμωθούν με την «εξουσία».
Απόλυτα κυρίαρχος ο Μητσοτάκης
Δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές όπου προέκυψε η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα κυρίαρχος στο κόμμα, η αποδοχή της κυβέρνησης είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά και η κοινή γνώμη εμφανίζεται να στηρίζει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές. Άλλωστε η ενότητα εκφράστηκε με κάθε τρόπο και από όλες τις πλευρές αυτές τις δύο πρώτες ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του για την εξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κόμμα με ανοιχτές πόρτες, ειδικά για όσους βρίσκονται μακριά από την πολιτική και με συνεχή διάλογο, όχι μόνο για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, αλλά, για τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος. Η μετάβαση αυτή υλοποιείται σταδιακά, χρίζει αποδοχής, όμως, απαιτείται χρόνος για να αφομοιωθεί από όλους. Ίσως γι αυτό τις περισσότερες στιγμές υπήρχαν πολλά άδεια καθίσματα στην αίθουσα, αλλά, δεν έπεφτε καρφίτσα στους γύρω χώρους.
Συζητήσεις για εκλογές του ΠτΔ και μεταναστευτικό
Στις συζητήσεις που γίνονταν στα πηγαδάκια κυριαρχούσε η επικείμενη προεδρική εκλογή. Άλλοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τον υποψήφιο που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός και άλλοι επιχειρηματολογούσαν για το πρόσωπο που θα επιθυμούσαν να δουν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλάει σήμερα στο συνέδριο, αποτελεί ένα πρόσωπο που μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επιθυμούσε να δει στην Ηρώδου Αττικού, με ορισμένους βουλευτές να έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ μιας τέτοιας επιλογής. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η εικόνα είναι ευχάριστη σε στελέχη που χαρακτηρίζονται ή αυτό-χαρακτηρίζονται «Καραμανλικοί».
Το έτερο θέμα που απασχόλησε πολλούς ήταν το μεταναστευτικό. Είναι το πιο κρίσιμο θέμα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και αυτό ήταν εμφανές και στα όσα έλεγαν πολλά στελέχη που προέρχονταν κυρίως από την επαρχία. Η δημιουργία κέντρων για την φιλοξενία προσφύγων στην ενδοχώρα συμπεριλαμβάνεται στα επόμενα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αποτελούν πονοκέφαλο, με το Μέγαρο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στον σχεδιασμό που υπάρχει.