Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό, στο τραπέζι ο Προϋπολογισμός -Αισιοδοξία για την ανάπτυξη - iefimerida.gr

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό, στο τραπέζι ο Προϋπολογισμός -Αισιοδοξία για την ανάπτυξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα συζητηθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Οι εκπλήξεις δεν είναι σήμερα στο τραπέζι μιας και θα περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης και το επόμενο τρίμηνο, κάτι που δίνει περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού από την Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «συντηρητική» την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 5,9% και η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, αυτό δεν αποτελεί επαρκή παράγοντα για δημοσιονομική επέκταση και αθρόες παροχές. Ο πληθωρισμός και η ξέφρενη άνοδος στις τιμές της ενέργειας απαιτεί προσοχή και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Τα όποια μέτρα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες θα «πρέπει να είναι στοχευμένα», σημειώνουν άλλες πηγές, στρέφοντας την συζήτηση στις πιο ευάλωτες ομάδες που πλήττονται από τις ανατιμήσεις. Βέβαια, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του. Αν δηλαδή θα βάλει φρένο στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει για νέο γύρο ελαφρύνσεων ή θα επισημάνει την ανάγκη να μην διαταραχθεί η πορεία της οικονομίας.

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις στην ενέργεια

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση, όπως και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι τιμές της ενέργειας. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα μέσω του επιδόματος θέρμανσης όπως και παρέμβαση για το φυσικό αέριο. Θα είναι όμως αρκετά; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αυτή την στιγμή και το θέμα αναμένεται να τεθεί από τις χώρες της Μεσογείου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να αναζητηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενέργειας. Την πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης κατά την Σύνοδο των χωρών της Μεσογείου όπου σημείωσε ότι «ζητάμε να αντιμετωπίσουμε και από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις τελικά στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας».

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

-Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ