Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργική κατοικία του τελευταίου, στην Ντάουνινκ Στριτ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε περπατώντας στο νούμερο «10» του δρόμου, μόλις 200 μέτρων, όπου βρίσκεται το κτίριο και από το οποίο πήρε το όνομά της η Ντάουνινγκ Στριτ, στο Γουέστμινιστερ, και στεγάζει, εκτός από την οικία και το γραφείο του πρωθυπουργού, και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.
Στην πόρτα με το νούμερο 10 τον περίμενε ο Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε με τον χαρακτηριστικό τρόπο, προτάσσοντας τον αγκώνα του, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν τους δημοσιογράφους που περίμεναν ακριβώς απέναντι από τη μαύρη πόρτα με τον αριθμό «10», γραμμένο με ασημένιο χρώμα στο κέντρο της.
Το εντυπωσιακό κτίριο, στο οποίο ξεναγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χτίστηκε κατά τον 15ο αιώνα από τον Ιρλανδό Σερ Τζορτζ Ντάουνινγκ, από τον οποίο πήρε το όνομά της τόσο η οδός όσο και η οικία.
Ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Μπόρις Τζόνσον σε μία από τις αίθουσες της Ντάουνινγκ, με τον Βρετανό να τον ξεναγεί και σε άλλους χώρους του κτιρίου, πριν οι δυο τους καθίσουν δεξιά και αριστερά του μαρμάρινου τζακιού σε μία από τις αίθουσες.
Εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια φιλοξενεί τις επίσημες κατοικίες τόσο του Πρώτου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών, το αξίωμα που σήμερα είναι συνώνυμο με αυτό του πρωθυπουργού, όσο και του Δεύτερου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών, αξίωμα που κατέχει πλέον ο υπουργός Οικονομικών.
Η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού είναι η Ντάουνινγκ Στριτ 10, ενώ ακριβώς δίπλα, στο νούμερο 11, βρίσκεται η επίσημη κατοικία του υπουργού Οικονομικών. Στην πράξη, τα εμπλεκόμενα άτομα μπορούν να ζουν σε διαφορετικά διαμερίσματα του κτιρίου, από εκείνα που αρχικά προορίζονταν για το αξίωμά τους.
Τα σπίτια στη νότια πλευρά της Ντάουνινγκ κατεδαφίστηκαν τον 19ο αιώνα για να δημιουργηθεί χώρος για κυβερνητικά γραφεία, που σήμερα στεγάζουν το γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.
Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα, κατά την εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης «Good Morning Britain», πως σκόπευε να θέσει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».