Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου -Τι θα συζητήσουν - iefimerida.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου -Τι θα συζητήσουν

Στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς
Στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς / Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μτσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Σολτς στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ξενάγηση του Γερμανού καγκελάριου στην Ακρόπολη. Στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Σολτς είναι το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η τουρκική προκλητικότητα.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνες από την επίσκεψη Μητσοτάκη-Σολτς στην Ακρόπολη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολαφ Σολτς (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Μετά από δώδεκα χρόνια, τα οποία σημαδεύτηκαν από την οικονομική κρίση και αλλεπάλληλα μνημόνια και κατά την διάρκεια τους το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν από ψυχρό έως και εχθρικό ορισμένες φορές, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε μια τελείως διαφορετική βάση.

Το περιβάλλον ευνοεί αυτή την εξέλιξη, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα αφήνοντας πίσω της τα δύσκολα χρόνια, η οικονομία στέκεται γερά στα πόδια της, παρά τις κρίσεις της τελευταίας τριετίας και πλέον δεν βρίσκεται στο τραπέζι διεκδικώντας βοήθεια, αλλά ως ισότιμος εταίρος. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί, έστω και συμβολικά, αλλά όχι μόνο και η αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημάδεψε με την παρουσία της τα πέτρινα χρόνια των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επιπλέον, οι κοσμογονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική θέση της χώρας και νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενεργειακή κρίση

Οπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να γεφυρωθούν οι απόψεις και να υπάρξουν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία». Μια ακόμα διάσταση του ενεργειακού είναι οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.

Ουσιαστική συναντίληψη υπάρχει στην στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο τραπέζι υπάρχουν και σενάρια για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στα εξοπλιστικά με σενάρια των προηγούμενων ημερών να αναφέρονται στην αγορά αρμάτων μάχης από την Γερμανία, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση και την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι αυτό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανία υπέρ της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά

Ξεχωριστό κεφάλαιο των συζητήσεων θα αποτελέσει η τουρκική προκλητικότητα και η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλει ουσιαστικά την στάση της και από τις ίσες αποστάσεις που τηρούσε επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, πλέον τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζοντας την τακτική της Τουρκίας. Η μεταβολή αυτή ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλες, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δείχνει στον Γερμανό Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αμφισβητούσε επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία. Αγκάθι, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί η πώληση των τριών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά σε κάθε συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ