Ανγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάνσεθ, Αντόνιο Κόντε και Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση των πέντε ηγετών, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας, έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Μια επιμέρους συνάντηση στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης που γίνεται από χθες για τη μοιρασιά του 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Oι εργασίες της Συνόδου θα ξαναρχίσουν στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Η Ελλάδα διεκδικεί κονδύλια για το μεταναστευτικό
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:
«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους τέσσερις ηγέτες της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Σαρλ Μισέλ.
Βαρβιτσιώτης: Δύσκολο να βρεθεί η μέση οδός
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είναι σε σημείο στο οποίο δεν είναι εύκολο να βρεθεί μέση οδός.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς και τις χώρες της συνοχής. «Χθες φάνηκε ένας διχασμός ανάμεσα στις χώρες οι οποίες είναι καθαροί συνεισφορείς και στις χώρες της Συνοχής που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί τις επόμενες ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει νέα σύνοδος. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως στην έκτακτη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα έχοντας στη διάθεσή της λιγότερους πόρους. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζητάνε από την ΕΕ πολλά περισσότερα, και για την ανάπτυξη τους και για τη στήριξη της γεωργίας και των απομακρυσμένων περιοχών και για τη σύγκλιση, αλλά και για την ασφάλεια σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση και τις καινούργιες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν.
Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επαναληφθούν στις 10 το πρωί. Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής.
«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας. Μεταξύ των χωρών αυτών -η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία- οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες», δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ.
Περί τις δεκαπέντε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία , η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.