Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10:00 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός θα συζητούσε μαζί τους για το κόστος της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ, ένα θέμα που είχε θέσει σε πρόσφατη ομιλία του, στο συνέδριο της ΣΕΠΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως θα πρέπει οι εταιρίες να ρίξουν τις τιμές, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.
«Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις», είχε πει ξεκάθαρα στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα τέλη δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία και η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να γίνουν αλλαγές στον τιμοκατάλογο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις.
Στην χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή ανά GB φτάνει 28,88 ευρώ την ώρα που στην Ουκρανία είναι 0,45 (το φθηνότερο της Ευρώπης), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει στα 7,5 ευρώ. Σύμφωνα με την βρετανική εταιρία Cable, οι τιμές στα data στην Ελλάδα βρίσκονται στην έβδομη θέση των πιο ακριβών στον κόσμο, με την Βουλγαρία μόνο να την ξεπερνά στην Ευρώπη. Οι εταιρίες ως αντίλογο είχαν πει, μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη, πως η φορολογία έχει ωθήσει τις τιμές στα συγκεκριμένα ύψη, κάτι που θα συζητήσουν στην συνάντησή τους.
ΟΒΕ: Ακριβή η Ελλάδα λόγω φόρων
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα καταναλώνει το ¼ των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος, ενώ η Ελλάδα κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιάμιση φορά λιγότερη από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην μελέτη υποστηρίζεται ότι το κόστος χρήσης κινητού στη χώρα μας είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε προ φόρων και μεγαλύτερο μετά την επιβολή των φόρων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην δέκατη θέση με βάση το υψηλότερο κόστος πριν την επιβολή ειδικού τέλους και ΦΠΑ και στην έκτη θέση μετά την επιβολή του.
Σύμφωνα, πάντως με τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 χωρών για το 2019».