Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς διήρκεσε πάνω από 1 ώρα και 20 λεπτά, γεγονός που προϊδεάζει για τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.
Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.
Δείτε βίντεο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν:
Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν:
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό, του έκανε μια μίνι παρουσίαση της Κορσικής, σημειώνοντας πως πρόκειται για ορεινό νησί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στους Ελληνες που ζουν εκεί, τους οποίους και συνάντησε νωρίτερα.
Νωρίτερα, ο Μακρόν είχε στείλει από την Κορσική σαφή μηνύματα στην Τουρκία.
Στις πρώτες δηλώσεις του από το Αζαξιό, λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έναρξη της Med-7 με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» στην Τουρκία.
«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι τυχόν αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς στη συνέχεια, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.
Με νεύρα απάντησε η Τουρκία στον Μακρόν
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη σαφή θέση που πήρε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Κορσική ήρθε από τον εκπρόσωπο του AKP, Ομέρ Τσελίκ.
Απαντώντας στο αυστηρό μήνυμα του Μακρόν -ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει ισχυρή στάση απέναντι στον Ερντογάν, διαχωρίζοντας τον τουρκικό λαό-, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας δήλωσε:
«Ο Μακρόν οδεύει σε αποτυχίες. Στη Συρία με το PKK, στη Λιβύη με τον Χαφτάρ στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα. Ο Μακρόν να ξέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι η ίδια η Τουρκία. Αυτοί που λένε άλλο ο τουρκικός λαός κι άλλο ο Ερντογάν θα πάρουν την ιστορική απάντηση και στο ζήτημα αυτό. Αυτό είναι ένα ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Για να εκμεταλλευθούν τους λαούς τους κάνουν μια ψεύτικη επίδειξη αγάπης και στοχεύουν τους πατριώτες ηγέτες. Είναι τιμή μας ο αποικιοκρατικός νους να στοχοποιεί τον πρόεδρό μας».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αλαζονικές» οι δηλώσεις του Μακρόν
Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».