Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν σήμερα στο Παρίσι -Διπλωματικό ανάχωμα της Αθήνας στους εξοπλισμούς της Τουρκίας - iefimerida.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν σήμερα στο Παρίσι -Διπλωματικό ανάχωμα της Αθήνας στους εξοπλισμούς της Τουρκίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Francois Mori
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Διπλωματικά αναχώματα στην προσπάθεια της Τουρκίας να εξοπλιστεί με ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα επιχειρεί να στήσει η Αθήνα. 

Την τελευταία πενταετία η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο αποκτώντας προβάδισμα σε επίπεδο εξοπλισμών και θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα αυτό. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα με τον κ. Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, όπου οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία της Αθήνας για την πώληση των πυραύλων αέρος - αέρος Meteor στην Άγκυρα. Η γαλλική πλευρά είναι σε γνώση του προβληματισμού που έχει προκαλέσει η προμήθεια ενός σύγχρονου όπλου που διαθέτει η ελληνική αεροπορία στην αντίστοιχη της Τουρκίας. Το θέμα συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους και κατά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε δημοσιοποιήσει τη συνάντηση του με τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αθήνα, από την οποία είχε ζητήσει εξηγήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να δώσει δημοσιότητα στο θέμα, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ενώ το Παρίσι φρόντισε να διαρρεύσει πως τον πρώτο λόγο για την εξέλιξη της πώλησης των Meteor έχει η συμπαραγωγός Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες ενέργειες γίνονται από την ελληνική πλευρά διά της διπλωματικής οδού και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σε αυτή την προσπάθεια η Γαλλία αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης, λόγω των στενών σχέσεων με τη χώρα μας και της Αμυντικής Στρατηγικής Συμφωνίας, την οποία έχουμε υπογράψει.

Δυσφορία και με την Ιταλία -Τα παράπονα Μητσοτάκη στη Μελόνι

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται, επίσης, η εξαγορά της ιταλικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, Piaggio Aerospace, από την εταιρεία κατασκευής drone του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής», για αυτή τη συμφωνία η Ιταλία όφειλε να ενημερώσει την Ε.Ε. καθώς η Piaggio Aerospace βρισκόταν από το 2018 υπό κρατικό έλεγχο, κάτι που δεν έπραξε, προκαλώντας δυσφορία στην ελληνική πλευρά, η οποία αναμένεται να εκφραστεί επισήμως από τον κ. Μητσοτάκη στην κ. Μελόνι στη συνάντηση που θα έχουν στη Ρώμη, πιθανότητα τον Μάρτιο, αφού αναβλήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένο για τις 19 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να… πλέουν σε ήρεμα νερά και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί, όμως η αδυναμία των δύο πλευρών να συζητήσουν την κρίσιμη διαφορά των θαλασσίων ζωνών και η αντίδραση της Άγκυρας στις έρευνες που γίνονται βόρεια της Κρήτης για την προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, προκαλεί προβληματισμό.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε απειλή. Και βεβαίως θέλουμε τα ήρεμα νερά. Και βεβαίως θέλουμε τους ήρεμους αιθέρες. Αλλά λυπάμαι να σας πω ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας, μεταφέροντας τις ανησυχίες που υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα εντείνει τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο δίνοντας έμφαση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Στη Συρία ο Γεραπετρίτης

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Συρία, όπου συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο και τον ομόλογό του, στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει λόγο στην περιοχή και δεν θα επιτρέψει αιφνιδιασμούς, όπως συνέβη με το Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συρία και προς το παρόν το επιτυγχάνει λόγω της στήριξης στο νέο καθεστώς. Διόλου τυχαία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε στις συνομιλίες που είχε πως «ο λαός της Συρίας θα πρέπει να έχει την αποκλειστική κυριότητα της διαδικασίας μετάβασης στην πολιτική ομαλότητα, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», και έκανε ειδική αναφορά «στη σημασία του σεβασμού και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ