Στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, 18 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών και αφού έχουν μεσολαβήσει εκρηκτικές στιγμές μεταξύ των δύο χωρών.
Το ραντεβού θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (17.00) και για πρώτη φορά θα μιλήσουν χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει πολύ συχνά «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα». Η Αθήνα δεν καλλιεργεί κλίμα υψηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.
Ένα μοιάζει να είναι το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου: «να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι». Κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά ένα καλοκαίρι έντασης με την Άγκυρα, καθώς απαιτείται ηρεμία και στα νερά του Αιγαίου για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην χθεσινή του συνέντευξη στο France 24 ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πλαίσιο της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζει ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων και θα πρέπει να αναζητηθούν οι τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών.
Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θα έχει προηγηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το μήνυμα αναμένεται να σταλεί και σήμερα. Άλλωστε υπάρχει πίεση προς την Τουρκία και για τους S400, καθώς δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την τους σε τουρκικό έδαφος και οι πιέσεις θα είναι αφόρητες. Παράλληλα οι κυρώσεις από πλευράς ΕΕ βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αν η Άγκυρα επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων και η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από την αλλαγή στάσης της Άγκυρας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπέρ του διαλόγου η Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Θα τονίσει ότι για να είναι εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών απαιτείται αποκλιμάκωση τόσο στο πεδίο όσο και στην ρητορική από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η στρατηγική της Ελλάδας είναι να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά υπό αιρεσιμότητα. Δηλαδή, η πρόοδος θα εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Το ζητούμενο είναι αυτό να το καταλάβει και η Τουρκία...
Την στιγμή που όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ και με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Μια επίσης σημαντική συνάντηση όσον αφορά τον τουρισμό.
Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί την Ελλάδα στην στις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της covid19 με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας να υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού καλοκαιριού και είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες.
Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει άμεσα η σχετική απόφαση και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων για την πανδημία στη χώρα μας εκτιμάται ότι δικαιολογούν την αναστροφή της βρετανικής απόφασης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.