Συνάντηση με τον αριστούχο μαθητή από το Ιράν είχε τη Δευτέρα (4/7) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι έφτασε στην Ελλάδα πριν από μόλις τρία χρόνια, με βάρκα στη Λέσβο. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να συγκεντρώσει μέσο όρο 18,25.
Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει ο κ. Μηταρακης σε ανάρτησή του στα social media, συνεχάρη τον 19χρονο μαθητή για τα αποτελέσματά του στις εξετάσεις και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις σπουδές του.
Υπενθυμίζεται ότι, με τον 19χρονο μαθητή από το Ιράν συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι μία πολύ ωραία ιστορία, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είχε τηλεφωνήσει στον μαθητή προκειμένου να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν εδώ, να κάνουν οικογένεια εδώ. Και θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα, για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ -γιατί έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά στα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα-, σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ακούσει από τον νεαρό μαθητή για την εμπειρία του στη χώρα μας, το πόσο εύκολα προσαρμόστηκε στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και τους λόγους που επέλεξε να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις και να παραμείνει στην Ελλάδα.
Ο 19χρονος ευχαρίστησε τους καθηγητές του αλλά και τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης για την υποστήριξη που του προσέφεραν. «Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους, αυτό που έκανα δεν θα ήταν δυνατό», είπε.
Ακόμη, ο αριστούχος μαθητής αφηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς έφτασε στη Λέσβο μαζί με την οικογένειά του το 2019 και πώς εντάχθηκε στο σχολικό σύστημα, με την υποστήριξη της οργάνωσης Παιδικά Χωριά SOS και της διοίκησης του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, με αποτέλεσμα να αριστεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά.