Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι η πρώτη για Ελληνα Πρωθυπουργό την τελευταία δεκαετία, στην οποία δεν θα διαπραγματευτεί παραμέτρους ενός μνημονίου ή την εφαρμογή μέτρων, αλλά θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.
Κανένας στην ελληνική πλευρά δεν παραγνωρίζει τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας στην συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γνωρίζουν όμως πολύ καλά στην κυβέρνηση ότι δεν είναι η στιγμή κατά την οποία θα προκύψουν απτά αποτελέσματα, αλλά θα τεθούν οι βάσεις για την διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά.
Αλλωστε η καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει την ύφεση που χτυπά την πόρτα της γερμανικής οικονομίας, την πτώση των ποσοστών του κόμματος της και τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν το φθινόπωρο σε κρατίδια της Γερμανίας και ίσως αποτελέσουν βαρόμετρο για το πολιτικό της μέλλον.
Εμφαση σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δίνει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αναπτύξει το πρόγραμμα του, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την μείωση της φορολογίας, που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό ελατήριο για την οικονομία. Στόχος είναι η εμπέδωση μια σχέσης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την γερμανική πλευρά που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 σε ποσοστά γύρω στο 2% με 2,5%.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για τον τομέα της ενέργειας. Σχετικές συζητήσεις εκτιμάται ότι βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και η ανακοίνωση των συγκεκριμένων επενδύσεων θα αποτελέσουν ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα.
Στην ατζέντα του Μητσοτάκη το μεταναστευτικό
Σημαντικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί και το μεταναστευτικό. Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την χώρα μας όσο και για την γερμανική πλευρά, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.