Την πρόοδο των πέντε ενεργειακών έργων που εκτιμάται πως αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και προωθούν τον στόχο για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων της ενέργειας στην Ευρώπη, παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τράπεζας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ.Πομπέο εξέφρασε τη στήριξή του σε αυτά τα έργα, ενώ συμμετείχαν ακόμα -μεταξύ άλλων- οι εξής: ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, o Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Λιούπκο Νικολόφσκι και Φατμίρ Μπιτίκι, κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Τα χρονοδιαγράμματα και τα επόμενα βήματα των μεγάλων ενεργειακών έργων
Αναλυτικότερα, ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) έως το τέλος του 2021. Η τελική επενδυτική απόφαση για τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την εμπορική λειτουργία του Σταθμού να τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα. Ήδη έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) έχουν υπογράψει με τον φορέα υλοποίησης του FSRU μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Πέραν των τριών αυτών έργων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Για το θέμα του αγωγού πετρελαίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, στην οποία συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να βρεθεί κοινός παρονομαστής το συντομότερο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων από ελληνικής πλευράς, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι Φράνσις Φάνον και Κέιτ Μπάιρνς (πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία).
«Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ ενδυνάμωσε τις διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς»
Στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας γενικότερα για τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Στην ενέργεια, αυτό αντανακλάται στην μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς και την παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Στη συζήτηση συμμετείχαν, πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ, Κώστας Ξιφαράς, Ανδρέας Σιάμισιης και Nicola Battilana αντίστοιχα, καθώς και o γενικός διευθυντής της Gastrade Κώστας Σιφναίος. Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο διευθύνων σύμβουλος το ομίλου ΟΝEX Πάνος Ξενοκώστας και Τζον Χαραλαμπάκης του Black Summit Financial Group.