Συνάντηση Δένδια στο Foreign Office: Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ουκρανία και διμερής συνεργασία στο επίκεντρο - iefimerida.gr

Συνάντηση Δένδια στο Foreign Office: Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ουκρανία και διμερής συνεργασία στο επίκεντρο

Σειρά συναντήσεων είχε στη Μεγάλη Βρετανία ο Νίκος Δένδιας
Σειρά συναντήσεων είχε στη Μεγάλη Βρετανία ο Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Twitter-Nikos Dendias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Κρις Χίτον Χάρις, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα μεταξύ του κ. Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, ήταν εξαιρετικά θερμό. Μάλιστα, ο κ. Χίτον Χάρις έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει από πρώτο χέρι για τις ελληνικές θέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σειρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, έστειλε τα χαιρετίσματά της στον Έλληνα υπουργό, μια και ακόμη αναρρώνει στο σπίτι της από κορωνοϊό, με την ευχή να μπορέσουν οι δύο τους να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κ. Δένδιας και Χίτον συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Οκτώβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο Κρις Χίτον Χάρις είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος Βρετανός αξιωματούχος για την εφαρμογή του εν λόγω μνημονίου. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Οι δύο άνδρες είχαν, επίσης, μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στάση της Τουρκίας, όπου ο κ. Δένδιας παρουσίασε ενδελεχώς τις ελληνικές θέσεις στον Βρετανό υφυπουργό.

Συζητήθηκαν ακόμη οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών.

Σημείωσε τις επαφές που έχει με τη Ρωσία, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις των Μπαχαμών και του Μπρουνέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πρέσβεις που έχουν έδρα το Λονδίνο, αλλά είναι διαπιστευμένοι και στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, ζητώντας τη στήριξη των κρατών αυτών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναχωρεί αύριο, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, για τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ