Ψήφος αποδήμων: Πέντε «ναι» και ένα «ίσως» -Τι έγινε στις συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς - iefimerida.gr

Ψήφος αποδήμων: Πέντε «ναι» και ένα «ίσως» -Τι έγινε στις συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

Συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για αποδήμους -Πέντε «ναι» και ένα «ίσως»
Συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για αποδήμους -Πέντε «ναι» και ένα «ίσως»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ευρύτατη συναίνεση αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που φέρνει η κυβέρνηση. Ο Κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς εισέπραξε, όπως εκτιμά το Μαξίμου, τέσσερα«ναι» - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - και ένα «ίσως» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους -στις 214 συνυπολογίζουν στη ΝΔ το σύνολο των θετικών ψήφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει το Μαξίμου, «στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών». Οπως σημειώνει στο σχετικό σημείωμα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες «φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Κατόπιν αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Τι έγραψε ο Μητσοτάκης στο Twitter μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αισιόδοξος ότι οι συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς θα οδηγήσουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έγραψε στα social media: Συζήτησα με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, για να κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη.

Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για τα έπιπλα

Αρχικά στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο μετά τις 11:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις μικρές αλλαγές στη διακόσμηση του γραφείου.

  • «Βλέπω έκανες αλλαγές», είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.
  • «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κ.λπ.
  • «Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.
  • «Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας τη συζήτηση εκεί.

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση τυπικά είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού, καθώς στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη-Αλέξη είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης.


Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ η Κουμουνδούρου προτείνει οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν μόνο ορισμένους βουλευτές Επικρατείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την εξής δήλωση: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό. Τον Φλεβάρη του ΄18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα
Η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα -Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας. Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής. Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.
Με μια και μόνο προϋπόθεση:
Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.
Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Χαλαρό στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα
Χαλαρό στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα -Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.
Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.
Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει. Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό. Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς. Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά

Σύγκλιση απόψεων υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ. Η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών διήρκεσε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται θερμά τη Φώφη Γεννηματά η οποία του είπε ότι ταλαιπωρείται από ίωση και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως μόλις την πέρασε κι ο ίδιος. «Οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τις ιώσεις μας», σχολίασε η κυρία Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να της προσφέρει ζεστό πράσινο τσάι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να την ασπαστεί, για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά -Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κυρία Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον Απόδημο Ελληνισμό στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις, καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός και η Φώφη Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός και η Φώφη Γεννηματά

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Φώφης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Μητσοτάκης: Ξέρω ότι η άποψή σας είναι να αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου από τις πρόωρες εκλογές.
  • Φώφη: Ναι, έχουμε κάνει αυτή την πρόταση από το 2016. Αλλά να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, να εκλέγεται μονοκομματικός πρόεδρος με 151 ψήφους.
  • Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, αλλά και προσώπου.
  • Φώφη: Σκέφτεσαι κάτι; Εχεις κάποιον στο μυαλό σου;
  • Μητσοτάκης: Οχι, τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις.
  • Φώφη: Ούτε εκεί ταριάζουμε. Εγώ τις παίρνω στη θάλασσα!

Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Ελληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης και Κουτσούμπας στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή
Μητσοτάκης και Κουτσούμπας στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο διάλογο με τον Δημ. Κουτσούμπα μπροστά στις κάμερες κυριάρχησε το... κρύωμα.

Ο διάλογος για το κρύωμα Μητσοτάκη

Εχοντας διαβάσει προφανώς τον διάλογο με τη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό για να «σπάσει» τον πάγο:

  • «Έμαθα ότι είστε κρυωμένος» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
  • «Η Φώφη είναι χειρότερα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • «Είναι η εποχή αυτή» απάντησε ο κ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια μπήκαν στη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών όπου ο γ.γ. του ΚΚΕ έθεσε ως κριτήρια την ύπαρξη ΑΦΜ, το εύλογο χρονικό διάστημα που λείπει από την Ελλάδα (30 χρόνια), την αυτοπρόσωπη εκλογή (όχι σε επιστολική ψήφο), ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η ψήφος των ομογενών (...) Η συνολική μας στάση θα καθοριστεί από το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση» δήλωσε αμέσως μετά ο Δημ. Κουτσούμπας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Βελόπουλου

Στη συνέχεια την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

Μητσοτάκης και Βελόπουλος στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή
Μητσοτάκης και Βελόπουλος στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
Μητσοτάκης: «Τι να σου προσφέρω;»
Βελόπουλος: «Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς».
Μητσοτάκης: «Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων

Ακολούθησε η τελευταία συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ 25 με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μητσοτάκης και Βαρουφάκης
Μητσοτάκης και Βαρουφάκης -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία». Διευκρίνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί, όπως ανέφερε, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου.

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα». Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.

«Εάν δεν δώσεις την δυνατότητα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών αποδήμων δεν αποδίδεις πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: «Οι απόδημοι έχουν κουραστεί με την ελληνική πολιτεία που μονίμως τους εξυμνεί, τους ζητά συνεχώς βοήθεια, «αλλά μετά τους εγκαταλείπουμε και αυτό είναι άκρως εξευτελιστικό».

«Όπως μου είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό είναι πολύ καλό. Εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας. Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις Σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια και αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ