Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό -Η Μέρκελ φοβάται νέο 2015 - iefimerida.gr

Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό -Η Μέρκελ φοβάται νέο 2015

Πρόσφυγες σε βάρκα καταφθάνουν βράδυ σε ελληνικό νησί
Συναγερμός σε Βερολίνο-Παρίσι για το μεταναστευτικό -Η Μέρκελ φοβάται νέο 2015 -Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σκέψη επανάληψης έκρηξης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών όπως το 2015, στοιχειώνει Βερολίνο και Παρίσι, εξ ου και η ΕΕ σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ – η οποία πλήρωσε το τίμημα εκλογικά το 2015 – σε συνεννόηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στέλνουν εσπευσμένα τους υπουργού Εσωτερικών τους σε Αθήνα και Αγκυρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι, σύντομα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία έχει ευρωπαϊκό μανδύα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο υπουργοί προτίθενται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Παράλληλα, ωστόσο, θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Μάλιστα, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Έως στιγμής είναι άγνωστο εάν οι κ.κ. Ζέεχοφερ και Καστανέρ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το μεταναστευτικό

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σημείωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιχμές για τις χώρες Σένγκεν: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τις χώρες της ΕΕ λέγοντας: «Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!».

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για αποσυμφόρηση των νησιών -Η συμφωνία με περιφερειάρχες

Η κυβέρνηση, παράλληλα θέτει σε εφαρμογή σχέδιο της την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, ζήτησε τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ