Στις 7 Οκτωβρίου ψηφίζεται στη Bουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - iefimerida.gr

Στις 7 Οκτωβρίου ψηφίζεται στη Bουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλή η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Το νομοσχέδιο «Συμφωνία της Ελληνικής και Γαλλικής κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση στρατηγικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» αναμένεται να κατατεθεί μέχρι και την Παρασκευή στην Βουλή, ενώ θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι… απουσίες μετέθεσαν την ψήφιση της συμφωνίας για τις 7 Οκτωβρίου

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, η συζήτηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, δεν θα διεξαχθεί. Και αυτό γιατί τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά θα απουσιάζουν στη Λιουμπλιάνα για τις εργασίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Κάπως έτσι, λήφθηκε η απόφαση- επίσημα την Πέμπτη στην Διάσκεψη των προέδρων- να γίνει ουσιαστικά σύμπτυξη των διαδικασιών με τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά τη ψήφιση της κύρωσης, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για την ιστορική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη χθες με τη Γαλλία.
Ο κ.Μητσοτάκης μεταξύ άλλον τόνισε τρία σημαντικά σημεία που προκύπτουν από τη συμφωνία Αθήνας-Παρισίου.

Πρώτον το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η τρίτη διάσταση αυτής της συμφωνίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.

Τα ναι μεν, αλλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας ήταν μεν θετικές, αλλά με την Κουμουνδούρου να προσανατολίζεται να ψηφίσει «παρών».

Ορθές, αλλά πανάκριβες επιλογές, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «στρατηγικά ορθές επιλογές, αλλά και κυβερνητικές «παλινωδίες που κοστίζουν «πάνω από 10 δισ.».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπ' όψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018». Επιλογές, ωστόσο, «που θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά χαρακτήρισε λανθασμένο δρόμο τον υπερεξοπλισμό.

«Έχουμε πάρει ένα λάθος δρόμο υπερεξοπλισμών, διότι δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες φρεγάτες. Είναι και τα επιπλέον Rafale, είναι η “αμαρτωλή” και υπερκοστολογημένη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είναι τα παραπάνω F-16. Μιλάμε για 10 δισεκατομμύρια που έχει, μέσα σε λίγο διάστημα, επωμιστεί η χώρα σε ένα κυνήγι εξοπλισμών», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μάλιστα διερωτήθηκε εάν υπάρχουν χρήματα για υπερξοπλισμό, γιατί δεν βρίσκονται και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Αμυντική θωράκιση ναι, όχι υπερεξοπλισμοί. Εάν βρεθούν αυτά τα 10 δισεκατομμύρια, γιατί δεν βρίσκονται και για τον γιατρό στο ΕΣΥ, που είναι καθηλωμένος ο μισθός του; Γιατί δεν βρίσκονται για νέες προσλήψεις; Ο πόλεμος της πανδημίας είναι πραγματικότητα, ο άλλος είναι μια πιθανότητα. Ναι, λοιπόν, στην αμυντική θωράκιση, αλλά στην αναγκαία αμυντική θωράκιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννηματά: Ναι στην αγορά γαλλικών φρεγατών, αλλά γιατί αναβλήθηκε πέρυσι η συμφωνία

Θετικό ήταν το σχόλιο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας. Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ερωτηματικά γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας»

Σημειώνεται πως και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία. Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση από πλευράς ΗΠΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες. Μάλιστα αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ